20.11.10

"Το θέμα είναι πολιτικό!"

Θετικές δείχνουν να είναι οι εξελίξεις για την λειτουργία των δυο Τμημάτων του ΤΕΙ στα Τρίκαλα!
Ωστόσο οι φορείς δεν εφησυχάζουν και παίρνουν θέση... Αρκετές επιστολές, έχουν φτάσει ήδη στο γραφείο της Υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου.


Πολιτικές οι διαστάσεις, όπως και οι προεκτάσεις άλλωστε του θέματος που έχει προκύψει αναφορικά με την πρόταση του αντιπροέδρου του ΤΕΙ Λάρισας κ. Υψηλάντη για την σταδιακή κατάργηση του Τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων και την μεταφορά του Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων στην Λάρισα. Μετά τα όσα είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, και μετά από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών της Σχολής, οι Τρικαλινοί φορείς (σ.σ. και όχι μόνο), κινητοποιούνται, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτραπεί να μπει λουκέτο στα δυο Τμήματα της πόλης.


Την ίδια ώρα, οι αγώνες δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα, καθώς χθες, ο προϊστάμενος του Τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων κ. Σπηλιώτης κάλεσε τους σπουδαστές και τους ενημέρωσε ότι δόθηκε εντολή για απόσπαση προσωπικού από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο ΤΕΙ, προκειμένου από Δευτέρα να αρχίσουν κανονικά και πάλι τα μαθήματα.

Καλού-κακού βέβαια, οι σπουδαστές των δυο Τμημάτων, μαζί με τους εκπροσώπους των Τρικαλινών φορέων, αλλά και με τον αιρετό Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας την Δευτέρα, στην Διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας.



Θετικές εξελίξεις;

Σύμφωνα με τους φοιτητές των Τμημάτων του ΤΕΙ Τρικάλων, ο προϊστάμενος του ενός Τμήματος κ. Σπηλιώτης, τους κάλεσε χθες και τους ενημέρωσε ότι έχει δοθεί εντολή για την απόσπαση προσωπικού από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Νομαρχίας Τρικάλων, γεγονός που επιβεβαίωσαν σε χθεσινές τους δηλώσεις τόσο ο άρτι εκλεγείς περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, όσο και ο νομάρχης Τρικάλων κ. Βλαχογιάννης, οι οποίοι συναντήθηκαν με τους φοιτητές της Σχολής, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Αγοραστού στα Τρίκαλα. "Ο πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Κόκκορας έχει δεσμευτεί να μην κλείσει το ΤΕΙ", σημείωσε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του συλλόγου σπουδαστών κ. Μαρίσια Αρσενίδου και πρόσθεσε: "Ελπίζουμε και επιμένουμε στους αγώνες. Δεν θα αφήσουμε το ΤΕΙ να φύγει από τα Τρίκαλα".





"Δεν πρέπει να φύγει, είναι ξεκάθαρη η θέση μας"


Ο κ. Αγοραστός από την πλευρά του, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά κατηγορηματικός ότι για τον ίδιο και το συνδυασμό του είναι "κόκκινη γραμμή", οποιαδήποτε κίνηση μετακίνησης ή συρρίκνωσης του ΤΕΙ Τρικάλων. Για την ακρίβεια, ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης δήλωσε χθες: "Επικοινώνησα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ και μου υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μετακίνηση του Τμήματος. Άμεσα ζήτησε να γίνουν από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση τέσσερις αποσπάσεις διοικητικού προσωπικού για το ΤΕΙ Τρικάλων. Επίσης του ζήτησα να συνεργαστεί με τις Αρχές του Νομού ώστε να εξευρεθεί μια προσωρινή λύση, έως ότου μπορέσουμε να δώσουμε οριστική λύση με την προκήρυξη των θέσεων. Υπήρχαν αργοπορίες τόσο καιρό. Θα μπορούσαν γιατί ήξεραν που πήγαινε το πράγμα, ήξεραν ότι οι συμβάσεις θα έληγαν. Έπρεπε οπωσδήποτε να δρομολογήσουν λύσεις. Δεν το έκαναν, δεν ξέρω για ποιο λόγο, δεν μπορώ να γνωρίζω τον λόγο για να είμαι ειλικρινής. Αλλά πρέπει το ΤΕΙ να λειτουργήσει απρόσκοπτα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, ότι δηλαδή δεν φεύγει από εδώ το ΤΕΙ γιατί είναι πηγή κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής ζωής".

Κληθείς δε να σχολιάσει τα λεγόμενα του κ. Σδρόλια, προϊσταμένου του ΤΕΙ Πολιτικών Δομικών Έργων περί ακύρωσης διαγωνισμού του ΑΣΕΠ γιατί δεν προέβλεπε θέσεις για τα "δικά μας παιδιά", ο κ. Αγοραστός ανέφερε: "Δεν μπορώ να μπω στη λογική να σχολιάζω αυτά τα πράγματα. Εμείς μιλάμε για διαδικασίες που πρέπει να είναι ισόνομες. Ισονομία και ισοπολιτεία, ότι προβλέπει ο νόμος, γιατί ο νόμος είναι πάνω απ' όλα. Τώρα εμείς δεν θα επιτρέψουμε κανένα παιχνίδι να παιχτεί εις βάρος του ΤΕΙ Τρικάλων".

Σημείωσε δε, ότι θα είναι παρών στην παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί της Δευτέρας.





