12.3.13

"Εταιρεία που ανήκει στον Ομιλο ΑΚΜΗ έκανε τη μελέτη για το Σχέδιο Αθηνά "

ΑΞΙΖΕΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ...

Με απευθείας ανάθεση η εταιρία EEO GROUP ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Α.Ε (δ.τ «EEO GROUP Α.Ε» που ανήκει στον Ομιλο ΑΚΜΗ έκανε τη μελέτη για την αποτύπωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, στην οποία βασίστηκε κατά ένα μεγάλο μέρος η σύνταξη του Σχεδίου Αθηνά, αποκάλυψε απόψε ο Βουλευτής Τάσος Κουράκης στη διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ για το Σχέδιο Αθηνά.



ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο κ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ

TI ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Το esos επικοινώνησε απόψε με στενό συνεργάτη του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου στον οποίο θέσαμε το ζήτημα της απευθείας ανάθεσης της μελέτης στην ιδιωτική εταιρεία «E.E.O. Group A.E.», που ανήκει στον Ομιλο ΑΚΜΗ (ΙΕΚ, Κολλέγιο). Η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής:
«Όσον αφορά στις διαδικασίες ανάθεσης της μελέτης «Αποτύπωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της Eλλάδας» η Eιδική Yπηρεσία Διαχείρισης (EYΔ) του Eπιχειρησιακού Προγράμματος «Eκπαίδευση και Διά Bίου Mάθηση» εξέδωσε την από 21/11/2012 πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο σχετικό Mητρώο εταιρειών τεχνικών συμβούλων, με αντικείμενο την αποτύπωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας.
Aνάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε η εταιρεία συμβούλων «E.E.O. Group A.E.» με τίμημα 111.440 ευρώ πλέον ΦΠA. Σημειώνουμε ότι η παραπάνω εταιρεία είναι ο τεχνικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας για το Eθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Eπαγγελματικής Eκπαίδευσης και Kατάρτισης (EΣΣEEKA) για την περίοδο 2010-2015.
Αντικείμενο της μελέτης, δεν είναι η εκπόνηση του Σχεδίου «Αθηνά», αλλά η συλλογή, η μηχανογράφηση, η συσχέτιση όλων των δεδομένων που αφορούν στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας και η εισαγωγή τους σε ένα διαδραστικό γεωπληροφοριακό σύστημα απεικόνισης και ανάλυσης στοιχείων. Το γεωπληροφοριακό και διαδραστικό σύστημα δημιουργεί μια κεντρική τράπεζα στοιχείων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία θα επικαιροποιείται και θα συμπληρώνεται με συμμετοχή και ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου και των ιδρυμάτων.
Για πρώτη φορά συλλέγεται το σύνολο της πληροφορίας που αφορά στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση, η οποία βρισκόταν διάσπαρτη και μη επικαιροποιημένη σε υπηρεσίες του Υπουργείου και στα Ιδρύματα ανά την Eλλάδα και παρέχεται η δυνατότητα σύγκρισης και ανάλυσης στοιχείων προς λήψη επιτελικών αποφάσεων, για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου».

