6.9.13

Ποιοι διοικητικοί βγαίνουν σε διαθεσιμότητα από ΑΕΙ - ΤΕΙ

Χρήσιμο άρθρο για να ψιλοκαταλάβουμε τι θα συμβεί με την διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού.


Έγγραφο στο οποίο καταγράφονται τα κριτήρια με τα οποία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 1.750 διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ-ΤΕΙ έστειλε το υπουργείο Παιδείας προς τις διοικήσεις των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Παιδείας, θα γίνουν προσπάθειες ώστε το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα να μετακινηθούν σε άλλα ιδρύματα ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.





Στο έγγραφο που εστάλη από το υπουργείο Παιδείας προς τις διοικήσεις των ΑΕΙ-ΤΕΙ περιγράφονται λεπτομερώς τα κριτήρια μοριοδότησης που σχετίζονται με τα τυπικά προσόντα (βασικός τίτλος σπουδών, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ξένες γλώσσες), τη διοικητική εμπειρία αλλά και τον τρόπο εισαγωγής στη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, προτεραιότητα για να εξαιρεθούν από το καθεστώς διαθεσιμότητας θα έχουν όσοι κατέλαβαν τις θέσεις διοικητικών υπαλλήλων μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, όσοι είναι κάτοχοι προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, καθώς και όσοι αποφοίτησαν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Το υπουργείο στο έγγραφο που έστειλε προς τα ΑΕΙ-ΤΕΙ παραθέτει δείκτες με επιλογή των ποσοτικών παραμέτρων κάθε ιδρύματος για τον υπολογισμό των κενών και πλεονασμάτων ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα που θα προκύψουν μετά την αξιολόγηση των δομών στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης.


Συγκεκριμένα ζητά από τα ιδρύματα:
• Να καταγράψουν ανά σχέση εργασίας (μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), ανά επίπεδο εκπαίδευσης και κλάδο το υφιστάμενο προσωπικό.

• Να καταγράψουν τον αριθμό των τμημάτων ανά ίδρυμα, τα μέλη διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού στα πανεπιστήμια ή εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ και τη γεωγραφική διασπορά, εφόσον υπάρχει, σε πόλεις του ιδρύματος.

• Να υπολογιστούν με βάση τους εισακτέους των τμημάτων για το 2013 πολλαπλασιαζόμενους επί τα έτη σπουδών τους +2 και λαμβάνοντας υπόψη συντελεστή ανά τμήμα ανάλογα με τον εργαστηριακό τους χαρακτήρα (πολυτεχνικά τμήματα, ιατρικά τμήματα κ.λπ) και τον εξυπηρετούμενο ετήσιο φοιτητικό πληθυσμό του ιδρύματος.

• Να υπολογιστούν οι απαιτήσεις σε διοικητικούς υπαλλήλους ως συνάρτηση του πλήθους των τμημάτων (πλήθος διοικητικών υπαλλήλων ανά τμήμα).

• Να υπολογιστούν οι ανάγκες σε διοικητικούς υπαλλήλους ως συνάρτηση του πλήθους του εξυπηρετούμενου φοιτητικού πληθυσμού κάθε ιδρύματος (πλήθος διοικητικών υπαλλήλων ανά 100 εξυπηρετούμενους φοιτητές).

• Να υπολογιστούν οι απαιτήσεις σε διοικητικούς υπαλλήλους σε σχέση με τον αριθμό των διδασκόντων.

• Να υπολογιστούν με βάση τις τρεις προηγούμενες παραμέτρους οι απαιτήσεις σε διοικητικούς υπαλλήλους ορίζοντας συντελεστές βαρύτητας για κάθε μια από τις τρεις κατηγορίες.

• Να οριστούν συντελεστές βαρύτητας με βάση τη γεωγραφική διασπορά των τμημάτων του ιδρύματος ανά πόλη.

Εν συνεχεία, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, θα γίνει ο τελικός υπολογισμός των πλεονασμάτων και των κενών σε διοικητικό προσωπικό του κάθε ιδρύματος.


πηγή: Έθνος

.