6.9.13

Συνέντευξη προέδρου Π.Γούλα : "Από 2.000 κάρτες σίτισης που είχαμε αυξήθηκαν σε 3.800."

«Γύρισαν την πλάτη στο ΤΕΙ Θεσσαλίας οι Λαρισαίοι βουλευτές»

Αρκετά ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας Παναγιώτης Γούλας, στο larissanet.gr


Το ΤΕΙ Θεσσαλίας, όπως μετονομάστηκε τον περασμένο Ιούνιο το ΤΕΙ Λάρισας, παρότι βρίσκεται -βάσει αξιολόγησης- σε μία αξιοζήλευτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο καλείται να επιλύσει δέσμη ζητημάτων για την ομαλή λειτουργία του τη νέα εκπαιδευτική περίοδο αλλά και τοπικιστικά προβλήματα εξαιτίας παρεμβάσεων πολιτικών και παραγόντων. Ο νέος πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθηγητής κ. Παναγιώτης Γούλας, μιλώντας στη larissanet.gr ξεκαθαρίζει ορθά – κοφτά πως αν το υπουργείο Παιδείας άκουγε περισσότερο τα Τεχνολογικά Ιδρύματα δεν θα είχαν τόσα προβλήματα.

Ο κ. Γούλας δεν χαρίζεται και στους Καρδιτσιώτες πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες που επιδίωξαν και πέτυχαν, αρχικά, τη μεταφορά της έδρας της ΣΤΕΓ στη γειτονική πόλη. «Είναι απαράδεκτη η παρέμβαση των παραγόντων της Καρδίτσας για να μεταφερθεί η έδρα. Όσες γνωριμίες και να έχουν εμείς θα ανατρέψουμε την απόφαση» δηλώνει στη larissanet.gr και δεν κρύβει την πικρία του για τους Λαρισαίους βουλευτές που δεν απάντησαν στις προτάσεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας!

Κι όλα αυτά σε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης που οδηγεί εκατοντάδες σπουδαστές σε ενστάσεις για μία θέση στέγασης στη Σπουδαστική Εστία του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενώ διπλασιάστηκε και ο αριθμός των σπουδαστών που ζητάνε το κουπόνι σίτισης.

Όσο για τις προτεραιότητες του νέου προέδρου, βασικός στόχος η εξωστρέφεια του Ιδρύματος σε όλα τα επίπεδα και η αναβάθμιση των σπουδών.


Κύριε πρόεδρε, κάθε χρόνο τέτοια περίοδο συζητάμε εάν το φθινόπωρο θα ανοίξουν τα ΤΕΙ. Φέτος ποια είναι η κατάσταση στο ΤΕΙ Θεσσαλίας;

Eυχαριστώ καταρχήν για τη δυνατότητα που μου δίνετε να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, σε ένα από τα τρία μεγαλύτερα ΤΕΙ της χώρας. Είναι γεγονός ότι φέτος με τα οικονομικά προβλήματα υπάρχουν πολλά ερωτηματικά ως προς τη λειτουργία όλων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας το Σεπτέμβριο. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού. Πάντα τα ΤΕΙ είχαν συμβάσεις με μεγάλο αριθμό εκτάκτων εκπαιδευτικών. Έτσι λειτουργούσαν όλα τα χρόνια και το σκεπτικό ήταν να έρθουν στο Ίδρυμα άνθρωποι της αγοράς, να φέρουν στο ΤΕΙ τεχνογνωσία και να συνδέσουν το Ίδρυμα με την παραγωγή. Γι΄ αυτό ακριβώς ο αριθμός των μονίμων σε σχέση με τα Πανεπιστήμια ήταν μικρός.-


Φέτος έχουν προβλεφθεί για όλα τα ΤΕΙ μόνον 150!


Aν αυτό ισχύσει φυσικά, πολλά Τμήματα τα οποία είναι στο απόλυτο μηδέν από πλευράς μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και έχουμε τέτοια τμήματα στην Καρδίτσα το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής, στα Τρίκαλα τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Αποκατάστασης Μνημείων και σε πολλά άλλα Τμήματα, τα μαθήματα δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν.

Άρα, εδώ υπάρχει θέμα πως θα λειτουργήσουν αυτά τα Τμήματα. Στην τελευταία σύσκεψη των προέδρων που έγινε τον Ιούλιο στην Αθήνα, παρουσία και του γενικού γραμματέα, μας διαβεβαίωσε ότι θα λειτουργήσει ο θεσμός των υποτρόφων. Που σημαίνει ότι θα μπορούμε να προσλάβουμε υπότροφους, υποψηφίους διδάκτορες ή υποψηφίους μεταπτυχιακούς που θα είναι με σύμβαση. Εδώ υπάρχει ένα κενό. Δεν είναι ακριβώς σύμβαση, είναι υπότροφοι και τους βαφτίζουν έτσι για μην μετράει στους «τροϊκανούς» ο αριθμός ως πρόσληψη.

