14.9.13

Ανακοίνωση Μ.Α.Σ. για απολύσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ, ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Μ.Α.Σ.

Μαζί με τα νέα μέτρα-σφαγείο για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ προχωράει στην απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων. Μέσα στο 2013 μπαίνουν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι και ακόμα 14.000 το 2014.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και 1.765 εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Όπως και να ονομάσουν τις απολύσεις («διαθεσιμότητα», «κινητικότητα») το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: εκτίναξη της ανεργίας, φτώχεια και ανασφάλεια για τους απολυμένους και τις οικογένειές τους.
  

Η μείωση του προσωπικού θα πλήξει βίαια τις σπουδές μας καθώς τα εργαστήρια, η φοιτητική μέριμνα, η έρευνα, οι υπηρεσίες των ιδρυμάτων, οι γραμματείες, οι βιβλιοθήκες, ολόκληρος ο διοικητικός μηχανισμός θα ξεχαρβαλωθεί. Πολλά ιδρύματα θα φτάσουν σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας.

Οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους δεν έχουν συμφέρον από τις απολύσεις και άλλων υπαλλήλων. Δεν θα αυξηθούν οι μισθοί τους, δεν θα σωθούν από τα βάρη της κρίσης, δεν θα βρούνε δουλειά. Δεν θα έχουν καλύτερα σχολεία για τα παιδιά τους χωρίς δασκάλους, καλύτερα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, καλύτερα πανεπιστήμια χωρίς προσωπκό.

Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τα κενά και τις τρύπες που θα δημιουργηθούν από τις απολύσεις του προσωπικού θα έρθουν να καλύψουν τα γνωστά αρπακτικά, οι εργολάβοι και οι εταιρίες. Απολύουν εργαζόμενους με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας για να προσλάβουν άλλους με τσεκουρωμένα δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις λάστιχο μέσω ΜΚΟ, ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εργολαβιών. Οι εταιρίες θα πατήσουνε πόδι σε βασικές και κερδοφόρες λειτουργίες των ιδρυμάτων και οι οικογένειές μας θα πληρώσουν το μάρμαρο βάζοντας πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανεξαρτήτως εργασιακής σχεσης, να παλέψουν από κοινού για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στους αξιοπρεπείς μισθούς. Να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, να εμποδίσουν τις απολύσεις στην πράξη. Να απομονώσουν τους εργατοπατέρες και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων που τόσο καιρό έσπερναν αυταπάτες λέγοντας ότι «εμείς θα εξαιρεθούμε». Να γυρίσουν την πλάτη στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, παλιό και νεό, που σήμερα τάζει εύκολες λύσεις με αλλαγή χαλίφη στην κυβερνητική καρέκλα. Από σωτήρες χορτάσαμε. Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να στηριχτούν στο ΠΑΜΕ.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας που στέλνονται μαζικά στην ανεργία. Οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι με αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων και γενικών συνελεύσεων να στηρίξουν τους αγώνες των εργαζομένων.

Η πολιτική που τσακίζει τους εργαζομένους, είναι η ίδια που χτυπάει εμάς και τις οικογένειες μας. Είναι η ίδια που αφαιρεί το δικαίωμά μας στη μόρφωση και μοιράζει πτυχία-διαβατήρια για την ανεργία, που φορτώνει την κρίση στο λαό για να την βγάλουν λάδι οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες.

Φοιτητές και εργαζόμενοι έχουμε κοινά συμφέροντα και τον ίδιο εχθρό: τα μονοπώλια και την πολιτική τους. Σήμερα απολύουν τους γονείς μας. Αύριο θα είμαστε εμείς στη θέση τους. Μας θέλουν άνεργους, μισοάνεργους-μισοεργαζόμενους, με μισθούς πείνας, με σκυμμένο κεφάλι για να βγάζουν κέρδη οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Τώρα πρέπει να συναντηθούμε στους αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, μακριά και έξω από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων.
 

Με οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, κάθε γραφείο και σχολή να ανατρέψουμε τα μέτρα και την πολιτική που τα γεννά!


πηγή: spoudastes.gr

.