16.2.11

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: Υπό κατάληψη από τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς

Σε κατάληψη και παράλληλα σε αναστολή εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του ΤΕΙ Πειραιά , προχώρησαν από σήμερα οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί του Ιδρύματος , διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Σημειώνεται ότι ενώ το ακαδημαϊκό εξάμηνο βρίσκεται κοντά στη λήξη του οι ωρομίσθιοι διδάσκοντες


που έχουν αναλάβει το μέγιστο φορτίο του συνολικού εκπαιδευτικού έργου του Ιδρύματος είναι χωρίς αμοιβές από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Πειραιά, έχει ως εξής:

Ακόμα μια φορά οι Εργαστηριακοί και Επιστημονικοί Συνεργάτες του ΤΕΙ Πειραιά -το 80% του συνόλου των Διδασκόντων όλου του Ιδρύματος- με πρωτοβουλία της Γ.Σ. του Συλλόγου τους προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις από τις 15.02.2011, ενώ ήδη βρίσκονται σε Επίσχεση Εργασίας από τις 10 Γενάρη.

Με την πεποίθηση που μας ορίζει πως δεν μπορούμε να αφήνουμε τις εκπαιδευτικές διαδικασίες να εκφυλίζονται, με πείσμα που μας ωθεί να διεκδικούμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας, αποφασίσαμε να περιφρουρήσουμε το Ίδρυμα και να αναστείλουμε παράλληλα τις εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του.

Το ακαδημαϊκό εξάμηνο βρίσκεται κοντά στη λήξη του και οι Διδάσκοντες που έχουν αναλάβει το μέγιστο φορτίο του συνολικού εκπαιδευτικού έργου του Ιδρύματος είναι χωρίς αμοιβές από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Μια άτυπη στάση πληρωμών, βασισμένη στο πείραμα που ονομάζεται Ανώτατη Εκπαίδευση. Πειραματικές συμβάσεις εκπαιδευτικού έργου που ταλαντεύονται σαν λάστιχα, πειραματισμοί με τα προγράμματα σπουδών που συνθλίβονται ενόψει ενός δήθεν Μνημονίου, πειραματισμοί με το μέλλον των φοιτητών. Εκατοντάδες νέοι επιστήμονες που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες –εκφράσεις όπως «έκτακτος» και «συμπληρωματικός» επί δεκαετίες δεν είναι σώφρονες– των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ είναι αναγκασμένοι να αντλούν από το υστέρημά τους ή από δανεισμό, για να αντιμετωπίσουν τις περικοπές πιστώσεων ή τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων. Ουσιαστικά, εκβιάζεται η συμμόρφωση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη φιλοσοφία του νέου θεσμικού πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πριν ακόμη αυτό καν ψηφιστεί. Οι δημοκρατικές διαδικασίες «πάνε περίπατο».

Η αδυναμία πιστής εφαρμογής από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιφέρει κυρώσεις και τέτοιες υπάρχουν για το Τ.Ε.Ι. Πειραιά. Ελλείμματα που δημιουργήθηκαν από αιφνίδιες και αλόγιστες –το 2009 δεν υπήρχε «μνημονιακή οικονομία»– περικοπές του Υπουργείου Παιδείας, επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για νέες μειώσεις σε αναθέσεις εκπαιδευτικού έργου, για παρακολούθηση με λίστες αναμονής για τους φοιτητές και συρρίκνωση της γνώσης σε μορφή ταχείας παράδοσης στην οικία (delivery). Για το Τ.Ε.Ι. Πειραιά, έχει αποφασιστεί πως οφείλει να καλύψει τα ελλείμματα του 2010 με χρήματα από το φετινό προϋπολογισμό, πράξη που άμεσα θα φέρει βίαια προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και στις ζωές των εκπαιδευτικών, καθώς πριν το Ιούνιο θα έχει εξαντληθεί το υπάρχον ποσό σε παρελθόντα χρέη. Ύστερα, απολύσεις.

Η απαξίωση των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. ως χώρων «που δεν παράγουν» θα συνεχιστεί. Ενδεικτική και η επίκληση στατιστικών που αναφέρουν ότι έχουμε μικρά ποσοστά παραγωγής πτυχιούχων, και δήθεν ερευνών της κοινής γνώμης που ενώ δεν είναι ενημερωμένη παρόλα αυτά «στηρίζει» τις αλλαγές που επιβάλλει το Υπουργείο. Εξάλλου, η δήλωση του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου (Παρασκευή 11.02.2011, στο Υπουργείο) περί «λίπους που πρέπει να καεί» σηματοδοτεί και την πραγματική τους πρόθεση και προοπτική για την Παιδεία, εν γένει.

Θεωρούμε χρέος μας την πάλη για τα κοινωνικά αγαθά, ενάντια στην εργασιακή επισφάλεια και τον κοινωνικό κατακερματισμό.



Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος



Δημήτριος Καλλέργης

Ο Ειδ. Γραμματέας



Γεώργιος Κωνσταντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url

Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!

Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ

.