11.11.13

Εμβόλιμη Εξεταστική: (μύθος ή πραγματικότητα;)

Με αφορμή την προσπάθεια υπό-πτυχίο σπουδαστών του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.,  προσπαθώ να ψάξω και εγώ και να καταλάβω αν υφίσταται η εμβόλιμη εξεταστική.

Τι είναι η εμβόλιμη εξεταστική;
Επί της ουσίας η εμβόλιμη εξεταστική αφορά μόνο τους υπό-πτυχίο σπουδαστές, δηλαδή αυτούς που έχουν ξεπεράσει το 7ο εξάμηνο και χρωστάνε μαθήματα. Έτσι λοιπόν δίνεται η δυνατότητα να εξεταστούν στα μαθήματα που χρωστάνε και είναι π.χ. του Εαρινού Εξαμήνου, τον Φεβρουάριο και αντίστοιχα τον Ιούνιο. Έτσι εκεί που θα χάνανε έναν ολόκληρο χρόνο περιμένοντας τον Ιούνιο, τους δίνεται η (δίκαιη) δυνατότητα να τελειώσουν νωρίτερα.


ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

Ο ν. 1262/82 άρθρο 25 όπως διαμορφώθηκε με τον ν.2083/92 άρθρο 7 λέει:

Ο φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου στα μαθήματα και των δύο (χειμερινού και εαρινού) εξαμήνων, ενώ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, πλην των μαθημάτων των χειμερινών εξαμήνων εξετάζονται και τα μαθήματα του τελευταίου εαρινού εξαμήνου και των δύο κύκλο σπουδών. Η βαθμολογία σε κάθε μάθημα καθορίζεται από τον διδάσκοντα, ο οποίος υποχρεώνεται να οργανώσει κατά την κρίση του γραπτές ή και προφορικές εξετάσεις ή και να στηριχθεί σε θέματα ή εργαστηριακές ασκήσεις.


Αυτά λέει ο ΝΟΜΟΣ και έρχεται τώρα το Υπουργείο Παιδείας με την ΥΠΕΠΘ Β1/54/24-1-95 υπουργική γνωμάτευση:
Από την διατύπωση των διατάξεων της δεύτερης περιόδου της παρ.7 του άρθρου 9 του ν.2083/1992 (αυτόν που γράψαμε πριν δηλαδή) προκύπτει ότι παύει να υπάρχει το τελευταίο εαρινό εξάμηνο των δύο κύκλων, εξακολουθεί όμως να υφίσταται το τελευταίο εαρινό εξάμηνο σπουδών που για σπουδές οκτώ (8.) εξαμήνων φοίτησης θεωρείται το όγδοο (8ο), για σπουδές δέκα (10) εξαμήνων το δέκατο (10ο) και για σπουδές δώδεκα (12) εξαμήνων το δωδέκατο (12ο). Με βάση την άποψη αυτή μόνο ο φοιτητής του τελευταίου εαρινού εξαμήνου (8ου -10ου -12ου ) θα έχει το δικαίωμα να εξετάζεται επαναληπτικά εκτός από την περίοδο του Σεπτεμβρίου και στην περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σε μαθήματα πέραν αυτών που δικαιούται να δηλώσει. 


Έπειτα στον νόμο 3549, ο περιβόητος ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ του 2007 άρθρο 16 παράγραφος 2 αναφέρει:
Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, και με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 27 του ν. 1404/1983, στα Α.Ε.Ι. κάθε μάθημα εξετάζεται στο τέλος του εξαμήνου στο οποίο διδάχθηκε και επιπλέον στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. 



Έπειτα το 2008 στο προεδρικό διάταγμα για τα ΑΕΙ (ΠΔ160/2008, άρθρο 37, παρ. 3) αναφέρει κατά γράμμα: Οι φοιτητές ή σπουδαστές που ολοκλήρωσαν τον προβλεπόμενο ελάχιστο αριθμό εξαμήνων και στην διάρκεια των οποίων έχουν δηλώσει τα μαθήματα με τα οποία συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό διδακτικών μονάδων ή μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, έχουν τη δυνατότητα να εξετάζονται σε όλες τις εξεταστικές περιόδους στα μαθήματα αυτά, ανεξάρτητα εάν διδάσκονται σε χειμερινό ή θερινό εξάμηνο.




Και μετά τι;
Ο νόμος πλαίσιο δεν φαίνεται να απαφορεύει την εμβόλιμη εξεταστική. Έπειτα από το νόμο πλαίσιου του 2007 δεν μπορω (τουλάχιστον εγώ) να βρω κάτι που να ανατρέπει της Υπουργική απόφαση. Επίσης το προεδρικό διάταγμα για τα ΑΕΙ ισχύει πλέον και για τα ΤΕΙ αφού πλέον ο διαχωρισμός είναι Πανεπιστήμια και ΑΕΙ.


Πέρσι για πρώτη φορά η εμβόλιμη εξεταστική έγινε με απόφαση υπουργείου για όλα τα ΑΕΙ και πανεπιστήμια. Παρόλο αυτό το γεγονός, αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι λίγα τα ΤΕΙ και Πανεπιστήμια που κάνουν εμβόλιμη εξεταστική όταν κρίνεται αναγκαίο.

Το γεγονός ότι πέρσι αποφασίστηκε από το Υπουργείο κάνει φέτος το ενδεχώμενο να ξαναγίνει αδιανόητο.  Ψάχνουμε και ξαναψάχνουμε στο διαδίκτυο αλλά πουθενά νόμος που αποκλείει τις εμβόλιμες. Όποιος βρει κάτι να μας πει. Ειδικά κάτι που να καταργεί το προεδρικό διάταγμα για τα ΑΕΙ του 2008.


Καλή τύχη με τους σπουδαστές πληροφορικής (Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.) που μαζεύουν υπογραφές να στείλουν στο τμήμα τους και μακάρι οι καθηγητές να τους ακούσουν.



Υ.Γ.: Χρήσιμη πηγή της ανάρτησης ένα παλιό άρθρο εδώ

.