Η ευθύνη της αργοπορίας δεν ανήκει τόσο στο υπουργείο Παιδείας, όσο στο Αμυνας, και κυρίως στο Προστασίας του Πολίτη που καθυστέρησε την προκήρυξη για την εισαγωγή στην αστυνομία.
Ομως φέτος έχουμε και αρκετά νέα στοιχεία που θα δυσκολέψουν τους υποψήφιους να «διαβάσουν» τις βάσεις, και το κυριότερο είναι ότι οι μετεγγραφές καταργήθηκαν και κάθε υποψήφιος στη σχολή που θα πετύχει εκεί και θα σπουδάσει.
Οπως επισημαίνει στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο μαθηματικός-ερευνητής Στρ. Στρατηγάκης, θα έχουμε 12 διαφορετικές βάσεις, έτσι ώστε οι υποψήφιοι θα πρέπει πρώτα απ' όλα να είναι σίγουροι ποιες βάσεις βλέπουν, για να μην μπερδευτούν.
Από φέτος, ορίστηκαν οι ειδικές κατηγορίες και δόθηκαν επιπλέον θέσεις για κάθε μία από αυτές. Ετσι οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι και οι ανήκοντες στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων διαγωνίζονται και για τις θέσεις της γενικής σειράς και για τις θέσεις της ειδικής κατηγορίας στην οποία ανήκουν.
Οι θέσεις της ειδικής κατηγορίας στην οποία ανήκουν, όμως, δεν αφορούν όλη την επικράτεια, αλλά μόνο τη διοικητική περιφέρεια στην οποία μένουν ή τη διοικητική περιφέρεια στην οποία σπουδάζει ο αδελφός ή η αδελφή τους, αν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ετσι, υπάρχει περίπτωση να μείνουν κενές θέσεις ή να εμφανιστούν πολύ χαμηλές βάσεις σε κάποια κατηγορία, οι οποίες δεν συμπληρώνονται από υποψηφίους άλλης ειδικής κατηγορίας σύμφωνα με το νόμο.
Οι υποψήφιοι που δεν ανήκουν σε κάποια ειδική κατηγορία θα κοιτάξουν τη βάση της γενικής σειράς στην κατηγορία που ανήκουν και καμία άλλη. Οι υποψήφιοι που ανήκουν σε ειδική κατηγορία, πρέπει να κοιτάξουν και τη βάση της γενικής σειράς και τη βάση της ειδικής κατηγορίας στην οποία ανήκουν, μόνο όμως για τις σχολές της διοικητικής περιφέρειας στην οποία μένουν.
Ο κάθε υποψήφιος θα κοιτάξει τη βάση της σχολής πρώτης προτίμησης στη γενική σειρά και την ειδική κατηγορία στην οποία ανήκει. Αν τα μόρια που συγκέντρωσε στις πανελλήνιες εξετάσεις είναι περισσότερα από τη βάση της σχολής, είτε στη γενική σειρά είτε στην ειδική κατηγορία, τότε έχει πετύχει σ' αυτή τη σχολή. Αν τα μόρια που συγκέντρωσε στις πανελλήνιες εξετάσεις είναι λιγότερα από τη βάση, τότε κοιτάζει τη βάση της δεύτερης σχολής προτίμησής του και ούτω καθεξής.
Το ότι φέτος θα υπάρξει γενική πτώση των βάσεων είναι πλέον γνωστό. Το πού και πόσο μεγάλη θα είναι η πτώση, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το σημαντικότερο είναι η τάση που επικρατεί, η οποία φαίνεται από την αύξηση των πρώτων προτιμήσεων. Τα τελευταία χρόνια επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό η οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι προτιμήσεις για περιζήτητα τμήματα.
Ο Στρ. Στρατηγάκης μελέτησε τα στοιχεία των δύο τελευταίων ετών (2009 και 2010) απ' τα οποία προκύπτει ότι η μεγαλύτερη αύξηση των πρώτων προτιμήσεων έχει ως εξής:
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, η Νομική παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση πρώτων προτιμήσεων με την Αγγλική Φιλολογία και την Ψυχολογία να ακολουθούν. Αντίθετα, τα παιδαγωγικά δημοτικής εκπαίδευσης σημείωσαν πτώση. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση ζήτησης στα ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας Θεσσαλονίκης και Προσχολικής Αγωγής Αθήνας.
Στο 2ο πεδίο, το τμήμα Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διπλασίασε τις πρώτες προτιμήσεις. Ψηλά βρίσκονται ακόμη η Βιολογία, η Πληροφορική και τα Μαθηματικά. Σημειώνεται ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος Αιγαίου υπερδιπλασίασε τους υποψηφίους που το προτίμησαν (από 33 σε 74).
Στο 3ο πεδίο από τις σχολές της πρώτης δωδεκάδας, οι δέκα είναι ΤΕΙ. Κι αυτό οφείλεται στη ζήτηση παραϊατρικού προσωπικού που ωθεί τους υποψήφιους μαζικά στα ΤΕΙ του πεδίου. Η φυσικοθεραπεία, η αισθητική, η λογοθεραπεία και η εργοθεραπεία αποτελούν πρώτη επιλογή για περισσότερους υποψηφίους.
Στο 4ο πεδίο, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στου Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ, ενώ η δωδεκάδα συμπληρώνεται μόνο από σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και μάλιστα οι μισές από τις δημοφιλέστερες σχολές ανήκουν στα ΤΕΙ.
Στο 5ο πεδίο, οι τέσσερις πρώτες σχολές είναι τμήματα λογιστικής σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ, ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση των προτιμήσεων για το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ Καστοριάς και στην Κεφαλονιά.
πηγή:Ελευθεροτυπία 28/8/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url
Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!
Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