Τον λόγο έχει το Υπουργείο Παιδείας





Μετά από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και μετά την δημοσιοποίηση της πρότασης του κ. Υψηλάντη, προέκυψε και μια ακόμη πολιτική παρέμβαση, από τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Νίκο Λέγκα, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου και ζητά ενημέρωση για τις προθέσεις του Υπουργείου αναφορικά με την κάλυψη των κενών θέσεων που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων των ΤΕΙ Θεσσαλίας στα Τρίκαλα. Μεταξύ άλλων στην ερώτηση, ο κ. Λέγκας εξηγεί τα όσα προηγήθηκαν επί υπουργίας του για την πρόσληψη προσωπικού και δηλώνει ότι στις σκέψεις για μετακίνηση των Σχολών σε άλλες πόλεις "θα μας βρουν απέναντι", υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "οι Σχολές αυτές ιδρύθηκαν για τα Τρίκαλα και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να παραμείνουν στα Τρίκαλα".


Παρέμβαση Μιχαλάκη

Για το θέμα παρενέβη και ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο οποίος σημειώνει σε επιστολή του ότι «τα ΤΕΙ Τρικάλων δεν τα χαρίζουμε σε καμιά πόλη». Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, κάνει λόγο για μεθοδευμένες κινήσεις που έχουν ως στόχο την κατάργηση των δύο Τμημάτων του ΤΕΙ Τρικάλων και υπογραμμίζει: "Το επιχείρημά τους ότι δεν αδυνατούν να λειτουργήσουν τα δύο Τμήματα γιατί δεν μπορούν να αποσπαστούν δύο διοικητικοί υπάλληλοι δεν ευσταθούν και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από εμάς σε καμία περίπτωση". Και προσθέτει λίγο αργότερα: "Οι μεθοδευμένες κινήσεις για την κατάργηση των δύο Τμημάτων, απ’ όπου κι αν προέρχονται, δεν θα περάσουν. Θα αντιδράσουμε δυναμικά και με όλες μας τις δυνάμεις, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, θα διεκδικήσουμε την παραμονή των δύο Τμημάτων στα Τρίκαλα αλλά και την ενίσχυσή τους με προσωπικό και υποδομές. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι τα Τμήματα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων και Δομικών Έργων θα συνεχίσουν να λειτουργούν και προς αυτή την κατεύθυνση θα αγωνιστούμε. Οι όποιες προσπάθειες για κλείσιμο των Τμημάτων θα μας βρουν δυναμικά απέναντί τους. Ο νομός δεν θα δεχθεί αυτές τις μεθοδεύσεις και όλοι μαζί, εάν χρειαστεί, θα διεκδικήσουμε την παραμονή των Τμημάτων. Τα ΤΕΙ δεν τα χαρίζουμε ούτε στη Λάρισα, ούτε σε καμιά άλλη πόλη".





Αντίθετο δηλώνει το Επιμελητήριο

Υπόμνημα προς την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου, το οποίο κοινοποιείται στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Χρυσοχοΐδη Μιχάλη, στους βουλευτές του Νομού κ. Χάιδο Χρήστο, Μαγκούφη Χρήστο, Σούλα Μερεντίτη, Νίκο Λέγκα και Σωτήρη Χατζηγάκη, καθώς επίσης στον νομάρχη Τρικάλων κ. Βλαχογιάννη Ηλία και στον πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Ταμήλο Μιχάλη, έστειλε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος.

Ουσιαστικά, το Επιμελητήριο, δηλώνει την κάθετη αντίθεσή του, σε οποιαδήποτε συζήτηση για αναστολή λειτουργίας, κατάργηση ή μεταφορά των δύο Τμημάτων ΤΕΙ που εδρεύουν στην πόλη και σημειώνει: "Το Επιμελητήριο Τρικάλων, δεν θα αγωνιστεί απλώς για τη διατήρηση των υπαρχόντων Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στα Τρίκαλα, αλλά σε συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους του Νομού, θα διεκδικήσει και την ίδρυση νέων Τμημάτων τα οποία ακριβώς, θα στοχεύουν στη σύνδεση της γνώσης και του επιστημονικού έργου με την τοπική οικονομία".



Αντίθετο και το Εργατικό Κέντρο

Τους προαναφερθέντες παραλήπτες, έχει και η επιστολή του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων. Στην εν λόγω επιστολή σημειώνεται μάλιστα: "Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα Πρόεδρο του ΤΕΙ Λάρισας να μας πάρει τα ΤΕΙ και μάλιστα, όπως προκύπτει από την εξέλιξη των πραγμάτων, φαίνεται ότι υπήρχε μια μεθόδευση από τον Ιούνιο και λόγω των εκλογών απεκρύβη, όμως μετά τις εκλογές, δρομολογούνται και μεθοδεύονται εξελίξεις οι οποίες είναι αρνητικές για τα Τρίκαλα". Και προσθέτει η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου: "Οι σπουδαστές, οι εργαζόμενοι και σύσσωμη η τοπική κοινωνία δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο κατάργησης ή συγχώνευσης ή μεταφοράς των τμημάτων ΤΕΙ στη Λάρισα ή σε άλλη πόλη. Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε από κοινού με όλους του φορείς του Νομού μας όχι μόνο για τη διατήρηση των υπαρχόντων Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα Τρίκαλα αλλά και για την ίδρυση νέων Τμημάτων τα οποία θα στοχεύουν στη σύνδεση της γνώσης και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας".



Μαρία Ξηντάρα-Τρικαλινά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url

Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!

Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ

.