28.9.11

"Ιδιώτες θα δίνουν το νέο φοιτητικό πάσο"

Σε κατάληψη παραμένουν πολλές σχολές των ΑΕΙ (το όριο των 159 σχολών της προηγούμενης εβδομάδας δεν έχει κατέβει), ενώ τις επόμενες ημέρες ξεκινά ο επόμενος και κρισιμότερος κύκλος γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων.

Την ίδια στιγμή, τα προβλήματα στα πανεπιστήμια διογκώνονται και οι πρυτάνεις ζητούν άμεση αντιμετώπιση με α) κάλυψη όλων των πιστώσεων για τους συμβασιούχους διδάσκοντες (γνωστούς ως 407), β) διορισμό των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί από το 2009 και γ) επανεξέταση του τρόπου έκδοσης του ειδικού φοιτητικού εισιτηρίου (πάσο). Παράλληλα, προειδοποιούν για σοβαρή κρίση λειτουργίας αν εφαρμοστεί ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας στα ΑΕΙ.

Χωρίς περιστροφές ήρθε, χθες, η απάντηση του υπουργείου Παιδείας και φυσικά για τα αμιγώς ακαδημαϊκά. Εν ολίγοις, με σχετική ανακοίνωσή του δήλωσε πως αυτά που μπορούσε να κάνει τα έχει ήδη κάνει (από χιλιάδες πιστώσεις μόλις 250 για τους συμβασιούχους, από εκατοντάδες διορισμούς μόλις 400 και την πιο συμφέρουσα κατά την άποψή του λύση για τα πάσο) και πως τα Ιδρύματα θα έπρεπε ήδη να είχαν αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται με διάφορες εσωτερικές διαδικασίες. Είναι ενδεικτική η απάντηση για τους 407: «Σε κάθε περίπτωση τα Ιδρύματα, όπως οφείλουν, θα έπρεπε εκ των προτέρων να έχουν προχωρήσει στο σχεδιασμό τους για τη βέλτιστη δυνατή κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού τους, αλλά και την αύξηση των ωρών διδασκαλίας, όπου αυτό είναι αναγκαίο, ενέργειες οι οποίες έχουν ήδη γίνει σε αρκετά ΑΕΙ».

Οσο για τα πάσο, παρά τους ισχυρισμούς των διοικήσεων των πανεπιστημίων ότι έχουν την τεχνογνωσία και μπορούν να αναλάβουν με δική τους ευθύνη την έκδοση και διανομή των πάσο με μικρότερο κόστος, το υπουργείο επιμένει ότι «η μέχρι τώρα διαδικασία έκδοσης και διανομής, που διεκπεραιωνόταν αποκλειστικά υπό την εποπτεία των Ιδρυμάτων, οδήγησε σε ανεξέλεγκτα φαινόμενα παραποίησης του επιβοηθητικού χαρακτήρα του πάσο προς το φοιτητή και τις ανάγκες του».

Τέλος, για το ζήτημα των ιδιωτικών επιχειρήσεων που ενεπλάκησαν στην έκδοση και χορήγηση των δελτίων και θα δημιουργήσουν τα νέα δεδομένα του συστήματος (βλ. πάω στον Γερμανό και παίρνω πάσο με μικρό ποσό) έδωσε την εξής απάντηση:

«Με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών, το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) διενήργησε μειοδοτικό διαγωνισμό με κύριο ζητούμενο πρωτίστως τη χαμηλότερη τιμή και δευτερευόντως το μεγαλύτερο δίκτυο σημείων διανομής σε όλη την Ελλάδα. Νικητής του διαγωνισμού υπήρξε η ΕΒΕΚ ΑΕΒΕ - Ελληνική Βιομηχανία Εξυπνων Καρτών (κάρτες κινητών, τηλεκάρτες, κάρτες εισόδου). Η ΕΒΕΚ έχει ως υπεργολάβο το δίκτυο καταστημάτων "Γερμανός", μέλος του Ομίλου ΟΤΕ».

πηγή: Ελευθεροτυπία 28/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url

Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!

Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ

.