Δεν σας έχει δοθεί ακόμη εγκύκλιος με διευκρινίσεις για τους υπότροφους;
Μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται πώς θα προσληφθούν, με ποια σύμβαση και πώς θα πληρώνονται. Περιμένουμε την εγκύκλιο. Εάν δοθούν οι υπότροφοι θα μπορέσει το ΤΕΙ να λειτουργήσει. Και όταν μιλάμε για υπότροφους δεν εννοούμε μόνο δικούς μας, αλλά και από το εξωτερικό όποιος θελήσει να συνεργαστεί μαζί μας.

Με πόσους έκτακτους λειτουργούσε το ΤΕΙ τα προηγούμενα χρόνια;

Πριν από δύο χρόνια είχαμε περισσότερους από χίλιους, πέρυσι είχαμε 350 εκ των οποίων οι 122 είχαν πλήρες ωράριο. Αν πάρουμε κι αυτούς φέτος, διότι έγιναν και κάποιες συνενώσεις Τμημάτων, με 100 άτομα, με πλήρες ωράριο, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις εκπαιδευτικές ανάγκες του Ιδρύματος.

Στην τελευταία σας συνάντηση με την προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίων Επενδύσεων συζητήσατε το θέμα των ημιτελών έργων του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Τι θα γίνει με το κτίριο του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., το Β’ κτίριο της ΣΤΕΓ, τις εστίες και τα υπόλοιπα ημιτελή έργα;

Πήγαμε, μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο υπουργείο και συζητήσαμε για τα ημιτελή έργα. Τα ποσά που ζητήσαμε στάλθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης και εγκρίθηκαν οι πιστώσεις για τη συνέχιση και την αποπεράτωση των ημιτελών έργων, συνολικού ποσού 2.464.085,44€, δηλαδή ολόκληρο το ποσό το οποίο διεκδικήσαμε για τα έργα.

Με τις πιστώσεις θα ολοκληρωθούν τα βασικά έργα τα οποία είναι, το Κτίριο Πληροφορικής, το Κτίριο Β (ΣΤΕΓ), το Κτίριο Εστιών και πολλά άλλα μικρότερα έργα στη Λάρισα και στην Καρδίτσα τα οποία εκτελέσθηκαν αλλά δεν αποπληρώθηκαν.
Για το ΤΕΙ Θεσσαλίας θα αυξηθούν οι αίθουσες και τα εργαστήρια και το κτίριο των εστιών θα δώσει 180 νέες θέσεις για την στέγαση των σπουδαστών.

Ζητήσατε έργα και από το Δήμο Λάρισας;



Καταθέσαμε μία δέσμη προτάσεων προς το δήμο Λάρισας για υλοποίηση έργων όπως:

- Ποδηλατόδρομος από την πόλη, στο ΤΕΙ Λάρισας

- Διαπλάτυνση της εισόδου στο σημείο όπου υπάρχει το φανάρι

- Πεζοδρόμια

- Μεταλλική πεζογέφυρα για την ασφαλή διέλευση των σπουδαστών προς την συνοικία του Αγίου Θωμά

- Ρύθμιση φαναριών κά.


Στην εποχή της τρόικας τα οικονομικά του ΤΕΙ είναι συρρικνωμένα. Τη φετινή χρονιά με τι πόρους θα καταφέρει να λειτουργήσει;


Εάν το υπουργείο μας επιτρέψει να κάνουμε χρήση των υπόλοιπων διαθέσιμων ποσών που έχουμε από πέρυσι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το Ίδρυμα.

Έχει οικονομικά ανοίγματα το ΤΕΙ Θεσσαλίας;

Όχι, το ΤΕΙ δεν χρωστάει σε τρίτους. Εκείνο που ζητήσαμε είναι να αυξηθεί το κονδύλι για τη σίτιση διότι τώρα οι σπουδαστές ζητάνε όλοι τις κάρτες σίτισης. Από 2.000 κάρτες σίτισης που είχαμε αυξήθηκαν σε 3.800. Επομένως χρειαζόμαστε ένα επιπλέον κονδύλι για τη σίτιση. Πρέπει να σας πω ότι ο εστιάτορας είχε βάλει και ένα έξτρα πρωινό όπου επίσης πάνε περισσότεροι σπουδαστές. Το κουπόνι σίτισης κοστίζει στο υπουργείο 1,80 ευρώ. Τώρα που η προσέλευση των σπουδαστών είναι μεγάλη ο εστιάτορας μπαίνει μέσα. Οι εργολάβοι στη σίτιση πόνταραν μέχρι τώρα στην αποχή ή τη μικρή προσέλευση των σπουδαστών και έριχναν τις τιμές στο κουπόνι. Τώρα η μεγάλη προσέλευση δημιουργεί ένα θέμα.

