9.3.13

Γενικότερες εξελίξεις για σχέδιο ΑΘΗΝΑ



Ακολουθούν μερικές εξελίξεις των τελευταίων 2 ημερών για το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ από το esos.gr




Φοιτητές της Κρήτης προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για το Σχέδιο Αθηνά 
Ο Σύλλογος Σπουδαστών της σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, παράρτημα Ιεράπετρας, Tμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης (marketing), αποφάσισε να αποδώσει εντολή εκκίνησης νομικής υποστήριξης και προστασίας των κεκτημένων δικαιωμάτων των μελών του, τα οποία θα θιγούν βάναυσα από πιθανή εφαρμογή του δημοσιευθέντος σχεδίου για την Ανώτατη εκπαίδευση «Αθηνά». Στο παραπάνω πλαίσιο, επιδόθηκε στις 6/3/2013 με δικαστικό Επιμελητή στον Υπουργό Παιδείας, αίτηση οφειλόμενης νομίμου ενεργείας, του πληρεξουσίου μας Δικηγόρου Πέτρου Ι. Μηλιαράκη, με την οποία ζητάμε τη σύμφωνα με την αυστηρή διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 20 του Συντάγματος, σε συνδυασμό με τα άρθρα 2 και 4 του Ν.2690/1999 που κυρώνει τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, την Διοικητική μας Προστασία.
Κατόπιν τον ως άνω, επιφυλασσόμενοι των δικαιωμάτων μας, αναμένουμε ο Αρμόδιος Υπουργός ως και η Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων που συνεδριάζει ενόψει της παρουσίασης του σχεδίου «Αθηνά», να πράξουν τα δέοντα ώστε να παραμείνει ανέπαφο το Τμήμα μας, ο τίτλος σπουδών μας και τα κεκτημένα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Ζητούμε την υποστήριξη της Ελληνικής κοινωνίας και δεσμευόμαστε για την προστασία τόσο του Τμήματος μας όσο και του Γνωστικού Αντικειμένου του Μάρκετινγκ που στο τμήμα μας διδάσκεται εξειδικευμένα σε τρεις τομείς απόλυτα σημαντικούς για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας: 1. Ηλεκτρονικό Μάρκετινγκ, 2.Τουριστικό Μάρκετινγκ, και 3. Αγροτικό Μάρκετινγκ. Με την παραπάνω αίτηση μας καταδεικνύουμε στη διοίκηση το μέγεθος και τη σοβαρότητα της υποχρέωσης της προς προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας έναντι παντός. 


Ποιες προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το Σχέδιο Αθηνά έκανε δεκτές ο υπουργός Παιδείας 

