Έξω από τη Βουλή και στα προπύλαια συγκεντρώθηκαν περίπου 2000 άτομα, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν εκπαιδευτικοί κατά του νομοσχεδίου, οι οποίοι χαρακτήρισαν την κατάργηση του ασύλου "αιτία πολέμου" και εξήγγειλαν κινητοποιήσεις από την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.
Νωρίτερα, εντός του Κοινοβουλίου, εκ μέρους της ΝΔ, τέθηκαν τρεις προϋποθέσεις για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.
Αρχικά ο κ. Κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει τη ΝΔ, να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ αμέσως μετά, στην παρέμβασή του, ο εισηγητής του κόμματος, Αρ.Σπηλιωτόπουλος, μίλησε για πρόοδο της συζήτησης, "ώστε να καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός και να φύγουμε από αυτή την αίθουσα έχοντας επιτύχει για πρώτη φορά την συναίνεση στο μείζον θέμα της Παιδείας".
"Στο θέμα της Παιδείας πρέπει να φύγουμε λίγο ή πολύ σε μια βάση συμβιβασμού. Να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να συναντηθούμε", ανέφερε, επισημαίνοντας τις "πολλές φιλότιμες προσπάθειες", που έχουν γίνει και από την πλευρά της υπουργού Παιδείας κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως σημείωσε.
Για το τελικό αποτέλεσμα παρέπεμψε στον Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, θέτοντας ως προϋποθέσεις για το μεγάλο "ναι" της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα εξής:
1. Πλήρη κατάργηση του ασύλου: "Να αφήσουμε τα όποια κατάλοιπα υπάρχουν. Δεν μπορεί το πανεπιστήμιο να παραμένει χώρος φιλοξενίας εγκληματικών στοιχείων. Τέρμα τα μισόλογα. Επαναφέρουμε την παλαιότερη πρόταση νόμου που καταθέσαμε για το θέμα", είπε.
2. Νέο τρόπος διοίκησης: "Θα είμαστε μαζί σας υπό την προϋπόθεση ότι το Συμβούλιο του Ιδρύματος θα έχει λόγο και θα προεπιλέγει όμως η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν μπορεί να είναι αποκλεισμένη από το δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου για τον πρύτανη", σημείωσε όσον αφορά την προωθούμενη διαδικασία ανάδειξης του πρύτανη από το θεσπιζόμενο Συμβούλιο του Ιδρύματος.
3. Συμμετοχή των φοιτητών: "Κανείς δεν θέλει να υπάρχει η υφιστάμενη συναλλαγή μεταξύ φοιτητών και ακαδημαϊκής κοινότητας", τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ και πρότεινε "συμβολικό ρόλο σε ποσοστό 5% των φοιτητών".
μας κατέβασαν μια βαθμίδα και δεν γράφεις τπτ το blog. αν δεν καταλάβατε το πτυχίο μας έχει υποβαθμιστεί και υπάρχει τεράστιο κενό στον νόμο.
ΑπάντησηΔιαγραφή