4.10.10

"Κραυγή αγωνίας από τα ΤΕΙ"

Σε απόγνωση βρίσκονται οι διοικήσεις των ιδρυμάτων ΤΕΙ, καθώς μετά την εγκύκλιο που έστειλε ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος -με την οποία προβλέπεται αναστολή προσλήψεων για τα τεχνολογικά ιδρύματα- δηλώνουν αδυναμία να εκπαιδεύσουν τους φοιτητές τους. Την ίδια στιγμή, οι οφειλές προς εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό αλλά και οργανισμούς ΔΕΚΟ αυξάνονται μήνα με τον μήνα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ιδρύματα τα οποία να ζουν με τον φόβο μήπως και τους κόψουν το ρεύμα!

Λίγο πριν από την επίσημη έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους και αφού ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές των νεοεισαχθέντων φοιτητών, ο κ. Πανάρετος με εγκύκλιό του ενημερώνει μεταξύ άλλων τις διοικήσεις των ΤΕΙ ότι: «Λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του μνημονίου του ΔΝΤ, αναστέλλεται η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων του τετραετούς προγραμματισμού, όσων μένουν κενές από παραίτηση ή συνταξιοδότηση, είτε βρίσκονται στα δύο πρώτα στάδια έγκρισης προκήρυξης».

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ αντέδρασαν άμεσα, κάνοντας λόγο για «ακρωτηριασμό» και συρρίκνωση των ιδρυμάτων, αναρωτιούνται γιατί έγιναν προσλήψεις στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης και εξαιρέθηκαν τα ΤΕΙ, ενώ τονίζουν ότι θα θέσουν το θέμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Προέδρων που θα διεξαχθεί την Τετάρτη.

Τα τεχνολογικά ιδρύματα, υποστηρίζουν εκπρόσωποι των διοικήσεων, έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια -σε κάποιες περιπτώσεις- ακόμη και το μισό εκπαιδευτικό προσωπικό, εξαιτίας κυρίως συνταξιοδοτήσεων, ενώ η πλήρωση για κάθε κενή θέση λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών φτάνει περίπου τον 1,5 χρόνο.

Πρόεδροι μεγάλων τεχνολογικών ιδρυμάτων, αναφέρουν στο «Εθνος» πως αν δεν δοθεί γενναία αύξηση της χρηματοδότησης και δεν προσληφθεί νέο προσωπικό, όχι μόνο δεν θα μπορέσουν να εκπαιδεύσουν τους επιπλέον φοιτητές που θα έρθουν λόγω μετεγγραφής, αλλά δεν θα έχουν τη δυνατότητα ούτε για τους φοιτητές που θα εισαχθούν κανονικά.

Τα ιδρύματα όμως δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα προβλήματα με τις ελλείψεις σε προσωπικό (εκπαιδευτικό, διοικητικό και τεχνικό) αλλά και τις οφειλές προς διάφορες κατηγορίες εργαζομένων αλλά και ΔΕΚΟ. Λογαριασμούς τεσσάρων μηνών οφείλει το ΤΕΙ Πειραιά στη ΔΕΗ και άλλους οργανισμούς κοινής ωφελείας, έχοντας φτάσει στο σημείο να μην ξέρουν αν θα τους κόψουν το ρεύμα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
mihalis77@pegasus.gr



ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Λ. Βρυζίδης

Αδύνατη η ομαλή λειτουργία του ΤΕΙ
«Δεν καταλαβαίνω γιατί εξαιρούν τα τεχνολογικά ιδρύματα από τις προσλήψεις προσωπικού. Με την εγκύκλιο που εστάλη προς τα ΤΕΙ μάς απαγορεύουν τις προσλήψεις. Αν εφαρμοστεί είναι δεδομένο ότι θα συρρικνωθούν τα ιδρύματα, θα τα «ακρωτηριάσουν». Με δεδομένη τη μείωση των μόνιμων καθηγητών από 300 περίπου σε 180 και τη μείωση του προϋπολογισμού που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι αδύνατη η ομαλή λειτουργία του ΤΕΙ το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν δεν υπάρχει γενναία χρηματοδότηση για όλες τις ανάγκες μας που περιλαμβάνουν και τις προσλήψεις, τότε όχι μόνο δεν θα μπορέσουμε να δεχτούμε μετεγγραφές, αλλά ούτε να εκπαιδεύσουμε σωστά τους σπουδαστές μας. Είμαστε σε απόγνωση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικού προσωπικού που βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης πλήρωσης θέσεων -περίπου 80- οι οποίες εξαιτίας της εγκυκλίου αναστέλλονται. Οσο για τα άλλα οικονομικά ζητήματα, οφείλουμε ως ίδρυμα 2 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ άλλων στην εταιρεία φύλαξης του ΤΕΙ, στις καθαρίστριες και σε ΔΕΚΟ».

* Ο Λάζαρος Βρυζίδης είναι πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ι. Σταθαράς

Eλλείψεις και σε διοικητικούς
«Η αναστολή των διορισμών δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ Χαλκίδας. Περιμέναμε να διοριστούν αρκετά άτομα, αλλά πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας μπλοκάρονται οι προσλήψεις τους. Στο συγκεκριμένο ίδρυμα όμως υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις και σε διοικητικό προσωπικό. Το οργανόγραμμα του ιδρύματος προβλέπει 120 διοικητικούς για τη λειτουργία του, ενώ εργάζονται μόλις 40. Εγώ ζήτησα φέτος από το υπουργείο Παιδείας να έρθουν στο ΤΕΙ 45 διοικητικοί υπάλληλοι -έστω και με μετάταξη- αλλά πριν δέκα ημέρες με ενημέρωσαν από το υπουργείο ότι «λυπούμαστε, αλλά δεν μπορούμε να στείλουμε κανέναν». Το ζήτημα της εγκυκλίου θα απασχολήσει την έκτακτη Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ της Τετάρτης, καθώς αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα συνολικά θα έχουμε σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων».

* Ο Ιωάννης Σταθαράς είναι πρόεδρος στο ΤΕΙ Χαλκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url

Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!

Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ

.