2.9.11

Άρθρο εφημερίδας Ελευθερία: "Στον «αέρα» η εξεταστική του Σεπτεμβρίου"

Στον «αέρα» βρίσκεται η εξεταστική του Σεπτεμβρίου μετά και τις αποφάσεις σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η κατάληψη του ΤΕΙ Λάρισας χθες το πρωί από σπουδαστές, με το «καλημέρα» του νέου ακαδημαϊκού έτους, είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η εξεταστική που θα ξεκινούσε χθες, τουλάχιστον έως την ερχόμενη Τετάρτη 7 του μηνός που προτείνεται συνέλευση των σπουδαστών.

Σήμερα συνέρχεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων και η αναμενόμενη απόφαση θεωρείται κρίσιμη ειδικά στο σκέλος αν θα λειτουργήσουν ή όχι τα πανεπιστήμια, αφού θα σηματοδοτήσει την έναρξη κινητοποιήσεων, όπως εκείνων που ακύρωσαν ουσιαστικά την εφαρμογή του νόμου Γιαννάκου. Με εξαίρεση πάντως κάποιες σχολές, οι πανεπιστημιακοί εκτιμάται πως δύσκολα θα αποφασίσουν να βάλουν «λουκέτο» στα πανεπιστήμια, όπως έπραξαν και οι πρόεδροι των ΤΕΙ στην προχθεσινή τους Σύνοδο, που ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νέο νόμο, δεν αποφάσισαν το κλείσιμο των ιδρυμάτων. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που συνεδρίασε χθες ενόψει της σημερινής Συνόδου των Πρυτάνεων.

Η απώλεια της εξεταστικής θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στους φοιτητές (παράταση των ετών φοίτησης) αλλά και τον οικογενειών τους (οικονομική επιβάρυνση) και προς το παρόν κανείς, καθηγητές και παρατάξεις, δεν επιθυμούν να αναλάβουν το κόστος μιας τέτοιας απόφασης. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις των σπουδαστών ενώ προς το παρόν οι παρατάξεις ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους ως προς τις μορφές κινητοποίησης. Τα μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) που πρόσκεινται στο ΚΚΕ εισηγούνται παράταση της εξεταστικής, συνελεύσεις και συλλαλητήρια, ενώ κυρίως η ΔΑΠ (ΝΔ) και λιγότερο η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις, προκαλούν «πονοκέφαλο» στα κόμματά τους που υπερψήφισαν το νόμο Διαμαντοπούλου. Η ΠΑΣΠ διαφοροποιεί τη θέση της ανά ίδρυμα διαφωνώντας με το νόμο αλλά και τις καταλήψεις, ενώ η ΔΑΠ ΝΔΦΚ που ελέγχει την πλειοψηφία των σπουδαστικών συλλόγων και των τεσσάρων σχολών του ΤΕΙ Λάρισας πρότεινε κατάληψη του Ιδρύματος μέχρι και τις 7 του μήνα, όταν το Συμβούλιο του ΤΕΙ Λάρισας δίνει «περιθώριο» έως την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να μη χαθεί η εξεταστική περίοδος.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ
Η κατάληψη του ΤΕΙ Λάρισας ξεκίνησε χθες και όπως σημειώνεται στην κοινή απόφαση των Δ.Σ. των σπουδαστικών συλλόγων της ΣΔΟ, της ΣΤΕΓ, της ΣΤΕΦ και της ΣΕΥΠ «μετά την ψήφιση του νόμου - πλαισίου από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, κάποιοι ήδη πανηγυρίζουν. Φυσικά και αντιλαμβανόμαστε το γιατί. Πανηγυρίζουν, όχι βέβαια γιατί ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος και αγάπησαν τα ΑΕΙ της χώρας μας. Ζητωκραυγάζουν διότι το πιο ζωντανό, το πιο δυναμικό, το πιο «ενοχλητικό» κομμάτι της κοινωνίας βγαίνει από τη μέση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Εκεί όπου η φωνή των νέων ήταν και παραμένει δυνατή.
Αυτοί που με τις πολιτικές τους όλα αυτά τα χρόνια, διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, έκαναν παιχνίδια με τα λεφτά του ελληνικού λαού στο Χρηματιστήριο, πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις, αγόραζαν υποβρύχια αξίας δισεκατομμυρίων που έγερναν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, δημιουργούσαν σχέσεις «στοργής» με εταιρείες τύπου Siemens επέτρεψαν την ανεξέλεγκτη ύπαρξη του παραεμπορίου και το μαράζωμα των επιχειρήσεων νόμιμου εμπορίου, παρέδωσαν αμαχητί το κέντρο της Πρωτεύουσας στους εμπόρους και χρήστες ναρκωτικών, εκτόξευσαν την ανεργία αγγίζοντας το 17% και συστηματικά οδήγησαν στα χέρια του δυνάστη που λέγεται Δ.Ν.Τ. τη χώρα μας, ετοιμάζονται για άλλη μια ληστρική επίθεση.

