4.9.10

Κανόνες συγκατοίκησης ......

Τώρα που ξεκινάει το καινούριο εξάμηνο , και το καινούριο ακαδημαϊκό έτος , πολλοί νέοι αλλά και παλιοί φοιτητές θα σκεφτούν την ιδέα για συγκατοίκηση .
Πριν πάρουν την απόφαση για να το κάνουν και προχωρήσουν σε αυτό το μεγάλο βήμα , θα πρέπει να δουν τους παρακάτω κανόνες συγκατοίκησης :



Μερικοί προτεινόμενοι κανόνες που θα μπορούσατε να λάβετε υπ’ όψην είναι οι εξής:

1 ) Διαλέξτε κάποιον που θεωρείτε ότι σας ταιριάζει, που είναι παλιός σας γνωστός ή έστω νέα γνωριμία. Πριν συμφωνήσετε όμως μεταξύ σας, προσπάθηστε να καταλάβετε ότι στα βασικά ταιριάζετε. Αν είστε πρωτοετής και γνωριστήκατε μόλις με το άτομο που θα θέλατε να μοιραστείτε την ίδια στέγη, καλύτερα θα ήταν να περιμένατε λίγο ώστε να γνωριστείτε καλύτερα και να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως… Είναι προτιμότερο ο συγκάτοικός σας να είναι του ίδιου φύλου.

2 ) Ξεκαθαρίστε από την αρχή τα οικονομικά θέματα. Ποιο μερίδιο ποιου εξόδου ανήκει σε ποιον, καθώς και πότε πληρώνετε τους λογαριασμούς και το ενοίκιο.

3 ) Ξεκαθαρίστε πώς θα πληρώνετε καθημερινά και τα τρέχοντα έξοδα π.χ. σούπερ μάρκετ, μικρές ελλείψεις, ψιλικατζίδικο, γάλα κλπ. Μια καλή σκέψη θα ήταν να βάζατε σε έναν κουμπαρά όλα τα ψιλά από ρέστα που θα συγκντρώνατε για αυτά τα μικρά έξοδα.

4 ) Φτιάξτε το πρόγραμμα της εβδομάδας και ορίστε αρμοδιότητες. Πότε και ποιος θα καθαρίζει το μπάνιο, κουζίνα κλπ, πότε θα πηγαίνετε για ψώνια, ποιος θα πληρώνει τους λογαριασμούς κλπ.

5 ) Ορίστε κανόνες για τους φίλους/συντρόφους. Πότε τους φέρνουμε σπίτι, τι πρέπει να κάνουν και τι όχι, τι γίνεται σε περίπτωση καπνιζόντων κλπ.

6 ) Βάλτε κανόνες για την περίοδο της εξεταστικής! Εφόσον αυτή την περίοδο πρέπει να διαβάσετε, ξεκαθαρίστε τι θα πρέπει να αποφεύγει ο συγκάτοικος σας ώστε να μην γίνεται ενοχλητικός και να επιτυγχάνεται έτσι γόνιμα αυτός ο σκοπός.

7 ) Μιλήστε ειλικρινά μεταξύ σας! Όσο πιο νωρίς και ειλικρινά μοιραστείτε τα πράγματα που σας αρέσουν και σας ενοχλούν, τόσο καλύτερα θα συντονιστείτε και θα αποφύγετε προβλήματα. Καλύτερο θα ήταν βέβαια η συζήτηση αυτή να γίνει πριν τη συγκατοίκηση, αλλά σε περίπτωση που δεν έγινε ποτέ δεν είναι αργά. Επίσης σε αυτή τη συζήτηση δεν πρέπει να υπάρχουν ντροπές και “ευγένειες” για να μην κακοκαρδίσετε τον συγκάτοικό σας γιατί έτσι υποβιβάζετε τη δική σας θέση.

8 ) Αμοιβαίος σεβασμός, ειλικρίνεια, ψυχραιμία και υπομονή! Ακόμα κι αν ο συγκάτοικος σας κάτι ξεχάσει ή παραβεί κάποιον κανόνα θα πρέπει ευγενικά να του το θυμίσετε και να λύσετε τη διαφορά σας.

9 ) Οι καυγάδες είναι το μόνο σίγουρο! Είναι σίγουρο ότι θα καυγαδίσετε! Και το μόνο εύκολο επίσης! Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και θα πρέπει να εφοδιαστείτε με καλή διάθεση και υπομονή. Στο κάτω κάτω αυτά είναι τα καλύτερά σας χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url

Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!

Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ

.