Τις τρεις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για το Σχέδιο Αθηνά που έγιναν δεκτές, ανακοίνωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουτλος. Συγκριμένα ο κ. υπουργός είπε:
Πρώτον, όσο αφορά τα θέματα των κοινοπραξιών. Είναι μια σημαντική πρόταση, είναι ενδιαφέρουσα όσον αφορά τα πανεπιστήμια με τα τεχνολογικά ιδρύματα. Θέλουμε να την υιοθετήσουμε, εξετάζουμε τα νομικά ζητήματα, διότι υπάρχουν μερικά νομικά ζητήματα. Θα μπορούσε για παράδειγμα, στο Ιόνιο πράγματι ένα πιλοτικό τέτοιο μοντέλο κοινοπραξίας να λειτουργήσει. Δοκιμάζουμε το συνομοσπονδιακό μοντέλο των πέντε πανεπιστημίων και ακούστε τώρα τις αντιδράσεις και τις αντιρρήσεις. Τι είπαμε; Να φτιάξουμε μια συνομοσπονδία, η οποία θα κάνει τι; Θα πάρει αυτά τα πέντε πανεπιστήμια τα οποία όλοι γνωρίζουμε πώς εξελίχθηκαν. Ήταν σχολές θεματικές η Ανώτατη Βιομηχανική, η Ανωτάτη Εμπορική, η Γεωπονική, η Πάντειος εξελίχθηκαν σε πανεπιστήμια, καλά πανεπιστήμια είναι θεματικά πανεπιστήμια.
Τι μπορεί να κάνει αυτό το ομοσπονδιακό μόρφωμα; Τρία πράγματα, διατηρώντας τη διοικητική τους, την ακαδημαϊκή τους αυτοτέλεια, τα πτυχία τους, τους καθηγητές τους, τους φοιτητές τους, τι μπορεί να τους δώσει; Δύο και τρία πράγματα. Πρώτον, δυνατότητα κινητικότητας, μπορεί τα μέλη ΔΕΠ να κάνουν κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα, μπορεί οι φοιτητές να δούνε ένα περιορισμένο αριθμό μαθημάτων να μπορούν να επιλέξουν από άλλο πανεπιστήμιο των πέντε, μπορεί ισχυρά και τα πέντε μαζί να αντλήσουν πόρους. Αυτό σε τι ενοχλεί; Ποιόν ενοχλεί αυτό; Γιατί ενοχλεί; Δεν είναι καλό για τους φοιτητές; Δεν είναι καλό για τα ιδρύματα, τα οποία διατηρούνται την αυτοτέλειά τους, την αυτοδυναμία τους, το αυτοδιοίκητο τους, τους πόρους τους, τον προϋπολογισμό τους. Τίποτα δεν αφαιρείται από αυτά. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε πώς θα πάει πιλοτικά.
Η δεύτερη πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. που είναι σημαντική και μας βρίσκει σύμφωνους είναι ότι να ενωθούν τα πανεπιστήμια με την ερευνητική διαδικασία, με τα ερευνητικά ινστιτούτα. Πρέπει να δούμε πως θα καταλήξουν οι συγχωνεύσεις των ερευνητικών ινστιτούτων, καταρχήν, να τελειώσουμε με το σχέδιο «Αθηνά» και δεύτερον να περάσουμε σε τέτοιες συμπράξεις. Κοιτάξτε τι υπάρχει στο εξωτερικό γιατί και αυτό είναι ένα μοντέλο το οποίο έχει ακολουθηθεί με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Κοιτάξτε τα ισραηλινά πανεπιστήμια το πανεπιστήμιο Technion της Χάιφα πως συνδέει την έρευνα, τη γνώση με την παραγωγή. Το Cornell και το Technion πήγαν στη Νέα Υόρκη στο Roosevelt Island απέναντι από τη Νέα Υόρκη και φτιάχνουν το δεύτερο Silicon Valley. Ξέρω τι αυτό σας προκαλεί ναυτία αλλά δεν είναι κακό για την Ελλάδα και σε αυτό πρέπει να προχωρήσουμε. Θα πρέπει να συνδέσουμε τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα με την παραγωγική διαδικασία, θα το κάνουμε, αυτό είναι και πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. και είναι το δεύτερο βήμα.
Το τρίτο είναι τα θεματικά πεδία που αναφέρθηκε η κυρία Ρεπούση. Αυτό κάναμε στα τεχνολογικά ιδρύματα. Τι κάναμε στα τεχνολογικά ιδρύματα; Να πάμε για τα πεδία πρώτα και μετά θα μπούμε στην περιπτωσιολογία στην οποία αναλωθήκατε. Είπαμε ότι τα τεχνολογικά ιδρύματα έχασαν τον προορισμό τους. Τι είναι ο προορισμός των τεχνολογικών ιδρυμάτων; Να κάνουν όλα αυτά τα πράγματα τα οποία συζητάμε; Δημόσιες σχέσεις, διεθνές εμπόριο; Αυτή είναι η τεχνολογική εκπαίδευση; Τι κάνουμε εμείς, λοιπόν; Βρήκαμε 34 τμήματα γύρω από αυτά τα αντικείμενα, τα συγχωνεύουμε σε εννέα. Στο γνωστικό πεδίο της σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και να φτιάχνουμε σχολές Διοίκησης Οικονομίας και όλα αυτά τα γνωστικά αντικείμενα για τα οποία εισήλθαν τα παιδιά προσανατολισμένα πολλές φορές θα αναγραφούν ως κατευθύνσεις ούτως ώστε να μη χάσουν αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημά.