Αυτή τη φορά στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Όλο το προηγούμενο διάστημα, συντεταγμένα, με μεθοδικότητα και δεξιοτεχνία που θα ζήλευε και ο καλύτερος χειρουργός, παπαγαλάκια ανεξαρτήτως χρώματος και κομματικών αποχρώσεων ετοίμαζαν την πλήρη αποδόμηση των ελληνικών Ιδρυμάτων και των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας ώστε να περάσει νύχτα, εν μέσω θέρους, ο αντιδημοκρατικός αυτός νόμος - πλαίσιο.

Ένα νομοσχέδιο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ταφόπλακα στην ιστορία των ΤΕΙ, που τα γυρίζει πολλά χρόνια πίσω καθώς τους αφαιρεί μία σειρά ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών που έχουν κερδηθεί με τους Νόμους 2916/01 και 3549/07, τα διαχωρίζει ξεκάθαρα από τα Πανεπιστήμια με όρους υποτιμητικούς, επιτρέπει την εισαγωγή χιλιάδων αποφοίτων ΙΕΚ την ώρα που ακόμα και σήμερα εκκρεμεί η έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε πολλές ειδικότητες ΤΕΙ λόγω του συντεχνιακού εκβιασμού των επιμελητηρίων, εκμηδενίζει την «ενοχλητική» εκπροσώπηση των σπουδαστών, επιβάλλει εξαντλητικά όρια σπουδών που εξωθούν τους σπουδαστές στην αποχώρηση τους από τα Ιδρύματα χωρίς λήψη πτυχίου και σε συνδυασμό με τη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων τα οδηγεί σε τέλμα.

Το νομοσχέδιο πάνω στο οποίο προσπαθεί να χτίσει την προσωπική της πολιτική καριέρα η Υπουργός, θα έχει την τύχη όλων των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία γιατί πολύ απλά δεν αγγίζει τα πραγματικά προβλήματα των Ιδρυμάτων και οι λύσεις πρέπει να προκύψουν από αυτούς που ζουν και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αυτό.

Θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο και κόστος ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος αυτός που μας θυσιάζει στο βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων και της συναίνεσης. Άλλωστε εμείς σαν νέοι δεν έχουμε να χάσουμε και πολλά. Μας τα έχουν στερήσει πριν από μας για μας. Η γενιά μας βαρέθηκε να ανέχεται τις παθογένειες, τα λάθη και τις παραλείψεις της γενιάς του πολυτεχνείου. Ως εδώ! Κατάληψη του ΤΕΙ Λάρισας από την Πέμπτη 01/09/2011 έως Τετάρτη 07/09/2011 έτσι ώστε να επιτευχθεί η μη εφαρμογή του Νόμου στο ΤΕΙ Λάρισας έως ότου ενημερωθούν άπαντες οι σπουδαστές για τις εξελίξεις. Ενημέρωση όλων των σπουδαστών του ΤΕΙ για τις λεπτομέρειες του νόμου - έκτρωμα για την Ανώτατη Εκπαίδευση της Διαμαντοπούλου. Γενικές Συνελεύσεις των σπουδαστών όλων των σχολών την Τετάρτη 07/09/2011 και κάλεσμα σε όλους τους σπουδαστές έτσι ώστε να αποφασίσουμε όλοι μαζί για τις κινήσεις μας» καταλήγει η απόφαση.

