8.2.13

Δέκα Ερωτήσεις και Μια Απορία Ζητούν Απάντηση!


10 ερωτήσεις και μια απορία για το ζήτημα του τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ Λάρισας...





1. ΓΙΑΤΙ μετακινείτε ένα Τμήμα που θα καταστήσει το ΤΕΙ Θεσσαλίας να είναι μια αρνητική πρωτοτυπία: ένα Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα χωρίς τμήμα Πληροφορικής! Η Πληροφορική και οι Τηλεπικοινωνίες αποτελούν τεχνολογίες αιχμής και τη βάση της Οικονομίας της Γνώσης. Πουθενά στον προηγμένο κόσμο δεν υπάρχει Τεχνολογικό Ίδρυμα χωρίς τμήμα Πληροφορικής!
Η κατάργηση του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Λάρισας αποδυναμώνει το Ίδρυμα και στην ουσία «ακρωτηριάζει» ένα από τα πιο ζωτικά του όργανα καθώς αυτό προσφέρει σε πληθώρα λειτουργικών αναγκών του Ιδρύματος.

2. ΓΙΑΤΙ μετακινείτε ένα οργανωμένο, καταξιωμένο και καθιερωμένο Τμήμα σε άλλο Ίδρυμα; Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Λάρισας είναι η μοναδική τέτοια περίπτωση. Όλες οι άλλες περιπτώσεις συγχωνεύσεων του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ, αφορούν μετακινήσεις εντός των «ομόσπονδων» ΤΕΙ. Το γεγονός αυτό αναιρεί τα ίδια τα λεγόμενα του υπουργού παιδείας!
Απόσπασμα συνέντευξης Υπουργού: “...και επειδή νομίζω ότι έχουμε δείξει ότι δεν είμαστε κοινωνικά ανάλγητοι έχουμε κάνει μια μελέτη ώστε αυτοί οι φοιτητές ή φοιτήτριες, οι σπουδαστές ή σπουδάστριες που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν: Πρώτον να είναι εντός περιφέρειας να μη φεύγουν από τα όρια της περιφέρειας. Και δεύτερον, εκεί που υπάρχει μετακίνηση και πιστεύω ότι θα υπάρξει μετακίνηση ενός ποσοστού γύρω στους 10.000, να υπάρξει επιδότηση από το κράτος για να μην επιβαρυνθεί η οικογένειά τους.”
Το ΤΕΙ Λαμίας με έδρα τη Λαμία βρίσκεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενώ το ΤΕΙ Λάρισας με έδρα τη Λάρισα βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.


3. ΓΙΑΤΙ μετακινείτε ένα Τμήμα με περισσότερους από 2000 ενεργούς φοιτητές εκ των οποίων ποσοστό 40% (στοιχεία Μητρώου Φοιτητών) κατάγονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και επέλεξαν το Τμήμα λόγω εγγύτητας;
Όλοι αυτοί πρέπει να εγκαταλείψουν τη Λάρισα το Σεπτέμβριο πηγαίνοντας σε μικρότερο Ίδρυμα και πόλη, που είναι αμφίβολο κατά πόσο έχουν τις υποδομές να τους φιλοξενήσουν (εργαστήρια, εστίες, κατοικίες). Το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Λάρισας έχει αισθητά (άνω του 40%) περισσότερους φοιτητές από το αντίστοιχο του ΤΕΙ Λαμίας.

4. ΓΙΑΤΙ μετακινείτε ένα Τμήμα με επαρκή κτηριακή υποδομή και εξοπλισμό (6 εργαστηριακές αίθουσες, υπό παράδοση νέο κτήριο εργαστηρίων κόστους ενός εκατομμυρίου ευρώ, νέος εξοπλισμός -υπολογιστές, κτλ - που μόλις παραλήφθηκε);
Υφιστάμενο κτίριο: http://www.cs.teilar.gr/CS/skarifima.jsp
Νέο κτίριο εργαστηρίων υπό παράδοση:  http://bit.ly/XKDBUh

5. ΓΙΑΤΙ μετακινείτε ένα αυτοδύναμο Τμήμα με 16 μόνιμους καθηγητές;
Καταργείται το Τμήμα της Λάρισας και παραμένει το ομότιτλο Τμήμα της Σπάρτης με 3 μέλη ΔΕΠ και 172 αιτήσεις μετεγγραφής την τελευταία 5ετία προς το Τμήμα της Λάρισας.

