Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα, ενώ σημείωσε τα εξής:
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στα Πανεπιστήμια είναι το ίδιο που συμβαίνει τα τελευταία 30 χρόνια. Η Πολιτεία ψηφίζει νόμους και τα Πανεπιστήμια εφαρμόζουν αυτό που νομίζουν ότι πρέπει να εφαρμοστεί. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανομίας. Αυτό δεν έχει να κάνει με την ποιότητα ή τους καθηγητές. Υπάρχει μια πλειοψηφία εξαιρετικών καθηγητών στα Πανεπιστήμια, θετικά παραδείγματα, υπάρχουν όμως και παθογένειες και πολλά προβλήματα. Είναι άλλο η πανεπιστημιακή κοινότητα, άλλο οι Διοικήσεις, άλλο οι παρατάξεις, άλλο τα κόμματα μέσα στα Πανεπιστήμια.
Ο νόμος αλλάζει θεμελιωδώς τα δεδομένα. Έχει την ιδιαιτερότητα να προβλέπει τί θα συμβεί εάν δεν εφαρμοστεί. Δεν περίμενε κανείς ότι θα εφαρμοστεί από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς προβλήματα.
Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε με καταλήψεις και όλοι έλεγαν ότι ο νόμος «απέτυχε» και δεν θα εφαρμοστεί. Τον Ιανουάριο πάλι έγινε προσπάθεια καταπάτησης του νόμου με το θέμα της εξεταστικής. Υπάρχουν μειοψηφικές, αλλά βίαιες, δυνάμεις στα Πανεπιστήμια, που δεν θέλουν να εφαρμοστεί.
Υπήρξε το κίνημα των φοιτητών για ανοιχτά Πανεπιστήμια, που με οργανωμένο τρόπο, μέσα και από το διαδίκτυο, μπήκε στις συνελεύσεις και άλλαξε τα δεδομένα κόντρα στις Συγκλήτους που έπαιρναν αποφάσεις να κλείσουν τα Πανεπιστήμια για να συμπαρασταθούν στις παρατάξεις. Οι φοιτητές οι ίδιοι ανέτρεψαν τα δεδομένα- η σιωπηλή και δημοκρατική πλειοψηφία των φοιτητών που θέλει να μάθει γράμματα.
Καθηγητές από όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με το νόμο, έχουν μπει μπροστά για να αλλάξουν τα πράγματα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Επιτέλους η πλειοψηφία μιλά. Υπήρχε πανικός και φόβος στους πανεπιστημιακούς δασκάλους. Αυτό που συμβαίνει στα ελληνικά Πανεπιστήμια, να απειλούνται καθηγητές, δεν έχει καμία σχέση με τη Δημοκρατία.
Στη Δημοκρατία δεν υπάρχει το δίλημμα εάν πρέπει ή όχι να εφαρμοστεί ένας νόμος.
Ο νόμος ψηφίστηκε από τέσσερα κόμματα στη Βουλή. Η Δημοκρατική Αριστερά, παρότι δεν τον ψήφισε, εξέδωσε ανακοίνωση ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Πέντε κόμματα λένε ότι πρέπει να εφαρμοστεί, όπως και η πλειοψηφία των καθηγητών.
Από τα 80 άρθρα του νόμου τα 79 εφαρμόζονται. Ακόμη και για το άσυλο. Ενοχλεί το άρθρο για την εκλογή των Διοικήσεων, που πλέον δεν έχουν ρόλο παρατάξεις και κόμματα και μπαίνουν εξωτερικά μέλη στα Συμβούλιο. Έξι ΑΕΙ έχουν ήδη εκλέξει τα Συμβούλια τους. Για αυτά που δεν θέλουν να προχωρήσουν τη διαδικασία ο νόμος προβλέπει επιπτώσεις. Οι εκλογές δεν αφορούν το εάν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το νόμο.
Σύμφωνα με το νόμο οι Πρυτανικές Αρχές έχουν όλη την ευθύνη για την εφαρμογή του και όλα τα εργαλεία. Δίνεται η δυνατότητα για αντιμετώπιση και εξωπανεπιστημιακών παρεμβάσεων και εσωτερικών εμποδίων. Για να εφαρμοστεί ο νόμος αρκεί να γίνει διαχείριση από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν χρειάζεται Αστυνομία. Οι καθηγητές ποτέ δεν ζήτησαν από το Υπουργείο να παρέμβει γιατί υπάρχει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
Έχουμε πει με τον Αναπληρωτή Υπουργό ότι εάν στην εφαρμογή του νόμου υπάρχουν προβλήματα θα τα διορθώσουμε. Υπάρχει δέσμευση από όλους ότι και να έρθει άλλη κυβέρνηση ο νόμος δεν θα αλλάξει. Και η ΝΔ το έχει κάνει σαφές.
Έχουμε ανάγκη το πραγματικά ανοιχτό και ελεύθερο ΑΕΙ με καθηγητές που νοιάζονται για τη γνώση και την έρευνα. Το Υπουργείο, μαζί με την πανεπιστημιακή κοινότητα, μπορούν να δώσουν αγώνα για να μην ζηλεύουμε τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού».
πηγή:esos.gr