11.9.13

Ανακοίνωση ΑΡ.ΕΝ. για απολύσεις εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετές αναφορές και από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και από τα μίντια σχετικά με το νέο κύμα διαθεσιμοτήτων στους υπαλλήλους, κυρίως ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.), των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι αναφορές αυτές δεν άργησαν να μετατραπούν σε πραγματικότητα καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «πετάει» στο δρόμο το 70% των υπαλλήλων υποστηρικτικού προσωπικού πανελλαδικά, εξέλιξη που προστίθεται στο κυβερνητικό παζλ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας όπως είναι η μη έγκριση προϋπολογισμού για λειτουργία σίτισης,καθαρισμού και φύλαξης, διαρκώς μειωμένο εκπαιδευτικο προσωπικό,ανεπάρκεια εστίασης για τους σπουδαστές που το έχουν ανάγκη.


Αν σκεφτούμε την σημασία του υποστηρικτικού προσωπικού (ΙΔΑΧ, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ) στη διοικητική, εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία ενός ΑΕΙ-ΤΕΙ (βοήθεια σε εργαστηριακά μαθήματα, οργάνωση εξεταστικών περιόδων, ερευνητικά προγράμματα και επιστημονικές εργασίες και αναρίθμητες άλλες λειτουργίες) συνειδητοποιούμε ότι μιλάμε πλέον όχι μόνο για ιδρύματα που θα υπολειτουργούν, αλλά για ιδρύματα που θα μας στερούν ό,τι μέχρι χθες μας φαινόταν αυτονόητο. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι οι απολύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε μια συνολικότερη επίθεση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο μετά από τη θέσπιση των συμβουλίων διοίκησης, το σχέδιο «Αθηνά», αλλά και την ωμή εισβολή και καταπάτηση των κοινωνικών χώρων και σχολών από τα ΜΑΤ, μια συνολική επίθεση για την πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Το γεγονός ότι 1.765 άνθρωποι θα χάσουν τις δουλείες τους, οι πρώτοι 200 μάλιστα από αυτούς άμεσα (μες στις επόμενες δύο εβδομάδες), δεν χαρακτηρίζεται μεμονωμένο ή τυχαίο χρονικά. Έρχεται σε μια συγκυρία όπου πλέον κάθε εργασιακός κλάδος και εργασιακό δικαίωμα διαλύεται,τράπεζες αρπάζουν τα σπίτια των υπερχρεωμένων οικογενοιών,δάσκαλοι πετιώνται στο δρόμο αδυνατώντας να χωρέσουν στο ‘’success story’’ της κυβέρνησης . Η ανάγκη ώστε ο αγώνας των εργαζόμενων στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας να συνδεθεί με τις κινητοποιήσεις των καθηγητών, των εργαζόμενων στους δήμους και στα νοσοκομεία είναι επιτακτική, προκειμένου να οικοδομηθεί ένα μέτωπο που θα κλιμακώσει την αντίσταση με ορίζοντα τη 48ωρη γενική απεργία στις 18-19 Σεπτεμβρίου και με στόχο την ανατροπή των κυβερνήσεων των μνημονίων. Ο αγώνας των εργαζομένων, είναι αγώνας των φοιτητών, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης.




Σε αυτό το κλίμα της συνεχούς υποβάθμισης του ιδρύματος μας δε νοείται να παρακάμπτονται οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.Πρέπει να συγκληθούν άμεσα οι Φ.Σ. των σχολών ΣΤΕΦ-ΣΔΟ-ΣΕΥΠ-ΣΤΕΓ και να καλεστούν Γενικές Συνελεύσεις.


  • Καλούμε τους σπουδαστές να συμπαρασταθούν στον αγώνα όλου του ιδρύματος.
  • Απαιτούμε καμία υποβάθμιση των ΑΕΙ-ΤΕΙ.
  • Απαιτούμε καμία απόλυση στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και σε κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

.