13.10.11

Απ.Κακλαμάνης: « Εάν δεν μπορέσει η υπ. Παιδείας θα πρέπει να απαντήσει ο Πρωθυπουργός»


ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ 


«Θα την ξανακαταθέσω την ερώτησή μου για τα ΤΕΙ. Ελπίζω ότι θα μπορέσει να είναι εδώ την επόμενη φορά η κυρία Υπουργός. Εάν δεν μπορέσει, θα πρέπει να απαντήσει ο Πρωθυπουργός», είπε στην πρόεδρο της Βουλή ο Απ. Κακλαμάνης ,βλέποντας στα έδρανα την αρμόδια για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Εύη Χριστοφιλοπούλου έτοιμη να απαντήσει για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν αποτελούν τμήμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην οποία έχει την αρμοδιότητα (η υφυπουργός) που ασκεί πολύ καλώς» σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης .

«Έχω έρθει πολλές φορές εδώ και έχω χειριστεί θέματα τα οποία αφορούν την τριτοβάθμια ή αφορούν την έρευνα και εγώ και η κ. Γεννηματά» απάντησε η υφ. Παιδείας,

Τελικά η επίκαιρη ερώτηση δεν συζητήθηκε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Τώρα θα συζητηθεί η με αριθμό 44/10-10-2011 επίκαιρη ερώτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής και Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Απόστολου Κακλαμάνη προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
Στην ερώτηση του κ. Κακλαμάνη θα απαντήσει η Υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου.
Το λόγο έχει ο κύριος Πρόεδρος για να παρουσιάσει την ερώτησή του.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, ο Κανονισμός προέβλεπε να διαβάζεται η ερώτηση του Βουλευτή. Αν την διαβάζατε, θα βλέπατε ότι απευθύνεται προς την Υπουργό κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.
Η ερώτηση αφορά ένα μείζον θέμα κυβερνητικής πολιτικής. Βέβαια αφορά πρωτίστως το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και τη στάση γενικότερα της Κυβερνήσεως, όπως αυτή εφαρμόζεται κι από άλλα Υπουργεία, για μία από τις κατευθύνσεις της ανώτατης εκπαίδευσης, τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Δεν κατέθεσα την ερώτηση αυτή για τον κύριο Πρωθυπουργό, ώστε να εκθέσει την πολιτική της Κυβέρνησης στο μεγάλο αυτό θέμα και ήλπιζα ότι θα είναι εδώ σήμερα η κυρία Υπουργός. Προφανώς κάποιο κώλυμα έχει. Δεν είχα καμία ενημέρωση για την αδυναμία της να προσέλθει, γι’ αυτό και ήρθα ελπίζοντας ότι θα είναι εδώ.
Με απόλυτο σεβασμό και εκτίμηση προς την Υφυπουργό κ. Χριστοφιλοπούλου, τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν αποτελούν τμήμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην οποία έχει την αρμοδιότητα, που ασκεί πολύ καλώς.
(st)
(1MT)
Θα παρακαλέσω το εξής. Επειδή στα ΤΕΙ σε σχέση με την αναστάτωση που υπάρχει στα πανεπιστήμια είναι άλλο το κλίμα, δεν νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε, ώστε να εξελιχθούν και εκεί ανάλογες καταστάσεις. Γι’ αυτό, παρακαλώ, θα την ξανακαταθέσω την ερώτησή μου αυτή. Ελπίζω ότι θα μπορέσει να είναι εδώ την επόμενη φορά η κυρία Υπουργός. Εάν δεν μπορέσει, θα πρέπει να απαντήσει ο Πρωθυπουργός. Δεν ξέρω πώς, αλλά θέλω απάντηση από την Κυβέρνηση και προφανώς δια του αρμοδίου Υπουργού που εφαρμόζει την πολιτική αυτή, βοηθούμενος από στελέχη όπως η κ. Χριστοφιλοπούλου. Διότι το θέμα δεν είναι απλώς η αίτηση κάποιας πληροφορίας, για την οποία θα μπορούσα να απευθυνθώ άλλωστε και στον έχοντα τους χειρισμούς αυτούς καθηγητή του Πολυτεχνείου, ο οποίος με τις γνωστές αντιθέσεις που υπάρχουν, ιδιαίτερα μεταξύ Τεχνικού Επιμελητηρίου, Πολυτεχνικών Σχολών και ΤΕΙ, δυστυχώς ασκεί -σε επίπεδο τουλάχιστον εφαρμογής υπηρεσιακής- την πολιτική στα ΤΕΙ.