Η ΣΥΜΒΑΣΗ

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η σύμβαση:
Αντικείμενο του Έργου είναι: η αποτύπωση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης καθώς και του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης των τμημάτων. Για την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου απαιτείται η συλλογή στοιχείων, τα οποία ενδεικτικά είναι τα εξής:
-Το Νομοθετικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας κάθε τμήματος ΑΕΙ
-Τα υποχρεωτικά μαθήματα και τα μαθήματα επιλογής.
-Τo συνοπτικό (syllabus) και αναλυτικό πρόγραμμα (curriculum) για κάθε μάθημα του τμήματος, με έμφαση στα υποχρεωτικά μαθήματα που οδηγούν σε πτυχίο.
-Τα αντίστοιχα στοιχεία για τα μαθήματα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που τυχόν λειτουργούν.
-Ο αριθμός των εισακτέων, ο αριθμός των ενεργών φοιτητών, ο αριθμός των φοιτητών που έχουν προχωρήσει σε αναστολή φοίτησης, ο αριθμός των φοιτητών που έχουν υπερβεί το όριο φοίτησης και ο ετήσιος αριθμός πτυχιούχων για την τελευταία εξαετία.
-Ο αριθμός των κοινοτικών και Κυπρίων φοιτητών εκάστου τμήματος.
-Ο αριθμός των ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία κάθε τμήμα έχει συμμετάσχει την τελευταία πενταετία και τα ευρωπαϊκά ή εθνικά
προγράμματα στο οποία συμμετέχει τώρα.
-Το πλήθος των μεταπτυχιακών και διδακτόρων που έχουν λάβει μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους κατά την τελευταία δεκαετία και τον αριθμό των εγγεγραμμένων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και στα μητρώα υποψηφίων διδακτόρων.
-Το πλήθος ανά βαθμίδα και την επιστημονική εξειδίκευση του Διδακτικού και
Ερευνητικού Προσωπικού του κάθε τμήματος καθώς και το ακαδημαϊκό πορτοφόλιο ανά μονάδα.
-Οι διεθνείς βραβεύσεις ή διακρίσεις κάθε τμήματος.
-Τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων κάθε τμήματος με βάση το κείμενο θεσμικό πλαίσιο και οι πιθανές εκκρεμότητες επικαιροποίησης επαγγελματικών δικαιωμάτων λόγω διοικητικών ή δικαστικών διαδικασιών.
-Το θεσμικό πλαίσιο πρακτικής άσκησης των φοιτητών κάθε τμήματος και σύστημα για
την ένταξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.
-Ο αριθμός του διοικητικού και λοιπού προσωπικού (πλην ΔΕΠ) του ΑΕΙ και κάθε
τμήματος του και το καθεστώς εργασίας τους ανά κλάδο.
-Τα στοιχεία ποιοτικής αξιολόγησης των ακαδημαϊκών μονάδων, από εξωτερικούς φορείς αξιολόγησης.
Τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με τη σύμβαση, θα πρέπει να εισαχθούν σε κατάλληλη ηλεκτρονική βάση δεδομένων συμβατή με λειτουργικό σύστημα Ms Windows, ώστε να είναι άμεσα επεξεργάσιμα για να αντλούνται πληροφορίες μέσω ερωτημάτων και να διερευνώνται συσχετίσεις για το ακαδημαϊκό προφίλ τμημάτων.
Για την παραλαβή και παρακολούθηση του εν λόγω έργου θα συσταθεί μη αμειβόμενη Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής.
Η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου του έργου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών (3) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.
Η προϋπολογισμένη δαπάνη δεν θα υπερβεί το ποσό των εκατόν έντεκα χιλιάδων, τετρακοσίων ευρώ #111.400,00 €# πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α (ήτοι 137.022,00 €) και θα βαρύνει τις πιστώσεις της Τεχνικής Υποστήριξης του ΕΠκΔιΒιΜ (Υποπρόγραμμα Α).
Η Πράξη αφορά όλη την περίοδο εφαρμογής του Ε.Π.ΕΚ.Δ.ΒΙ.Μ. και εντάσσεται στους Άξονες προτεραιότητας: 13 «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης», 14 «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής στις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου» και 15 «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής στις 2 Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου» στο πλαίσιο της Πρόσκλησης 29 «Επιχειρησιακά σχέδια, μελέτες, σχέδια δράσης και Εμπειρογνωμοσύνες στο πλαίσιο προετοιμασίας, εφαρμογής, παρακολούθησης, διαχείρισης και ελέγχου Ε.Π.».
Η εταιρία EEO GROUP ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Α.Ε. υποχρεούται να προσέλθει για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης προσκομίζοντας εγγυητική επιστολή αξίας ίσης προς το 10% της συνολικής αξίας, χωρίς Φ.Π.Α., ως εγγύηση καλής εκτέλεσης της σύμβασης.

.