Και με τη στέγαση;
Υπάρχει οξύ πρόβλημα με τη στέγαση των σπουδαστών. Ανάμεσα στα ημιτελή έργα βρίσκονται και οι σπουδαστικές εστίες που ανακαινίστηκαν. Εδώ, τώρα με το κονδύλι που παίρνουμε μπορούμε να λειτουργήσουμε μέσα σε δύο μήνες άλλες 180 θέσεις. Είναι απελπιστική η κατάσταση, έχουμε πολλές ενστάσεις σπουδαστών για οικονομικούς λόγους όπου μας λένε ότι θα σταματήσουν τις σπουδές εάν δεν στεγαστούν στις εστίες. Είναι πολύ λυπηρό και θα δώσουμε μεγάλη έμφαση για τη στέγαση των σπουδαστών.

Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα για το ΤΕΙ Θεσσαλίας;


Καταρχήν, πρέπει στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε, να επιτύχουμε μία περιστολή εκεί που πρέπει, χωρίς να υπάρξουν δυσλειτουργίες στο Ίδρυμα, να ολοκληρώσουμε τα ημιτελή έργα και να φτιάξουμε κάποια καινούρια.

Το ρεαλιστικό μου όραμα για το ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι ένα επώνυμο, πλήρως αυτοδιοικούμενο Ίδρυμα, με ακαδημαϊκή ολοκλήρωση και οικονομική βιωσιμότητα, που θα προσφέρει ποιοτικές σπουδές σε όλα τα επίπεδα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα διεξάγει ανταγωνιστική έρευνα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και θα έχει άμεση συμβολή στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ελλάδας γενικότερα. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας θα πρέπει τουλάχιστο σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία να παραμείνει στο 10% που είναι σήμερα των καλύτερων ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον κόσμο, με στόχο την βελτίωση της θέσης αυτής.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Εστίες για τα παιδιά διότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και ένα κτίριο Διοίκησης που δεν το έχουμε. Μετά οι ανάγκες μας θα είναι μικρότερες. Έχουμε μία κάλυψη 85.000 τ.μ. στη Λάρισα και 8.500 τ.μ. στην Καρδίτσα σε ένα οικόπεδο 1.500 στρεμμάτων.

Από πλευράς εξοπλισμού, έχουμε λάβει 3 εκατ. ευρώ εξοπλισμό από το ΕΣΠΑ, ξεκινάμε μέσω ΕΣΠΑ ένα κτίριο της ΣΕΥΠ (υπογράφηκε σύμβαση), με κάλυψη περίπου 5.000 τ.μ. και θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για να απορροφήσουμε τους πόρους.

Το άλλο κομμάτι είναι καθαρά το εκπαιδευτικό. Πρέπει να βγούμε με εξωστρέφεια, να ρθούμε κοντά στις επιχειρήσεις, να συνεργαστούμε, να λύσουμε προβλήματα. Ήδη κάθε Σάββατο έχουμε μία σελίδα στην «Ελευθερία» για το ΤΕΙ, είμαστε στο στάδιο αξιολόγησης προτάσεων για να εκδόσουμε μία 16σελιδη εφημερίδα για το Ίδρυμα. Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος τι κάνει το ΤΕΙ.

Ήδη, από το Σεπτέμβριο όλα τα Επιμελητήρια θα ’ρθουν εδώ, έχουν κλειστεί τα ραντεβού, και θα τους ενημερώσουμε τι κάνουμε σε όλα τα Εργαστήρια. Θέλουμε να υπάρχει προσωπική άποψη στους ανθρώπους των Επιμελητηρίων για τις δυνατότητες του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Βασικός μας στόχος η εξωστρέφεια του Ιδρύματος σε όλα τα επίπεδα και η αναβάθμιση των σπουδών. Πρέπει να δοθεί και το διδακτορικό στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Ήδη έχουμε συνεργασίες για διδακτορικά με το εξωτερικό με το Δουβλίνο, με την Ιταλία κ.α.

