27.8.11

Δυσαρέσκεια από τους καθηγητές των ΤΕΙ

Το ΚΔΣ της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, αφού έλαβε γνώση του περιεχομένου του σχεδίου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως ψηφίστηκε χθες 24-8-11 από τη Βουλή, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του και έχει να κάνει τις παρακάτω, καταρχήν, διαπιστώσεις:

1. Ο νέος νόμος θέτει φραγμό στην ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ και δεν επιτρέπει να επιτελέσουν το ρόλο τους, συμβάλλοντας έτσι στην τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το Υπουργείο ΠΔΒΜΘ, τελικά, κάτω από την πίεση οργανωμένων ομάδων και συμφερόντων υπαναχώρησε στα συμφωνηθέντα και δεν έδωσε τη δυνατότητα στα ΤΕΙ να οργανώνουν - βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων και προϋποθέσεων - τρίτο κύκλο σπουδών, που οδηγεί στην απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, παρά την αναγνώριση της προσφοράς των ιδρυμάτων μας και του δίκαιου αιτήματός μας, από βουλευτές όλων των κομμάτων και πρώην υπουργούς παιδείας.

2. Είναι θετικό ότι το ΥΠΔΒΜΘ υιοθέτησε τις προτάσεις των Ομοσπονδιών ΑΕ και Έρευνας (ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ και ΕΕΕ) και άλλαξε τον τρόπο εκλογής του πρύτανη/προέδρου, ώστε αυτός να εκλέγεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Όμως, η μή υιοθέτηση αυτού του τρόπου εκλογής για όλα τα μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης (Κοσμήτορας/Διευθυντής Σχολής) και οι υπερεξουσίες που δίνονται στο Συμβούλιο του Ιδρύματος, θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία των ΑΕΙ.

Το ΚΔΣ της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ επιφυλάσσεται να μελετήσει διεξοδικά το νέο νόμο, όταν αυτός δοθεί στην τελική του μορφή και θα τοποθετηθεί συνολικά στην επόμενη συνεδρίασή του.

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Τσάκνης
Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας


Ο Γραμματέας

Κυριάκος Τσινίδης
Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url

Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!

Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ

.