18.2.12

"Απειλούνται τέσσερα τμήματα του ΤΕΙ Λάρισας"

Με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Λάρισας συναντήθηκε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, με αντικείμενο το κοινό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας να συμπεριληφθούν τα 4 τμήματα του ΤΕΙ στο μηχανογραφικό της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.


Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Γιώργος Σούλτης και Κυριάκος Τσιλίδης καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος και καθηγητής του ΤΕΙ κ. Αθανάσιος Αγγέλης.

Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι είναι αίτημα όλων των Θεσσαλών οι δομές τις εκπαίδευσης να παραμείνουν ως έχουν, ενώ απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο, ζητώντας τους να μην αλλάξει η χωροταξική κατανομή των τμημάτων του ΤΕΙ Λάρισας.

Αναλυτικά ο περιφερειάρχης αναφέρει:

«Η ανάγκη θεματικού και χωροταξικού σχεδιασμού των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ), με ενιαία κριτήρια, διαβούλευση και διαφάνεια, είναι επιβεβλημένη και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

Στο πλαίσιο αυτό πέρυσι, εικοσιτέσσερα (24) τμήματα των ΤΕΙ, μεταξύ των οποίων και τέσσερα (4) του ΤΕΙ Λάρισας δεν συμπεριλήφθηκαν στο μηχανογραφικό με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 η Σχολή θα είναι βασική ακαδημαϊκή και διοικητική μονάδα που θα προσφέρει ένα αριθμό προγραμμάτων σπουδών.

Το ΤΕΙ Λάρισας είναι ένα ζωντανό κύτταρο, τόσο στη Λάρισα όσο και τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, για αυτό πρέπει να διατηρηθεί ο περιφερειακός χαρακτήρας του με σχολές και στις τρεις πόλεις της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα:

1. Το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος που λειτουργεί στην Καρδίτσα και είναι το μοναδικό που έχει αξιολογηθεί από εξωτερικό αξιολογητή, διαθέτει υποδομές, είναι επαρκώς στελεχωμένο, λειτουργεί γραφείο διασύνδεσης και υλοποιεί ερευνητικά προγράμματα.

2. Το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων (εξέλιξη του Τμήματος Γεωργικών Μηχανημάτων και Αρδεύσεων) που λειτουργεί στη Λάρισα και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα κι είναι εξαιρετικά χρήσιμο, όταν όλοι συμφωνούν πως η επένδυση στη γεωργία και την κτηνοτροφία είναι η μοναδική διέξοδος από την κρίση.

3. Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων που λειτουργεί στη Λάρισα

4. Το Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων που λειτουργεί στα Τρίκαλα.

Κρίνεται λοιπόν επιβεβλημένη η διατήρηση των τεσσάρων τμημάτων του ΤΕΙ Λάρισας, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση του νέου νόμου για την εκπαίδευση, προκειμένου να αρθεί η κατάφωρη αδικία και για να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν και να δοκιμαστούν αυτές οι ακαδημαϊκές δομές. Για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ζητάμε να συμπεριληφθούν τα τμήματα αυτά στο μηχανογραφικό δελτίο ώστε να βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια επιλογής των μαθητών.

πηγή: Κόσμος της Λάρισας

.