4.9.11

"Μήνυμα πρυτάνεων για ανοιχτά πανεπιστήμια"

Δεν σταματούν οι πρυτάνεις τον αγώνα κατά της αντισυνταγματικότητας του νόμου, ειδικά σε ό,τι αφορά το μοντέλο διοίκησης και τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων, θα προσφύγουν για τον λόγο αυτό στα δικαστήρια αλλά οριοθετούν το πεδίο δράσης τους: ανοιχτά πανεπιστήμια.

Υπό κατάληψη και το Οικονομικό ΠανεπιστήμιοΣε μια προφανή προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των πανεπιστημίων, χθες, στην πολύωρη έκτακτη συνεδρίασή τους, έστειλαν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Προσδιορίζοντας τον πυρήνα της αντίδρασής τους στις νόμιμες και θεμιτές ενέργειες κατά των αντισυνταγματικών και αντιεκπαιδευτικών διατάξεων του νόμου, ξεκαθαρίζουν τη θέση τους έναντι τόσο του υπουργείου -που τους κατηγόρησε, εν ολίγοις, ως υποκινητές των καταλήψεων- όσο και των φοιτητικών κινητοποιήσεων. «Οταν λέμε ανοιχτά πανεπιστήμια εννοούμε να λειτουργούν, όχι να τελούν υπό κατάληψη», διευκρίνιζαν ορισμένοι πρυτάνεις στο περιθώριο της Συνόδου που τελείωσε αργά το απόγευμα, ενώ άλλοι έδιναν το γενικό πλαίσιο ως εξής:


«Εμμένουμε στις αντιρρήσεις μας σε ό,τι αφορά τις αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου, θα επιδιώξουμε μέσω των δικαστηρίων να απαλειφθούν από τον νόμο αλλά επειδή το πανεπιστήμιο έχει τραυματιστεί και περνά δύσκολη περίοδο, εξαιτίας της ίδιας της πολιτείας, θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε το κύρος του. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία τους, διατηρώντας τα ανοιχτά».

Μέχρι αργά το απόγευμα ουδείς γνώριζε τη μορφή που έπαιρνε το τελικό ψήφισμα καθώς οι διαβουλεύσεις ήταν πολύωρες και έντονες. Ωστόσο, εξαρχής φάνηκε βέβαιο ότι η θέση υπέρ των ανοιχτών θα ήταν σαφής στο κείμενο. Οσο για τα ζητήματα περί αντισυνταγματικότητας και των άλλων αντιεκπαιδευτικών διατάξεων, συζητούνταν μέχρι αργά και αφού οι πρυτάνεις άκουσαν τους συνταγματολόγους Κ. Χρυσόγονο και Χαρ. Ανθόπουλο. Πάντως, το θέμα των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων (ο τρόπος συγκρότησης και ειδικότερα η ύπαρξη εξωτερικών μελών) παραμένει κομβικό ζήτημα.

Η προθεσμία έναρξης των διαδικασιών για τη συγκρότησή τους πλησιάζει και οι πρυτάνεις δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανταποκριθούν. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται και από την πλευρά του υπουργείου να δοθεί μια μικρή παράταση (επρόκειτο να ξεκινήσουν 15 Σεπτεμβρίου). Προσεχώς θα ανακοινωθεί με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα για τη συγκρότηση των Συμβουλίων το οποίο έχει εξαρχής προσδιορισμένη καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου 2012. Σημειωτέον, σε περίπτωση που οι πρυτάνεις δεν προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες, τότε μπορεί να το κάνει το υπουργείο αφού προβλέπεται από τον νόμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Σύνοδο, η χθεσινή ανακοίνωση της νέας πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Θα προσπαθήσει, αφ' ενός να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης και αφ' ετέρου να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ελέγχου της συνταγματικότητας των επιμέρους διατάξεων του νόμου και ανάδειξης των αδιεξόδων στα οποία οδηγεί, με στόχο τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα, θα εργαστεί για την εξασφάλιση τόσο της αποτελεσματικής λειτουργίας όσο και της δημοκρατικής και συλλογικής συμμετοχής όλων των συνιστωσών του πανεπιστημίου αποτρέποντας ενδεχόμενη ολιγαρχική εκτροπή που επιτρέπει ο νέος νόμος».

Την ίδια στιγμή, οι φοιτητές δηλώνουν ανυποχώρητοι και προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Την επόμενη Πέμπτη θα γίνει νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ οργανώνουν δυναμική συμμετοχή στην αντικυβερνητική διαδήλωση το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οι καταλήψεις έχουν φθάσει τις 150 και από την επόμενη εβδομάδα ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς θα διεξαχθεί νέος γύρος γενικών συνελεύσεων.


πηγή:Ελευθεροτυπία 4/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url

Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!

Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ

.