22.2.13

"Διώτη-Γελαλής για το τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων"

Να πάρει θέση απέναντι στην προτεινόμενη συγχώνευση –και άρα αποδυνάμωση- του μοναδικού Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων της χώρας, με τα Τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας, ζήτησαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ερώτησή τους οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής, ρωτώντας τον επιπρόσθετα πώς αιτιολογεί τη θέση του και πώς μία και πώς μία τέτοια εξέλιξη συνάδει με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για στήριξη του πρωτογενούς τομέα.



Επισημαίνοντας ότι το ΤΜΒ του ΤΕΙ/Λ μπαίνει για δεύτερη φορά στο στόχαστρο του Υπουργείου Παιδείας τώρα με το Σχέδιο «Αθηνά», οι δύο βουλευτές υποστήριξαν ότι «μία τέτοια συγχώνευση δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Εν αντιθέσει με τα γνωστικά αντικείμενα που προσφέρουν τα άλλα Τμήματα της ΣΤΕΓ του ΤΕΙ/Λ, το περιεχόμενο σπουδών του ΤΜΒ καλύπτει το πεδίο εφαρμογής αρχών από τις επιστήμες της Μηχανικής τις οποίες εφαρμόζει επικεντρωμένα για την εξυπηρέτηση βιολογικών συστημάτων, δηλαδή, στη φυτική και ζωική παραγωγή, στο νερό, στο έδαφος, στα τρόφιμα και στα απόβλητα, επιδιώκοντας και εμπεριέχοντας τις αρχές της βελτιστοποίησης, της αειφορίας και της ορθολογικής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Το δε Πρόγραμμα Σπουδών του αναδιαρθρώθηκε πρόσφατα (2009) για να καλύψει τις νέες απαιτήσεις μιας σύγχρονης γεωργικής παραγωγής και τεχνολογίας και να συμβαδίζει πλήρως με τα διεθνή πρότυπα.

Το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων ήταν από τα πρώτα τμήματα που ιδρύθηκαν στο ΤΕΙ Λάρισας, Γεωπονικού Περιεχομένου, στα κτήματα του κληροδοτήματος της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, γιατί μόνο έτσι νομιμοποιούνταν η χρήση των κτημάτων του για την εγκατάσταση του ΤΕΙ Λάρισας, ενώ μπορεί να αποτελέσει μία “φυσική” συνέχεια στις σπουδές των 45 –για το τρέχον σχολικό έτος- μαθητών του Τμήματος Αγροτικών Μηχανημάτων της Επαγγελματικής Σχολής Λάρισας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “ΔΗΜΗΤΡΑ” -πρώην Αβερώφειος-.

Το ΥΠΑΑΤ ευαγγελίζεται μεν τη σημαντικότητα της επένδυσης στον πρωτογενή τομέα, επιτρέποντας όμως αδιαμαρτύρητα τη συγχώνευση και το κλείσιμο Τμημάτων ΤΕΙ γεωπονικού ενδιαφέροντος. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο θεσσαλικός κάμπος, αλλά και πολλές ακόμη περιοχές της χώρας, είναι συνυφασμένες με την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και είναι ικανές να παράξουν ποιοτικά προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αλλά για να το πράξουν αυτό, προαπαιτείται ανάπτυξη της αγροτικής έρευνας στις γεωτεχνικές σχολές και τα ερευνητικά ιδρύματα, με επαρκείς πόρους και ερευνητικό προσωπικό, για την ανάπτυξη καινοτομιών, τη βελτίωση της ασφάλειας τροφίμων, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την προστασία του περιβάλλοντος.

Η χώρα μας μπορεί να βγει από την ύφεση εάν εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αγροτοκτηνοτροφίας, όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συνεπικουρία της έρευνας και της τεχνολογίας, στην υπηρεσία των οποίων τελεί και το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων.

.