ΣΥΡΙΖΑ:Να αποσυρθεί το Σχέδιο Αθηνά 

«Μόνη λύση η απόσυρση του σχεδίου “Αθηνά”» αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ , στην οποία σημειώνονται και τα εξής:
Α.Το σχέδιο Αθηνά εντάσσεται απόλυτα στο γενικότερο πλαίσιο των επιδιώξεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης για τη Δημόσια Παιδεία. Στόχος του είναι η μετάλλαξη του δημόσιου, ακαδημαϊκού και δημοκρατικού πανεπιστημίου.
Β.Πρόκειται για κατάργηση και συγχώνευση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες, με προσχηματικό διάλογο και με αποκλειστικό στόχο να επιτευχθεί με κάθε κόστος η δραστική συρρίκνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης για να επιτευχθούν οι προκρούστιοι στόχοι του Μνημονίου, όπως φαίνεται από την επικαιτροποίηση του μεσοπρόθεμου. Συγγράφει το τέλος του μαζικού πανεπιστημίου με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 25%, την περιθωριοποίηση αρχικά των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών υπέρ μιας αποτυχημένης γενικευμένης αγοραίας προσαρμογής της επιστημονικής γνώσης και των τίτλων σπουδών, τη διάσπαση των πτυχίων και τη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Ειδικότερα στον κλάδο των ΤΕΙ μεθοδεύεται μια ισοπεδωτική κατάργηση και συγχώνευση Τμημάτων και Σχολών, καταργώντας ολόκληρα γνωστικά αντικείμενα.
Γ.Γι όλους αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι η μόνη λύση είναι η άμεση απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» και το Υπουργείο Παιδείας να προβεί στον αναγκαίο και όχι προσχηματικό διάλογο για την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ακαδημαϊκά, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια στην κατεύθυνση της περιφερειακής αποκέντρωσης, αλλά και της διατήρησης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των Ιδρυμάτων.
Δ.Οι μέχρι σήμερα μαζικές κινητοποιήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι αυτές που επέβαλαν στο Υπουργείο Παιδείας την υιοθέτηση του μεταβατικού διαστήματος και απότρεψαν την άμεση εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά από το 2013-14, όπως προβλεπόταν αρχικά.
Ε.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα στηρίξει τους αγώνες υπέρ της αναβάθμισης της Ανώτατης Παιδείας, υπέρ του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού πανεπιστήμιου, θα συνεχίζει να αγωνίζεται μαζί με όσες και όσους διεκδικούν την οικοδόμηση ενός διαφορετικού δημόσιου Πανεπιστήμιου, όπου η έγνοια για την ολόπλευρη μόρφωση της νέας γενιάς θα συνδέεται με το όραμα μιας άλλης κοινωνίας, δεσμευμένης στη δημοκρατία, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. 


ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ: Το Σχέδιο Αθηνά σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος

Με το αναθεωρημένο ¨Σχέδιο Αθηνά”, το οποίο προωθήθηκει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, χωρίς τις γνώμες των Ιδρυμάτων συγκροτείται Ακαδημαϊκό Εκπαιδευτικό ΄Ιδρυμα Συνομοσπονδιακού χαρακτήρα με ονομασία “Αδαμάντιος Κοραής”, τονίζουν οι Πρυτάνεις των παρακάτω Πανεπιστημίων: Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο & Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και σημειώνουν:
Α. Το γεγονός αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος, διότι πλήττει το αυτοδιοίκητο των ανωτέρω Πανεπιστημίων, δεδομένου ότι τα Πανεπιστήμια αυτά δεν μπορούν να διατηρήσουν το χαρακτήρα των ΝΠΔΔ εάν υπαχθούν σε ένα νέο γενικό ΝΠΔΔ το οποίο θα τα περιλαμβάνει.
Β. Οι Πανεπιστημιακές Κοινότητες των Ιδρυμάτων μας είναι αντίθετες στη ρύθμιση αυτή και επιφυλάσσονται για περαιτέρω ενέργειες. 



ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λεπτομερής αιτιολογική έκθεση για κάθε αλλαγή με το Σχέδιο Αθηνά 
«Στις επιστολές που στέλνουμε προς τα ιδρύματα εισηγούμενοι αυτές τις αλλαγές, υπάρχει πάντοτε λεπτομερής αιτιολογική έκθεση και υπάρχει μια τεκμηρίωση, η οποία θα γίνει και πάλι και είναι και αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοση του οποιουδήποτε Προεδρικού Διατάγματος. Επομένως υπάρχει λεπτομερής αιτιολογική έκθεση για κάθε προτεινόμενη αλλαγή».
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος στην Επιτροπή Μορφωτικιών Υποθέσεων , κατά τη συζήτηση επί του Σχεδίου Αθηνά.