ΙΑΤΡΙΚΗ
Υπενθυμίζεται πως σε κατάληψη βρίσκεται από χθες και το τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ οι φοιτητές της Ιατρικής δεν υιοθέτησαν την αντίστοιχη εισήγηση και το Τμήμα λειτουργεί κανονικά.
ΜΑΣ
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης, διοργάνωσε χθες το μεσημέρι ξεχωριστή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, διαχωρίζοντας τη θέση του από ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Εκ μέρους του ΜΑΣ ο σπουδαστής Θαν. Σβώκος χαρακτήρισε «έκτρωμα το νόμο Διαμαντοπούλου που θα βάλει ταφόπλακα στα επαγγελματικά μας δικαιώματα και τις σχολές μας που γίνονται τριετούς διάρκειας. Ζητάμε δημόσια δωρεάν παιδεία και δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοσθεί ο νόμος» κατέληξε ενώ ο Αχιλλέας Σίμος συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «θα πρέπει να γενικευθούν οι αγώνες στο πλαίσιο του ΜΑΣ, δεν θα επιτρέψουμε να εξισωθούν τα πτυχία μας με αυτά των ΙΕΚ» για να καταδικάσει «τη στάση των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ που δεν θέλουν συνελεύσεις αλλά και τα κόμματά τους που ψήφισαν το νομοσχέδιο».

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στο μεταξύ χθες, οι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Λάρισας πραγματοποίησαν μια πρώτη ενημερωτική συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο, χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια απόφαση ενώ συζήτηση θα επαναληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ Λάρισας να ενημερωθούν καλύτερα για το νέο νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται πως η Σύνοδος των Προέδρων ΤΕΙ που συνήλθε προχθές, όπως σημειώνεται και σε ανακοίνωσή της «ομόφωνα αποφαίνεται ότι ο νέος Νόμος σε ό,τι αφορά στον Τεχνολογικό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν διασφαλίζει μια ενιαία, ποιοτική Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν δίδει διέξοδο ολοκληρωμένης ανάπτυξης στα ΤΕΙ και δεν επιλύει σοβαρά συσσωρευμένα προβλήματα Αντ΄ αυτού με την πολιτική που εφαρμόζεται επιδεινώνονται πολλά από αυτά.
Τα ΤΕΙ αντιμετωπίζουν επιπλέον ιδιαίτερα σοβαρά και άμεσα προβλήματα που εμποδίζουν την ορθή λειτουργία τους από αυτό το Ακαδημαϊκό έτος: Δραματική μείωση των προϋπολογισμών, μη διορισμοί Μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού, σε αντίθεση με τα Πανεπιστήμια, η δραστική μείωση του αριθμού του Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού κατά 55%, πέρα από τις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου. Η Σύνοδος ξεκινά αγώνα, με συμπαράταξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα εκκρεμή ζητήματα που έχουν ήδη γίνει εκρηκτικά, αλλά και για να μειωθεί η οικονομική αφαίμαξη της ελληνικής οικογένειας από τη φυγή των νέων στο εξωτερικό και από τον προσανατολισμό τους στα ιδιωτικά κολέγια καταλήγει η απόφαση.


πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία 2/9/2011

5 σχόλια :

