21.12.10

«Πνίγονται» τα ΤΕΙ από έλλειψη κονδυλίων


Αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ το ΤΕΙ Χαλκίδας. Απλήρωτοι για μήνες παραμένουν συμβασιούχοι στο ΤΕΙ Πειραιά

Αδυναμία να πληρώσουν συμβασιούχους και λογαριασμούς ΔΕΚΟ αντιμετωπίζουν ορισμένα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας εξαιτίας - όπως υποστηρίζουν - της μειωμένης χρηματοδότησης .

Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη Τρίτη, ολόκληρο το ΤΕΙ της Χαλκίδας έμεινε χωρίς ρεύμα, καθώς η ΔΕΗ αποφάσισε να «κατεβάσει τους διακόπτες» λόγω ανεξόφλητων οφειλών.
Την ίδια στιγμή, το ΤΕΙ του Πειραιά, αδυνατεί να πληρώσει 800 εργαστηριακούς και επιστημονικούς συνεργάτες, αφού δεν έχει στο «ταμείο» του, το ποσό των 900.000 ευρώ που απαιτείται.



«Ευτυχώς η διακοπή του ρεύματος στο ΤΕΙ Χαλκίδας διήρκησε μόνο λίγες ώρες, αφού κόπηκε το μεσημέρι και επανήλθε το βράδυ», τόνισε στο ΄΄ΕΘΝΟΣ΄΄, ο πρόεδρος του ιδρύματος Ιωάννης Σταθαράς.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθαρά, είχαν συσσωρευτεί ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ ύψους 70.000 αλλά είχαν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από το ίδρυμα ώστε να πληρωθεί το μισό ποσό και το υπόλοιπο να εξοφληθεί το Γενάρη.
Ωστόσο, το ίδρυμα έχει στα συρτάρια και άλλους ανεξόφλητους λογαριασμούς - κυρίως προς τον ΟΤΕ - που φτάνουν τις 150.000 ευρώ.
Η καθυστέρηση
«Η καθυστέρηση στην πληρωμή αυτών των λογαριασμών, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε πάρει τα απαιτούμενα χρήματα από το υπουργείο για να καλύψουμε τις ανάγκες μας», πρόσθεσε ο κ. Σταθαράς.
Αναφορικά με το τεχνολογικό ίδρυμα του Πειραιά, 800 συμβασιούχοι περιμένουν χρωστούμενα ύψους 900.000 ευρώ, καθώς στο ποσό περιλαμβάνονται το δώρο του καλοκαιριού, το επίδομα αδείας, οι επιτηρήσεις στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου αλλά και η πληρωμή για τους μήνες Οκτωβρίου - Νοεμβρίου.
«Υπήρχε ένας αρχικός προϋπολογισμός για το ΤΕΙ ύψους 6.150.000 ευρώ για τους έκτακτους για όλο το χρόνο. Το ποσό στη συνέχεια μειώθηκε σημαντικά με αποτέλεσμα να μην επαρκούν τα χρήματα για να πληρώσουμε τους 800 καθηγητές», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ιδρύματος Λάζαρος Βρυζίδης.
Εκτακτη Σύνοδος προέδρων ΤΕΙ

Ενστάσεις για το κείμενο διαβούλευσης

Ενστάσεις για το κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και προτάσεις για την αναγέννηση των τεχνολογικών ιδρυμάτων διατύπωσε η έκτακτη Σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο.
Σύμφωνα με τη Σύνοδο, «το κείμενο διαβούλευσης δεν φαίνεται να απαντά στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον θεσμό των ΤΕΙ». Οι πρόεδροι των ΤΕΙ υπογράμμισαν ότι στην προσπάθεια αναμόρφωσης της ανώτατης εκπαίδευσης, το πλησιέστερο «μοντέλο» στην ελληνική νοοτροπία είναι το κυπριακό, όπου το ΑΕΙ σταμάτησε να εισάγει φοιτητές και ιδρύθηκε το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Κύπρου με τετραετή προγράμματα σπουδών ακαδημαϊκής διάρθρωσης. Η Σύνοδος πρότεινε ακόμη ότι το ΤΕΙ ως θεσμός θα μπορούσε να μετασχηματιστεί σε πανεπιστήμιο και να απονέμει ακαδημαϊκούς τίτλους, μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url

Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!

Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ

.