Παρακαλώ, λοιπόν, να διαγραφεί σήμερα και θα επανακατατεθεί για την Υπουργό ή τον Πρωθυπουργό. Ελπίζω ότι η κυρία Υπουργός θα είναι εδώ και δεν θα χρειαστεί.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Είστε σαφής. Έχετε το δικαίωμα οπωσδήποτε να την ξανακαταθέσετε και πιστεύω η Υφυπουργός θα το διαβιβάσει στην κ. Διαμαντοπούλου.
Εφ’ όσον επιμένει προσωπικά, υπάρχει αυτό το δικαίωμα, κυρία Υπουργέ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Βεβαίως, κυρία Πρόεδρε, και σέβομαι απολύτως τα όσα είπε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης. Όμως, θέλω να επισημάνω το εξής. Τότε θα πρέπει να μην απαντήσω και την επόμενη ερώτηση.
Θέλω όμως να σας θυμίσω, κυρία Πρόεδρε, από τη δική μου σειρά ότι γνωρίζει και ο κύριος Πρόεδρος και όλοι οι συνάδελφοι ότι η πολιτική ηγεσία σε ένα Υπουργείο είναι ενιαία, ότι τα αρμόδια όργανα εκφράζουν με όση πολιτική επάρκεια διαθέτει κανείς και καμιά φορά, κύριε Πρόεδρε, η πολιτική επάρκεια ενός στελέχους δεν είναι ευθέως ανάλογη των αρμοδιοτήτων του. Το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά αυτό νομίζω, έχετε θητεύσει πλούσια, με την έννοια ότι έχετε μία πολύ πλούσια εμπειρία και προσφορά ο ίδιος στην πολιτική για να γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι τυπικές αρμοδιότητες πολλές φορές κατά πολύ εκφεύγουν. Και δεν ομιλώ για το πρόσωπό μου, ομιλώ γενικότερα, πέρα από κυβερνήσεις, γιατί σήμερα είμαι εγώ εδώ, αύριο θα είναι κάποιος άλλος.
Όμως, κυρία Πρόεδρε, επειδή καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν και ταξίδια και θέτω και ένα θέμα τώρα για το ίδιο το Κοινοβούλιο, επιτρέψτε μου για μισό λεπτό. Έχω έρθει πολλές φορές εδώ και έχω χειριστεί θέματα τα οποία αφορούν την τριτοβάθμια ή αφορούν την έρευνα και εγώ και η κ. Γεννηματά, γιατί βεβαίως η Υπουργός, ασκώντας όλες τις αρμοδιότητες, μπορεί να έρθει για όλα. Το έχουμε κάνει και εγώ και η κ. Γεννηματά. Θεωρώ ότι το έχουν κάνει και άλλα Υπουργεία, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, και θεωρώ ότι διευκολύνει την κοινοβουλευτική λειτουργία, γιατί, κυρία Πρόεδρε, εάν είχατε σήμερα δύο-τρεις ακυρώσεις λόγω κωλύματος Υπουργού, αν αυτό το πάμε πολύ στενά, φοβάμαι πολύ ότι δεν θα μπορέσουμε να επαρκούμε και στα άλλα μας καθήκοντα και στα καθήκοντα τα κοινοβουλευτικά.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρία Υπουργέ, πιστεύω ότι ήταν σαφής ο Πρόεδρος. Έχει το δικαίωμα να επιμένει. Και όσον αφορά τις αναβολές των ερωτήσεων, πλέον δυστυχώς έχει καταντήσει συνηθισμένο φαινόμενο. Είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να το δει η Διάσκεψη των Προέδρων.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, με συγχωρείτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ορίστε, κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ο Κανονισμός είναι σαφής. Το Σύνταγμα επίσης είναι σαφές. Η κυρία Υφυπουργός συμβαίνει να είναι αρίστη νομικός, αρίστη κοινοβουλευτικός και τα γνωρίζει. Η γνώμη μου είναι γνώμη, την οποία, όπως όφειλα άλλωστε, την εφήρμοσα επί δέκα και μισό, έντεκα σχεδόν χρόνια. Πολλές φορές είχα παρεξηγήσεις με Υπουργούς, μέχρις ότου το κατανοήσουν. Ερωτώνται οι Υπουργοί. Ο Κανονισμός λέει ότι, εάν ο Υπουργός κωλύεται, εξουσιοδοτεί άλλον Υπουργό. Ορίζει μάλιστα ο Κανονισμός ότι αυτό δεν μπορεί να υπερβεί τη δεύτερη φορά μέσα στην ίδια εβδομάδα. Θέλω να πω με αυτό ότι αυτοί οι τύποι αν συνέχιζαν να εφαρμόζονται, σε αυτήν τη συνεδρίαση θα είχαμε όλοι την αίσθηση ότι είναι η μέγιστη ευθύνη του Κοινοβουλίου. Διότι το Κοινοβούλιο δεν είναι μόνο για να νομοθετεί, όπως πολλές φορές νομίζουν ορισμένοι Υπουργοί, οι οποίοι ενοχλούνται, γιατί θέλουν να περάσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το νομοσχέδιό τους.