Στις 22 Μαρτίου θα συζητηθεί στη Βουλή ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Σχέδιο Αθηνά 

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ από τις 7/2/2013 κατέθεσε Επίκαιρη Επερώτηση για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ στον Υπουργό, η οποία θα συζητηθεί στις 22 Μαρτίου στη Βουλή, σε πολύωρη συνεδρίαση, όπου όλα τα κόμματα μπορούν να τοποθετηθούν. Ο Τάσος Κουράκης, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης καιΣυντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου Παιδείας τουΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ έλαβε τη διαβεβαίωση του Υπουργού, κ. Αρβανιτόπουλου, ότι δεν θα προχωρήσει στο Προεδρικό Διάταγμα για το σχέδιο «Αθηνά» τουλάχιστον πριν από την ημερομηνία της συζήτησης στη Βουλή, δηλαδή στις 22/3/13.
Όπως ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ «Τη στιγμή λοιπόν που η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, στην θεσμοθέτηση και εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», κωφεύοντας στις αντιδράσεις και στιςμαζικές κινητοποιήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας,ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί σε ανοικτή διαβούλευση για το σχέδιο Αθηνά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί πως «η μόνη λύση είναι η άμεση απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά», προκειμένου να διεξαχθεί με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες ο αναγκαίος διάλογος για την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ακαδημαϊκά, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια στην κατεύθυνση της περιφερειακής αποκέντρωσης, αλλά και της διατήρησης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των Ιδρυμάτων».


Ο υπουργός Παιδείας τα «έψαλε» στους Βουλευτές για το Σχέδιο Αθηνά 

Στο κλείσιμο της 2ης συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής , αργά χθες βράδυ, ο υπουργός Παιδείας τα έψαλλε στους Βουλευτές για τις ευθύνες που έχουν για τη σημερινή χωροταξική κατάσταση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ
«Θα σας πω λοιπόν για τις ευθύνες, διότι λέμε ότι τα κόμματα τα οποία κυβέρνησαν πολλαπλασίασαν τα τμήματα και από 300 τόσα τμήματα που ήταν το 1993, έφθασαν στα 534 τμήματα σήμερα, αλλά εσείς που ήσασταν;» διερωτήθηκε ο κ. υπουργός απευθυνόμενος στους Βουλευές>
Εγώ , είπε, δεν έχω σημειώσει μία σημειακή έστω αντίρρηση για τον τρόπο αυτόν με τον οποίο αναπτύχθηκε αυτό το ιδεολόγημα, αυτός ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας.
«Ξέρετε γιατί;» τόνισε, « Διότι στη μήτρα αυτού του ιδεολογικού υποδείγματος είστε εσείς», απάντησε ο ίδιος και συνέχισε: «Αυτό είναι το ιδεολογικό υπόδειγμα που ακολουθήθηκε από τα πανεπιστήμια και από την ακαδημαϊκή, την πανεπιστημιακή, το σινάφι μας. Η ιδεολογική ηγεμονία στα πανεπιστήμια που έβγαλε αυτό το ιδεολογικό πρόταγμα είστε εσείς. Δεν είστε άμοιροι ευθυνών. Εάν με την ίδια αυστηρότητα που προσπαθείτε τώρα να ελέγξετε την κάθε αλλαγή, είχατε ελέγξει τον τρόπο που αναπτύχθηκε ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα».
ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ
«Δεν είναι επιλογή μου να εκδώσω προεδρικά διατάγματα» είπε στους Βουλευές ο κ. Αρβανιστόπουλος και πρόσθεσε: «Αυτά τα ορίζει ο νόμος και η δημοκρατική νομιμοποίηση για την διαδικασία, η οποία έρχεται από το γεγονός ότι αυτός ο νόμος, νομοθετήθηκε στην προηγούμενη Βουλή με ευρεία συντριπτική θα έλεγα κοινοβουλευτική πλειοψηφία».  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url

Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!

Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ

.