  1. Ανώνυμος2/9/11 17:55

    Η εκβιαστικη αποφαση του ΔΣ του ΤΕΙ Λαρισας, παρθηκε το πρωι της πεμπτης,πριν την γενικη συνελευση των καθηγητων και όχι σημερα που εχει ανακοινωσει το επισημο site του τει Λαρισας, σαν απαντηση της καταληψης που πραγματοποιησε η ΔΑΠ,με την οποια σιγουρα δεν συμφωνουν οι περισσοτεροι φοιτητες, καθως δεν εγινε γενικη συνελευση φοιτητων, όπως προβλεπεται για μια τετοια κινηση.Το ΔΣ ομως δεν ενδιαφερθηκε ξαφνικα για τους φοιτητες ,για να μη χαθει η εξεταστικη ,ο ΜΟΝΟΣ λογος που εκανε αυτή τη κινηση είναι για να εφαρμοστει ο νομος πλαισιο που περασαν μεσα στο καλοκαιρι. Οι 40 καθηγητες καθως και οι λιγοι δυστυχώς φοιτητές που παραβρέθηκαν στη γενικη συνελευση ξαφνιάστηκαν απ’τα λογια και το υφος του προεδρου του ΤΕΙ,ο οποιος αφου ανακοινωσε την αποφαση του ΔΣ και μετα την προτροπή των καθηγητων για τους επι πτυχιω φοιτητες να γινει εξαιρεση για τους αυτονοητους λογους και να μη χασουν την εξεταστικη ,καθως το κλιμα δειχνει οτι θα συνεχιστουν οι καταληψεις σε όλα τα πανεπιστημια και τα ΤΕΙ της χωρας,η απαντηση του ηταν ''Δεν με νοιαζει αν χασουν ένα χρονο απ’τις σπουδες τους,ας ζητησουν το λογο απο αυτους που είναι εξω και το εκλεισαν΄΄.Δηλαδη θελουν να φερουν την διχονοια σε ένα νομοσχεδιο που ανεξαρτητα των αντιθετων πολιτικων μας πεποιθησεων,οπου και οι ιδιοι οι καθηγητες το καταδικαζουν(http://teilarissa.blogspot.com/2011/08/blog-post_4221.html). Ξερουν ότι ο αγωνας μας θα είναι κοινος,τοσο πολύ φοβουνται και τοσο δειλοι είναι,τετοιας ηλικιας ανθρωποι που κανουν τετοιες ενεργειες,αντι να μας υποστηριξουν που η γενια τους τα εκανε σ…τα,συνεχιζουν να υπονομευουν το μελλον μας,είναι δειλοι.Συγκεκριμενα θα μιλησω για τον ευατο μου,χρωσταω 5 μαθητα τα οποια αν τα περασω τωρα παιρνω πτυχιο,ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ να χασω ένα χρονο απ’τις σπουδες μου,καθως ξερω ότι και το πτυχιο να παρω ΔΕΝ προκειται να βρω δουλεια στο χωρο μου και θα συνεχισω να δουλευω στη καφετερια που ερχαζομαι τωρα για να βγαζω τα εξοδα μου.Φανταστειται τι εχει να γινει όταν θα μπουν οι τεχνοκτατες στο ΤΕΙ και οι αποτυχημένοι βουλευτες,δεν θα δειξουν ελεος σε κανεναν φοιτητη που παλευει για να τελειωσει το πτυχιο του,δουλεύοντας ταυτοχρονα.Επισης στο νομοσχεδιο αναφερεται και στα φοιτητικα δανεια που θα πρωθησουν οι manager στου φοιτητες,να πας για πτυχιο και να βγεις ανεργος και χρεωμενος...Γι’αυτό στη γενικη συνελευση που θα γινει ας ερθουν ολοι και να παρουν θεση,ο αγωνας μας είναι δικαιος και δεν εχουμε να φοβηθουμε κανεναν.
    Υπογραφει ένα φοιτητης του τμηματος Πληροφορικης και Τηλεπικοινωνιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/9/11 18:36

    Σωστός ρε φίλε!
    Η εξεταστική θα έπρεπε κανονικά να πάρει παράταση.Αν γινόταν αυτό,δεν θα μπαίναμε σ'αυτό το λούκι τώρα.
    Και θα πηγαίναμε την Τετάρτη στη συνέλευση και θα το ανοίγαμε.Κανονικά και με το νόμο!Και από την Πέμπτη θα ξεκινούσαμε κανονικά,με 1 εβδομάδα παράταση,χωρίς να καθυστερήσουμε το εξάμηνο,όπως όλες οι σχολές άλλωστε,χωρίς να αποτελούμε εξαίρεση...!
    Γι'αυτό και η απειλητική απόφαση του Δ.Σ είναι απλά γελοία κι εντελώς λανθασμένη.Μας έχουν βάλει να τρωγόμαστε μεταξύ μας για να βγούν αυτοί λάδι όπως πάντα...ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/9/11 20:22

    Πρόεδρε Κόκκορα στο ΤΕΙ της Θεσσαλονικης γιατι οσα μαθηματα αν χαθουν λογω καταληψης θα δωθουν στο τελος με την σειρα που ηταν προγραμματισμενα? Την Πεμπτη ειπατε πως θα κοιταξετε αν γινεται να μην χαθουν οι μερες της εξεταστικης,μαλλον μας κοροιδεψατε και ξερατε πολυ καλα τι θα κανετε σημερα. Γιατι πιεζετε ετσι? Ποιους εξυπηρετειτε? Το συστημα που σας διορισε ή τον ρολο σας για να διεσφαλισετε και να προστατεψετε τους φοιτητες τους τει σας? Αφηστε ... μαντεψαμε μονοι μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πανος2/9/11 21:08

    Κόκκορα μαζεψου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. παύλος3/9/11 02:20

    θα γίνει πόλεμος εγώ αυτό βλέπω όπως τότε με τον αρσένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url

Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!

Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ

.