10.3.13

Σύσκεψη φορέων για τη διάσωση του ΤΕΙ Λάρισας

Την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου στις 8.30 το βράδυ στο Επιμελητήριο Λάρισας

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού προς του φορείς της πόλης για την διάσωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και του ΤΕΙ Λάρισας :

«Το σχέδιο Αθηνά και η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε έως τώρα φαίνεται ότι είναι μια ακόμη επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης απέναντι στη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.

Όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα θεωρεί, ότι ο χάρτης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα θα πρέπει να αναμορφωθεί και να εξορθολογιστεί.

Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με ακαδημαϊκά και τεχνοοικονομικά κριτήρια και κυρίως λαμβάνοντας υπ όψη την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και της κάθε περιφέρειας. Στόχος θα πρέπει να αποτελεί η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στο πλαίσιο μιας δημόσιας και δωρεάν Παιδείας.

Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα με το κωδικό όνομα «ΑΘΗΝΑ» βασίστηκε τυπικά σε αυθαίρετα κριτήρια, από μία άγνωστη μελετητική ομάδα και η οποία κατέθεσε μία παρουσίαση εικόνων (PowerPoint), στην οποία δίδονται πίνακες καταργήσεων και συγχωνεύσεων τμημάτων και ιδρυμάτων, χωρίς καμία τεκμηριωμένη αιτιολόγηση.

Το Υπουργείο Παιδείας, αντίθετα με τις διαβεβαιώσεις που έδινε στα εκλεγμένα συνδικαλιστικά και θεσμικά όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας, δεν ενεργοποίησε ούτε την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ) ούτε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) και δεν έθεσε ποτέ προς διαβούλευση το σύνολο των ακαδημαϊκών κριτηρίων, πάνω στα οποία θα μπορούσε να βασιστεί μία μελέτη αναδιάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προς όφελος των σπουδών, της επιστήμης, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Οι καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετακινήσεις των εκατό (περίπου) τμημάτων είναι ατεκμηρίωτες και στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» σε πολλές περιπτώσεις, δεν σέβεται ακόμα και αυτά τα κριτήρια, που το ίδιο θέτει.

Η περίφημη διαβούλευση η οποία διήρκησε ελάχιστο χρονικό διάστημα δεν έλαβε καν υπ όψη τις τεκμηριωμένες απόψεις των Ιδρυμάτων. Πέραν αυτού την τελευταία στιγμή έγιναν αλλαγές και διορθώσεις, οι οποίες ουδέποτε και από καμία πλευρά είχαν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλαγές οι οποίες όχι μόνο δεν πληρούν κανένα κριτήριο, αλλά δεν τεκμηριώνονται και δεν έχουν καμία λογική.

Το ΤΕΙ της Λάρισας, το δεύτερο τη τάξη στην Ελλάδα, με βάση την Παγκόσμια κατάταξη, αποτελεί ένα εξορθολογισμένο σε ότι αφορά στη διάρθρωση των τμημάτων του, με σύγχρονες υποδομές και ένα κάμπους που δεν διαθέτει κανένα ΤΕΙ στη χώρα. Ταυτόχρονα το ΤΕΙ είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της Θεσσαλίας και με όλους τους παραγωγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας.

Με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, το ΤΕΙ θίγεται βάναυσα, χωρίς καμία τεκμηρίωση και εξήγηση.

Να σημειωθεί, ότι το ΤΕΙ Λάρισας, που μαζί με το ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνονται στο 10% των καλύτερων παγκοσμίως Ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, συρρικνώνεται κατά το ήμισυ, απαξιώνοντας μία περιουσία πολλών εκατομμυρίων, αφού καταργεί τα τμήματα που διαθέτουν το 70% των εργαστηριακών υποδομών του ιδρύματος.

Αγωνιζόμαστε για την απόσυρση του σχεδίου Αθηνά, το οποίο όχι μόνο δεν εξορθολογίζει την Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά περισσότερο την οδηγεί στην εξαθλίωση και στη βέβαιη κατάργηση τη Ανώτατης Τεχνολογική Εκπαίδευσης.

Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης και της Θεσσαλίας να αγωνιστούμε για να παραμείνει ακέραιο ένα ιστορικό Ανώτατο Ίδρυμα όπως είναι το ΤΕΙ Λάρισας το οποίο το έχει ανάγκη όλη η Θεσσαλία.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού μαζί με το Επιμελητήρια Λάρισας καλούμε όλους τους φορείς της πόλης σε συνάντηση την Δευτέρα 11/3/13 και ώρα 8.30 μμ στο Επιμελητήριο Λάρισας.


πηγή:onlarissa.gr

.