Σε επίπεδο μεταπτυχιακών είμαστε πάρα πολύ καλά, έχουμε δικά μας μεταπτυχιακά, αυτοτελή, συνεργαζόμενα με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Έχουμε κινητικότητα καθηγητών και σπουδαστών (Erasmus). Το ΤΕΙ βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο στην έρευνα, μάλιστα είχαμε αξιολογηθεί μέσα στα πρώτα δέκα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν το υπουργείο άκουγε περισσότερο τα Ιδρύματα δεν θα είχαμε τόσα προβλήματα.

Τελικά η έδρα της ΣΤΕΓ, πήγε αρχικά στην Καρδίτσα και μετά τις αντιδράσεις επανέρχεται στη Λάρισα. Τι έγινε κύριε Πρόεδρε;

Επιτέλους η έδρα της Διεύθυνσης της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας – Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, μεταφέρεται επίσημα από την Καρδίτσα στην Λάρισα (με βάση το σ/ν του Υπουργείου Παιδείας, για το Νέο και Τεχνολογικό Λύκειο, άρθρο 39, Ν.16).

Με την παραπάνω διάταξη αποκαταστάθηκε μία κατάφορη αδικία χωρίς επιστημονική και ακαδημαϊκή τεκμηρίωση. Δεν ήταν δυνατόν σε βάθος χρόνου να σταθεί μια τέτοια απόφαση, δεν εξυπηρετούσε κανέναν. Οι σύσσωμες αντιδράσεις των θεσμικών οργάνων της Κοινότητας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, της Διοίκησης, των Επιμελητηρίων και πολλών Καθηγητών έπεισαν τον κ. Υπουργό Παιδείας να αλλάξει την προηγούμενη απόφασή του.

Πως πετύχατε η έδρα να παραμείνει τελικά στη Λάρισα; Ποια ήταν τα επιχειρήματά σας;

Στείλαμε στον υπουργό, στον γενικό γραμματέα και στο δήμαρχο Καρδίτσας τις θέσεις μας. Είπαμε ότι η Καρδίτσα δεν μπορεί να πάρει την έδρα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής διότι δεν έχει τα επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια.

Εξηγούμε για να μην παρεξηγηθώ. Η Σχολή έχει 65 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού, αγροκτήματος, ειδικού τεχνικού και διοικητικού προσωπικού στη Λάρισα και στην Καρδίτσα έχει 10. Εδώ, έχουμε 1.500 στρέμματα, έχουμε 700 στρέμματα καλλιέργειες (δημητριακά, ψυχανθή κ.α.), 12 στρέμματα θερμοκήπιο, κτηνοτροφικές μονάδες για την εκπαίδευση των σπουδαστών (με βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοιρομητέρες, πτηνά, άλογα κ.α.), ενώ λειτουργεί και το κυνοκομείο 120 θέσεων σε συνεργασία με το δήμο Λάρισας.

Ένας διευθυντής πρέπει να συμμετέχει, να παρακολουθεί να εγκρίνει τις δαπάνες. Τι να κάνει στην Καρδίτσα; Να μας εξηγήσουν οι Καρδιτσιώτες τι θα κάνει στην Καρδίτσα. Είναι απαράδεκτη η παρέμβαση των παραγόντων της Καρδίτσας για να μεταφερθεί η έδρα. Είπαμε ότι όσες γνωριμίες και να έχουν εμείς θα ανατρέψουμε την απόφαση.

Ωστόσο, δεν είμαι ικανοποιημένος από τους βουλευτές Λάρισας. Σε όλους στείλαμε τις προτάσεις μας και κανένας δεν απάντησε. Απάντησαν μόνο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και μας είπαν ότι συμπαρίστανται.

Έχουμε 22.000 εγγεγραμμένους σπουδαστές, δεν μπορεί να μην ενδιαφέρονται γι΄αυτά τα θέματα οι πολιτικοί της περιοχής.

Πόσοι παρακολουθούν;

Περίπου 17.000 σπουδαστές.

Πως πήγε η σύσκεψη που οργάνωσε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το σχεδιασμό Προγράμματος 2014-2020, τη στρατηγική Καινοτομίας, την έξυπνη εξειδίκευση και τη συνεργασία της Περιφέρειας με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα;

Στη σύσκεψη συζητήθηκε μία ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορά στις προτεραιότητες και τις πολιτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις οποίες το ΤΕΙ Θεσσαλίας καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μέσα από τη συμμετοχή του σε ομάδες εργασίας που στόχο θα έχουν την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την ουσιαστική και σε πολλαπλά επίπεδα ανάπτυξη της Θεσσαλίας.



Συνέντευξη στο Χρήστο Μπεχλιβάνο
Φωτ. Κώστας Μάντζιαρης-
πηγή: larissanet.gr

.