6. ΓΙΑΤΙ μετακινείτε ένα Τμήμα που υποστηρίζει επί 8 έτη Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε συνεργασία με το Univ. of Staffordshire (UK) και έχει συνεργασία με το Univ. College Dublin (Ιρλανδία) σε προγράμματα Διδακτορικών Σπουδών;
Το αντίστοιχο Τμήμα στην Λαμία δεν υποστηρίζει μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών. Ούτε προφανώς είναι εύκολο να ξαναστηθούν όλα από την αρχή. Τι λογική είναι αυτή που στο όνομα ενός υποτιθέμενου εξορθολογισμού θα διαλύσει αγώνες και προσπάθειες ετών του Τμήματός Πληροφορικής και Τηλ/νιών για ουσιαστική και αναγνωρισμένη από τους φοιτητές και την ευρύτερη κοινωνία βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης;

7. ΓΙΑΤΙ μετακινείτε ένα Τμήμα με 4 ερευνητικά προγράμματα σε εξέλιξη, σημαντική παρουσία σε διεθνείς οργανισμούς σχετικούς με την πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες, την κινητικότητα στην εκπαίδευση (OWASP, ISACA, ERASMUS), λογισμικά ευρείας απήχησης (DEiXTo) και πολύπλευρη συνεργασία με τις ισχυρότερες εταιρείες του αντικειμένου σπουδών του (Microsoft Hellas, CISCO, ORACLE, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, κτλ.)
Events σε συνεργασία με MicrosoftHellas: http://www.cs.teilar.gr/CS/happenings.jsp
Συνεργασία με CISCO: http://www.cs.teilar.gr/CS/ccna.jsp
Συνεργασία με ORACLE: http://www.cs.teilar.gr/CS/oracle.jsp

8. ΓΙΑΤΙ μετακινείτε ένα Τμήμα που έχει μέσο όρο βαθμού εισαγωγής άνω του 10 στις πανελλαδικές εξετάσεις;
Το αντίστοιχο τμήμα στο ΤΕΙ Λαμίας έχει μέσο όρο εισαγωγής κάτω από 10.


9. Με ποια λογική ακυρώνετε μια επιτυχημένη προσπάθεια ενός Ιδρύματος (του ΤΕΙ Λάρισας) να αναπτυχθεί με την ίδρυση νέων τμημάτων / αντικειμένων σπουδών, τη λειτουργία μεταπτυχιακών, την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, ερευνητικών προγραμμάτων κλπ. και το "ακρωτηριάζετε" αποκόβοντας το πιο ζωτικό του Τμήμα;

10. ΓΙΑΤΙ στερείτε την Περιφέρεια Θεσσαλίας από την εύκολη πρόσβαση σε τεχνολογική εκπαίδευση στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες;

Σύνοψη και Απορία

Το τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Λάρισας ιδρύθηκε το 1999 και κατόρθωσε μέσα στα 13 χρόνια λειτουργίας του να γίνει ένα ελκυστικό τμήμα για τους χιλιάδες φοιτητές που το προτίμησαν. Είναι επίσης ένα άρτια στελεχωμένο τμήμα με 16 μέλη ΔΕΠ, με υποδομές (κτίριο, εργαστήρια, εξοπλισμό), μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (από το 2004), συνεργασίες με πανεπιστήμια του εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και εξαιρετικό επίπεδο έρευνας των μελών του. Γενικά κατάφερε να έχει όλα όσα χαρακτηρίζουν ένα σύγχρονο ανώτατο ίδρυμα.
Αν ένα τέτοιο τμήμα μπορεί να ξεριζωθεί με μία απόφαση χωρίς αιτιολόγηση τότε τι μήνυμα στέλνει αυτό στην εκπαιδευτική κοινότητα; Γιατί να προσπαθήσουμε να χτίσουμε κάτι στο μέλλον αν μπορεί να διαλυθεί σε μία στιγμή από μία πολιτική απόφαση, χωρίς η απόφαση αυτή να βασίζεται σε αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια; Η ύπαρξη στρατηγικής, μετρήσιμων στοιχείων και απόλυτης διαφάνειας είναι απαραίτητα για κάθε αλλαγή αυτού του βεληνεκούς. Διαφορετικά, απλά δικαιούμαστε να συμπεράνουμε πως ευνοούνται οι πόλεις των ισχυρών παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος και τίποτα άλλο πέραν αυτού!

.