(1ST)
Το Κοινοβούλιο είναι και για να ελέγχει και δεν αξιολογούνται τα πρόσωπα που μετέχουν στην Κυβέρνηση, τόσο οι Υπουργοί όσο και οι Υφυπουργοί, σχετικά με αυτή τη διαδικασία.
Είπα ότι εγώ σέβομαι, εκτιμώ, γνωρίζω το έργο της κ. Χριστοφιλοπούλου, αλλά την κυβερνητική πολιτική την αποφασίζουν η Κυβέρνηση, τα μέλη δηλαδή της Κυβέρνησης, οι Υπουργοί, όπως ορίζει σαφώς το Σύνταγμα. Μπορεί ο Υφυπουργός πολλές φορές να είναι πιο δραστήριος, πιο αποτελεσματικός, από τον Υπουργό. Την ευθύνη, όμως, την έχει ο Υπουργός και πάνω από τον Υπουργό, ο Πρωθυπουργός. Είναι κάποιοι κανόνες, τους οποίους οφείλουμε πρώτα να σεβόμεθα εμείς, ιδιαίτερα η Κυβέρνηση και το κόμμα της Πλειοψηφίας, διότι από το πώς μεταχειριζόμαστε εμείς το Κοινοβούλιο η δημοκρατία αξιώνεται στη συνείδηση του λαού ή απαξιώνεται. Επειδή οι μέρες είναι πολύ σοβαρές και κρίσιμες, καλό είναι να το σκεφθούμε αυτό. Αυτό μπορώ εγώ από της εμπειρίας μου να προσθέσω.
Υπάρχει αυτό το μεγάλο πρόβλημα στα ΤΕΙ. Δεν πρέπει η αναστάτωση στα Πανεπιστήμια να επεκταθεί και στα ΤΕΙ. Αυτή είναι η δική μου αγωνία. Και αυτό παρακαλώ να διαβιβαστεί στην Υπουργό.
Για να μην έρθει, δεν σημαίνει ότι απαξιοί να έρθει η κυρία Υπουργός, προφανώς είχε κάποιο κώλυμα. Το γνωρίζω αυτό και έχει δίκιο η κ. Χριστοφιλοπούλου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Δεν ήταν προσωπική η άρνησή σας.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Προφανώς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Είστε σαφής.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όμως, αυτό έχει γίνει κανόνας, κυρία Πρόεδρε. Υπάρχει φόρτος εργασίας στα Υπουργεία, το γνωρίζω, αλλά το Κοινοβούλιο είναι πάνω απ’ όλα. Όταν δεν υπάρχει κώλυμα σοβαρό, όπως στην περίπτωση αυτή έχει η κ. Διαμαντοπούλου, οι Υπουργοί πρέπει να έρχονται. Στις αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στους Υφυπουργούς, ως γνωστόν, υπάρχει και συναρμοδιότης.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Και εγώ σας ευχαριστώ. Είστε σαφής και πιστεύω ότι το αίτημά σας θα γίνει δεκτό, γιατί ακριβώς δεν υπήρχε κανένα προσωπικό πρόβλημα.



ρεπορτάζ:esos.gr

2 σχόλια :

  1. Ανώνυμος13/10/11 22:20

    magkes sorry kiolas alla ayto pou grafete prin perasete sto "zoumi" einai ligo radio arvyla.O anthrwpos ekane safes oti ithele thn ...den kserw pws na thn pw,giati tha fygei mpineliki...thn ypourgo telwspantwn na tou apanthsei.Alliws symfwna me kanonismo ths boulhs prepei na apanthsei o jeffry(se ayton to mpineliki paei ki erxetai,exei elafryntika logw blakeias).Apo kei kai pera to oti mas koumantaroun anarmodioi to kserame...to thema einai ti kanoume

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τίποτα γιατι θα χάσουμε το εξάμηνο, σσσσσσ ησυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url

Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!

Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ

.