19.2.12

"Εντός ή εκτός το τμήμα Δασοπονίας; – Από το φετινό μηχανογραφικό δελτίο"

Καθώς έχει ξεκινήσει ήδη από τις 10 Φεβρουαρίου η διαδικασία κατάθεσης των δηλώσεων-αιτήσεων σε όλα τα Λύκεια της χώρας των υποψηφίων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, οι τελευταίοι θα πρέπει να γνωρίζουν άμεσα, όχι μόνο τις αλλαγές που θα συναντήσουν ως προς τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών, αλλά και ποια ΑΕΙ και ΤΕΙ θα συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό, δεδομένης της αιφνίδιας ενεργοποίησης του «Καλλικράτη» στα πανεπιστημιακά- τεχνολογικά ιδρύματα.



Λιγότερες επιλογές


Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες οι υποψήφιοι δεν θα βρουν ούτε και στο φετινό μηχανογραφικό 24 τμήματα των ΤΕΙ και 1 των ΑΕΙ τα οποία εξαιρέθηκαν από πέρυσι καθώς το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε δεκάδες συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων. Η υπουργός Παιδείας κάλεσε τις διοικήσεις των ανώτατων ιδρυμάτων να εξετάσουν τις δυνατότητες για εσωτερικές αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις και να δημιουργήσουν νέες σχολές με βάση την ορθολογική διαχείριση του επιστημονικού και φοιτητικού δυναμικού και των υποδομών. Ειδικά για τα τεχνολογικά ιδρύματα, το υπουργείο αποφάσισε να συγχωνεύσει όλα τα τμήματα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών και Βιολογικών Καλλιεργειών σε έξι. Για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν έχει δοθεί μία κατεύθυνση από το υπουργείο ως προς τα γνωστικά αντικείμενα τα οποία θα συρρικνωθούν σε επίπεδο τμημάτων, ωστόσο ξεκαθαρίστηκε πως θα ληφθούν υπόψη τα εξής κριτήρια:
  • οι υποδομές των τμημάτων και ιδρυμάτων
  • ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού
  • ο αριθμός των σπουδαστών
  • η τοπική συνάφεια με το αντικείμενο σπουδών
  • τα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.
  • ο μέσος όρος διάρκειας των σπουδών

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι θα υπάρχει μέριμνα για τους φοιτητές και τους καθηγητές των τμημάτων που θα συγχωνευτούν, αν και είναι βέβαιο ότι αρκετοί καθηγητές θα μεταταχθούν σε άλλα ιδρύματα, ενώ σπουδαστές θα πρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διαφορετικές περιοχές.



Το ΤΕΙ Δασοπονίας Καρδίτσας

Αν λοιπόν ισχύσουν τα παραπάνω, το ΤΕΙ Δασοπονίας Καρδίτσας δεν θα έχει και πάλι καμία θέση στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρωθεί από τους μαθητές, με αποτέλεσμα να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργησή του, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα υπόλοιπα τμήματα της Καρδίτσας αλλά και για την τοπική κοινωνία. Αν λάβουμε υπόψη δε, ότι η Υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου διαβεβαίωσε ρητά τον Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα, ότι το Τμήμα Δασοπονίας Καρπενησίου όχι απλά θα διατηρηθεί αλλά και θα αναπτυχθεί περαιτέρω, τότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι το τμήμα της Καρδίτσας δεν έχει καμία τύχη.



Θετικό στοιχείο


Το μόνο στοιχείο που μπορεί ίσως να ληφθεί ως θετικό, είναι το έγγραφο που έφτασε σχετικά πρόσφατα (8/2) στο ΤΕΙ Λάρισας από το Υπουργείο Παιδείας και ζητά –για τον καλύτερο σχεδιασμό σε ότι αφορά στον αριθμό εισακτέων- να καταγραφούν τα υπηρετούνται μέλη σε κάθε τμήμα, τα υπό διορισμό μέλη, το διδακτικό προσωπικό επί συμβάσει, το λοιπό επικουρικό διδακτικό προσωπικό, ο αριθμός αιτούμενων εισακτέων κλπ, έγγραφο στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το ΤΕΙ Δασοπονίας Καρδίτσας.



Ευθύνες

Εάν ωστόσο και στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν σε λίγο καιρό οι μαθητές δεν βρεθεί το ΤΕΙ Δασοπονίας Καρδίτσας, οι ευθύνες θα έχουν ονοματεπώνυμο και διεύθυνση. Θα καταδεικνύεται για άλλη μια φορά η ανεπάρκεια και η αδυναμία των τοπικών παραγόντων να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της περιοχής μας.

πηγή:karditsanews

.