Το ακόλουθο email μας απέστειλε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Λάρισας, κ. Σούλτης, σε απάντηση της επιστολής μας με θέμα
"Μετά το νομοσχέδιο τι;"
Αγαπητά μου παιδιά,
Το θέμα του νέου νομοσχεδίου κατά τη γνώμη μου είναι το πιο σοβαρό πράγμα που συνέβη στην 30χρονη πορεία μου στα ΤΕΙ.
Τα πράγματα είναι σοβαρά διότι και τα ΤΕΙ υποβαθμίζονται και οι φοιτητές χάνουν κάθε δικαίωμα λόγου και οι καθηγητές το ίδιο.
Η Δημοκρατία καταργείται και στη θέση της μπαίνει μια Διοίκηση Ανωνύμου Εταιρείας. Όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι αντίθετη, και αυτοί οι καθηγητές που είναι υπερ είναι αυτοί που νομίζουν ότι θα έχουν την εξουσία στα νέα Ιδρύματα.
Τα προβλήματα θα φανούν στη πορεία και θα είναι πάρα πολλά.
Εμείς σαν Σύλλογος έχουμε εκφραστεί ομόφωνα κατά του νέου νόμου. Και στις 9/9/2011 θα συνεδριάσει και το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας.
Υπάρχει προς το παρών η άποψη να μην κλείσουμε τα ιδρύματα για να μη χάσετε την εξεταστική σας μια και η αυστηρότητα του νόμου πλέον σας απειλεί με διαγραφές.
Εμείς έχουμε
Γενική Συνέλευση της Πέμπτη 1/9/2011. Δεν ξέρουμε αν θα έχει κόσμο και τι θα γίνει εκεί, αλλά θεωρούμε ότι είναι η πρώτη μας ενημέρωση.
Θα ήθελα να είμαστε σε επαφή με τους φοιτητές με εσάς δηλαδή για να δούμε τι θα γίνει στη πορεία. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ μάλλον δεν βλέπω να κάνουν κάτι.
ΓΙΩΡΓΟ ΣΟΥΛΤΗΣ
(ακολουθεί το περιεχόμενο της πρόσκλησης)
Ενιαίος Σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού ΤΕΙ Λάρισας
Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 1-9-2011 και ώρα 10.30 στο Μικρό Αμφιθέατρο με μοναδικό θέμα: «Αποτίμηση της κατάστασης των ΤΕΙ μετά την ψήφιση του νέου Νόμου»
Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Λάρισας σε συνεδρίαση την Δευτέρα 29-8-11 με μοναδικό θέμα την αποτίμηση της κατάστασης μετά την ψήφιση του νέου νόμου, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του και έχει να κάνει τις παρακάτω, καταρχήν, διαπιστώσεις:
1. Παρά τις μικρές αλλαγές που έκανε η Υπουργός στη Βουλή και το κλίμα εφορίας που
επεκράτησε από την πολιτική «συναίνεση», η φιλοσοφία του νέου νόμου διατηρείται στο ακέραιο. Έναντι αυτής της φιλοσοφίας όλη η Ακαδημαϊκή Κοινότητα είχε εκφράσει την αντίθεση της και επιμένουμε ότι οι τρεις βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου (διοίκηση, χρηματοδότηση, ακαδημαϊκή δομή) οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση, μέχρι εξαφάνισης, τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.
2. Ο νέος νόμος συρρικνώνει την εσωτερική δημοκρατία των Ιδρυμάτων αντικαθιστώντας τα εκλεγμένα συλλογικά όργανα με διορισμένα μονοπρόσωπα όργανα τα οποία έχουνε τεράστιες εξουσίες και δεν λογοδοτούν στην ουσία σε κανέναν. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν άμεσα σοβαρά προβλήματα στην δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία των ΑΕΙ.
3. Ο νέος νόμος θέτει φραγμό στην ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ και δεν επιτρέπει να
επιτελέσουν το ρόλο τους, συμβάλλοντας έτσι στην τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το Υπουργείο ΠΔΒΜΘ, τελικά, κάτω από την πίεση οργανωμένων ομάδων και συμφερόντων υπαναχώρησε στα συμφωνηθέντα και δεν έδωσε τη δυνατότητα στα ΤΕΙ να οργανώνουν - βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων και προϋποθέσεων - τρίτο κύκλο σπουδών, που οδηγεί στην απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, παρά την αναγνώριση της προσφοράς των ιδρυμάτων μας και του δίκαιου αιτήματός μας, από βουλευτές όλων των κομμάτων και πρώην υπουργούς παιδείας. Η εξέλιξη θέτει τα ΤΕΙ σε δυσχερή θέση, τα οποία απειλούνται πλέον με νέα υποβάθμιση
Για το ΔΣ
Γιώργος Σούλτης
Πρόεδρος
Βασίλειος Γερογιάννης
Γενικός Γραμματέας