Το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας σε συνεργασία με τον ζαχαροπλάστη των Φαρσάλων Δημήτριο Αλεξόπουλο και το Εργαστήριο Προηγμένων Υλικών και Κατασκευών του Τμήματος Μηχανολογίας της ΣΤΕΦ και στα πλαίσια Ερευνητικού Προγράμματος της Δράσης Κουπόνια Καινοτομίας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις πραγματοποίησε πρωτοποριακή έρευνα που οδήγησε σε θεαματική επίλυση του προβλήματος διατηρησιμότητας της υφής και της γεύσης ενός παραδοσιακού γλυκού της περιοχής μας του χαλβά Φαρσάλων.
Συγκεκριμένα, ο χρόνος ζωής του προϊόντος παρατάθηκε από 3-4 ημέρες σε 25 ημέρες με χρήση ενός φυσικού αμύλου από κηρώδες καλαμπόκι αντί του κοινού νισεστέ, που χρησιμοποιείται παραδοσιακά και οδηγεί σε γρήγορη υποβάθμιση της υφής του προϊόντος, και χωρίς χρήση χημικών προσθέτων ή συντηρητικών.
Η ερευνητική ομάδα του ΤΕΙ Λάρισας με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μηχανικής Τροφίμων στο Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων Κωνσταντίνο Πετρωτό σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή της ΣΤΕΦ κ. Στέφανο Ζαούτσο σε στενή συνεργασία με τον ζαχαροπλάστη των Φαρσάλων κ. Δημήτριο Αλεξόπουλο που είναι ήδη κάτοχος μίας ευρεσιτεχνίας που αφορά τα γλυκά με βάση χαλβά Φαρσάλων και επικάλυψη με σοκολάτα, πραγματοποίησαν δοκιμές με διάφορους τύπους αμύλου και με χρήση υψηλής τεχνολογίας μηχανικών δοκιμών εκτίμησης ποιότητας (Εργαστήριο Προηγμένων Υλικών και Κατασκευών ΣΤΕΦ) εντόπισαν τον πλέον κατάλληλο τύπο αμύλου που παρατείνει τον χρόνο ζωής του χαλβά σε 25 ημέρες και δημιουργεί προϋποθέσεις για καλύτερη εμπορευσιμότητα. Επίσης πιστοποιήθηκε για μία ακόμα φορά με δοκιμή γευσιγνωσίας η ανωτερότητα της χρήσης του κατσικίσιου βουτύρου σε σχέση με το αιγοπρόβειο στην παρασκευή του χαλβά και δοκιμάστηκε ενθυλακωμένο άρωμα σε νανοσωματίδια για να ενισχυθεί ο αρωματικός χαρακτήρας του προϊόντος.
Για την όλη ιδέα υποβλήθηκε ήδη αίτηση για χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας από τον ΟΒΙ με καταθέτη των κ. Δημήτριο Αλεξόπουλο και εφευρέτες τους: επίκουρο καθηγητή Κωνσταντίνο Πετρωτό, αν. καθηγητή Στέφανο Ζαούτσο, Πασχάλη Γκουτσίδη μηχανικό Βιοσυστημάτων, συνεργάτη του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων του Τμήματος Βιοσυστημάτων και τον καθ. του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής Παναγιώτη Γούλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url
Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!
Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