2.2.12

"Τροπολογία αναστατώνει τα ΤΕΙ "

Επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς   Παιδείας και Π.Ε.κ΄Κ.Α. απέστειλε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας καθηγητής Σωκράτης Καπλάνης με την οποία ζητά άμεσα την σύγκλιση του ΕΣΥΠ, ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ να μην ενταχθεί σε συζήτηση στη Βουλή η τροπολογία που αφορά  στη ρύθμιση πολεοδομικών και χωροταξικών θεμάτων σε παραδοσιακούς οικισμούς, διατηρητέα κτίρια, καθώς και στους ελεγκτές δόμησης και η οποία εισάγεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Σιφουνάκη. 

Από την ρύθμιση αποκλείονται οι πτυχιούχοι ΤΕΙ Τμημάτων Δομικών Έργων, Πολιτικών Έργων Υποδομής και ιδίως του Τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων!

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί              
   
Για άλλη μια φορά ο χώρος των ΤΕΙ,  αντί  της απαιτούμενης  ηρεμίας και προοπτικής αναδιοργάνωσης στην πορεία τους προς την ανάπτυξη στο  χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης σύμφωνα με το Ν. 4009/2011, αναστατώνεται.  Αιτία η γνωστή πλέον τροπολογία που αφορά  στη ρύθμιση πολεοδομικών και χωροταξικών θεμάτων σε παραδοσιακούς οικισμούς, διατηρητέα κτίρια, καθώς και στους ελεγκτές δόμησης και η οποία εισάγεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Σιφουνάκη.

Η κατά καιρούς διεμβολινση μέχρι σήμερα του θεσμού της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπ/σης (μέσα) από διάφορους κύκλους είχε πολλαπλές απαξιωτικές συνέπειες για την Ανώτατη Δημόσια Εκπαίδευση, για τα ίδια τα ΤΕΙ  και για τους  πτυχιούχους,  που, σημειωτέον, κέκτηνται όχι μόνο πτυχίων ΤΕΙ αλλά και Ανώτερων πτυχίων, Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών.
Μετά από 2 ετών καθυστέρηση για την ίδρυση των ενιαίων επαγγελματιών φορέων η κατάσταση παραμένει η ίδια όπως και πριν 25 χρόνια σε σχέση με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων ΤΕΙ.
 Η καθυστέρηση εφαρμογής ακόμα και της πιο απλής Ευρωπαϊκής πρακτικής στο σχεδιασμό και τη λειτουργία της  Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι χαρακτηριστικό στοιχείο ή ανικανότητας ή σκοπιμοτήτων και παρεμβάσεων. Πάντως είναι όλα αυτά που έχουν πλήξει το κύρος της χώρας και ενώ οι οικίες ημών «καίονται» ημείς άδομεν πάντα περί τού πώς και του τι μέλλει γενέσθαι.
Αυτοί οι οποίοι σήμερα με την τροπολογία αυτή επιχειρούν να πριμοδοτήσουν μέρος μόνο των πτυχιούχων ΑΕΙ είναι αυτοί οι οποίοι έχουν θέσει εμπόδια στην έκδοση των Π.Δ. που αφορούν στα Επαγγελματικά Δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ. Και ιδού, με την χωρίς συναίνεση από τους συναρμόδιους φορείς τροπολογία που καταθέτει ο αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΚΑ αποκλείονται από τη ρύθμιση οι πτυχιούχοι ΤΕΙ Τμημάτων Δομικών Έργων, Πολιτικών Έργων Υποδομής και ιδίως του Τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, ακόμα και με  Μεταπτυχιακούς τίτλους έναντι άλλων πτυχιούχων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ζητάμε άμεσα την σύγκλιση του ΕΣΥΠ, ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ,  που για μια ακόμα φορά θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ζητάμε από τις πολιτικές ηγεσίες να  αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποδείξουν ότι τα φαινόμενα τριγλωσσίας και πολυγλωσσίας δεν γίνονται αποδεκτά.
Ζητάμε να μην ενταχθεί σε συζήτηση στη Βουλή η τροπολογία αυτή και να συγκληθούν άμεσα τα αρμόδια Όργανα.

Πάτρα       1-2-2012   

.