25.2.13

"Όλοι πηραν κατι στο ΤΕΙ Λάρισας εκτός από τη Δασοπονία Καρδίτσας!"

Την Πέμπτη 21/2/2013 ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας είχαν συνάντησή με τον Υπουργό Παιδείας και στελέχη του Υπουργείου (Γενικό Γραμματέα, Ειδικό Σύμβουλο) για το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».


Το ΤΕΙ Λάρισας και κυρίως οι τοπικοί φορείς της Λάρισας πέτυχαν αυτό που ήθελαν για τα Τμήματα στη Λάρισα και είναι όλοι ικανοποιημένοι. Ενδεικτικά, το Τμήμα Τεχν. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών δεν μεταφέρεται στη Λαμία και παραμένει το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων (δημιουργείται Τμήμα Γεωπονίας με 2 κατευθύνσεις Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, κάτι που άνοιξε το δρόμο για τα Βιοσυστήματα).



Ο μεγάλος χαμένος είναι η Δασοπονία Καρδίτσας, το μόνο Τμήμα που διαλύεται κυριολεκτικά σε όλο το ΤΕΙ Λάρισας και εξορίζεται-τιμωρείται στο Καρπενήσι! Αν είναι δυνατόν! Συγκεκριμένα για το Παράρτημα Καρδίτσας, και σε σχέση με την αρχική ανακοίνωση του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ:


Τα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής & Διαιτολογίας παραμένουν ως Τμήματα με έδρα την Καρδίτσα και εντάσσονται στη Σχολή ΣΤΕΓ της Λάρισας που θα μετονομαστεί σε Σχολή Γεωπονίας Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, μαζί με το Τμήμα Γεωπονίας (με 2 κατευθύνσεις Φυτικής – Ζωικής Παραγωγής) και Μηχανικής Βιοσυστημάτων


Το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου παραμένει ως Τμήμα στην Καρδίτσα και εντάσσεται στη Σχολή ΣΤΕΦ της Λάρισας


Για το Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φ.Π. υπήρξε τοίχος, ισχυρή άρνηση από το Υπουργείο για τη διατήρησή του ως Τμήμα και την παραμονή του στην Καρδίτσα!!!! Τόσο μίσος πια? Γιατί? Δεν ήθελαν να το συζητήσουν καν το θέμα οι κύριοι στο Υπουργείο αλλά ούτε και να πάρουν το υπόμνημα του Τμήματος που τους έδινε ο Πρόεδρος. Τελικά το πήρε ο Υπουργός και τους είπε ότι θα το διαβάσει….. Δεν ήθελαν να συζητήσουν ούτε την πιθανότητα διεξόδου κατεύθυνσης για το Τμήμα όπως έγινε σε άλλες περιπτώσει. ΔΕν έδωσαν καμία απάντηση ούτε για το προσωπικό ούτε για τους φοιτητές ούτε για τίποτα!



Η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έννοια λογικής και δικαίου. Τι να πω στους συναδέλφους μου και στους φοιτητές μας? Ότι μας καταργούν χωρίς να μας πούνε γιατί? Είναι δημοκρατία αυτή? Να μην μπορούμε ούτε να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας? Ούτε βάσει ποιων κριτηρίων μας σύγκριναν με το Καρπενήσι να μας λένε?? Είναι τόσο ξεκάθαρα υπέρ της Καρδίτσας η σύγκριση που δεν συμφέρει και να το αναφέρουν, αυτή είναι η απάντηση! Καμία σύγκριση δε έγινε λοιπόν, καθαρά πολιτικά ήταν τα κριτήρια!



Η Δασοπονία είναι ο συνδετικός κρίκος στο Παράρτημα Καρδίτσας. Αν υπήρχε μια πιθανότητα να δημιουργηθεί μια ισχυρή Σχολή στην Καρδίτσα με 22 Καθηγητές, επαρκές διοικητικό και άλλο προσωπικό, και σημαντικότατες υποδομές θα ήταν μόνο με τα 2 Τμήματα, Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου και Δασοπονία όπως τόσο καιρό φωνάζουμε. Δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να πλήξει αυτή τη Σχολή στο μέλλον. Με το νέο Νόμο στα ΑΕΙ, δεν υπάρχει Παράρτημα στην Καρδίτσα, τα Τμήματα παραμένουν μεν, διοικούνται-ελέγχονται όμως εξ αποστάσεως από Σχολές στη Λάρισα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει τώρα και στο μέλλον.



Εύχομαι να μην διαψευστώ, αλλά το ΑΘΗΝΑ πλήττει σοβαρά την Καρδίτσα και το μέλλον δεν διαγράφεται ευοίωνο. Δεν είναι της ώρας αυτή η ανάλυση, αρκεί κάποιος να δει τους εισαγωγικούς Πίνακες του ΑΘΗΝΑ που έγιναν από τεχνοκράτες. Ότι ακολούθησε στους επόμενους Πίνακες καταργήσεων Τμημάτων ήταν αλχημείες και αποτέλεσμα παρεμβάσεων. Απλά να δείξει το Υπουργείο στην Τρόικα ότι έχει κάνει περικοπές Τμημάτων και τις εμφανίζει στο νέο μηχανογραφικό δελτίο.



Εκ μέρους του Τμήματος Δασοπονίας, παρακαλώ τους τοπικούς φορείς της Καρδίτσας έστω και την ύστατη ώρα να προσπαθήσουν από κοινού ώστε να μη χαθούν από την Καρδίτσα οι φοιτητές μας, το προσωπικό αλλά και οι σημαντικότατες δομές μας που κάναμε 30 χρόνια να τις στήσουμε, με κόπο, ιδρώτα και πάρα πολύ χρήμα του Ελληνικού λαού!! Είναι και ηθικής τάξεως το θέμα, η Δασοπονία βοήθησε να δημιουργηθεί όλο το Παράρτημα!! Ας μη μας διαλύσουν εντελώς!



Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας δεν θέλει να ακούσει τα ακαδημαϊκά μας επιχειρήματα, όσες φορές και αν προσπαθήσαμε. Μόνο η πολιτική πίεση μπορεί να αποφέρει κάτι. Ας προσπαθήσουμε να πάρουμε κάτι και εμείς, όλοι τα κατάφεραν!!



Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για ότι κάνετε για το Τμήμα.

.