22.3.13

«Ακραίο παράδειγμα η κατάργηση του τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Λάρισας με αφορμή το τελικό σχέδιο «Αθηνά» στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής κινητοποίησης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η υποχώρηση του υπουργείου επήλθε μετά από μία σειρά συντονισμένων προσπαθειών ενώ γίνεται σαφές πως ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία θα συνεχιστεί.

Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής: «το Υπουργείο Παιδείας προχωράει στο σχέδιο «Αθηνά» έχοντας απέναντί του την Ακαδημαϊκή κοινότητα και μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας. Οι πιέσεις και οι αγώνες κυρίως των σπουδαστών, αλλά και των εκπαιδευτικών και όλου του προσωπικού των ανωτάτων Ιδρυμάτων, πέτυχαν να περιορίσουν τις απαράδεκτες αλλαγές και να παρουσιαστεί ένα πολύ πιο ήπιο σε αλλαγές σχέδιο, σε σχέση με το αρχικό.

Όσον αφορά στο ΤΕΙ Λάρισας και τώρα ΤΕΙ Θεσσαλίας πετύχαμε να απαλειφθούν κάποιες τραγικές αλλαγές, οι οποίες αφαιρούσαν σημαντικά Τμήματα από το Ίδρυμα.

Οι μεγάλες όμως και πέραν από κάθε λογική αδικίες παραμένουν, τόσο όσον αφορά το τμήμα της Δασοπονίας, το οποίο μεταφέρεται άμεσα μαζί με τους σπουδαστές στο Καρπενήσι, όσο και η επί της ουσίας κατάργηση μιας σειράς αυτόνομων τμημάτων τα οποία γίνονται κατευθύνσεις, όπως στα Τμήματα της Γεωπονίας και της Διοίκησης Επιχειρήσεων, με ακραίο παράδειγμα το μοναδικό στην Ελλάδα τμήμα της Μηχανικής των Βιοσυστημάτων. Ταυτόχρονα με σχέδιο Αθηνά προστίθενται στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, νέες κατευθύνσεις, που ουδέποτε ζητήθηκαν από το Ίδρυμα, ενώ σε υφιστάμενα τμήματα επέρχονται αλλαγές στην ονομασία των τμημάτων ή των κατευθύνσεων, οι οποίες δεν συνάδουν με τα υφιστάμενα προγράμματα σπουδών.

Στο ΤΕΙ Λάρισας αναπτύξαμε άμεσα των αγώνα εναντίον του σχεδίου Αθηνά σε τρία επίπεδα. Πρώτον με τις σημαντικές και πρωτόγνωρες σε ορμή και οργάνωση κινητοποιήσεις των σπουδαστών, οι οποίες ανέδειξαν τις τεράστιες δυνατότητες που έχει το φοιτητικό κίνημα. Η συνεργασία όλων των φορέων του ΤΕΙ, σπουδαστών, Εκπαιδευτικού προσωπικού, διοικητικών υπαλλήλων και ΕΤΠ αποτελεί μια κατάκτηση, η οποία πρέπει να ενταθεί και να συνεχιστεί. Το δεύτερο επίπεδο αγώνα αναπτύχθηκε με την κινητοποίηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας του Δημάρχου Λαρισαίων και της αντιπεριφερειάρχη της Περιφερικής ενότητας Λάρισας, οι οποίοι με ειλικρίνεια και με ενέργειες φανερές και πάρα πολλές αφανείς διαβουλεύσεις έδωσαν μεγάλο αγώνα και έπαιξαν πραγματικά σημαντικό ρόλο, ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα για το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Τέλος θεωρούμε μεγάλη κατάκτηση την ενεργοποίηση όλων των φορέων της πόλης της Λάρισας όπου σύσσωμοί διαδήλωσαν και μπήκαν μπροστά σε έναν αγώνα για την διάσωση του μεγαλύτερου και ιστορικού Ιδρύματος της πόλης της Λάρισας. Η κινητοποίηση όλων των φορέων της πόλης αποτελεί παράδειγμα και μοντέλο για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δίνονται οι κοινωνικοί αγώνες και τους καλούμε όλους να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία συνεννόησης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Εμείς σαν εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΙ δηλώνουμε ότι θα είμαστε πάντα μπροστά σε κάθε κοινωνικό αγώνα του λαού και της πόλης.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Λάρισας, αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα για μια δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, για την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, πάνω σε μία ορθολογική βάση και κυρίως με ακαδημαϊκά κριτήρια. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μην περάσουν οι αλλαγές του σχεδίου Αθηνά γενικά, αλλά και ειδικότερα για το ΤΕΙ Λάρισας και αγωνιζόμαστε για τα τμήματα που θίγονται. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την οριστική ανατροπή του σχεδίου Αθηνά στην πράξη και την έναρξη μιας πραγματικής διαβούλευσης για μια πραγματική αναδιάρθρωση της Ανώτατης εκπαίδευσης. Οι μορφές της συνέχισης του αγώνα θα αποφασιστούν σε νέα συνέλευση την Παρασκευή 22/3/13 και ώρα 10.00.

Την Πέμπτη 21/3/12 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ με μοναδικό αίτημα να μην περάσει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ συμμετέχοντας στην Πανελλαδική απεργία που αποφάσισε η ΟΣΕΠ ΤΕΙ».

.