18.1.12

"Υποχώρηση τακτικής για το ΤΕΙ"

Ωραία, το ένα στην ουσία ΤΕΙ, αυτό των Δομικών Έργων παραμένει για την ώρα στα Τρίκαλα.

Το πρώτο που ιδρύθηκε, αυτό της Ανακαίνισης Αποκατάστασης Κτηρίων έχει ημερομηνίας λήξης μιας και ήδη έχει εξαιρεθεί (από πέρυσι) από τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων.

Μπορεί επί του παρόντος η μεταφορά στη Λάρισα του τμήματος Δομικών να είναι διοικητική, με την έννοια ότι εντάχθηκε σε σχολή που εδρεύει στη γειτονική πόλη, αυτό όμως δε σημαίνει ότι στο μέλλον (και μάλιστα όχι στο εγγύς) μπορεί να αποκλειστεί και η χωροταξική μεταφορά του.

Κακά τα ψέματα. Οι ψίθυροι που θέλουν το συγκεκριμένο τμήμα στη Λάρισα επειδή είναι ελκυστικό στους επιτυχόντες των πανελλαδικών και επομένως βιώσιμο δεν είναι μια θεωρία συνομωσίας.

Προφανώς και οι ιθύνοντες του ΤΕΙ της Λάρισας θέλουν να ενισχύσουν το «κέντρο» έστω κι αν αυτό αποβεί σε βάρος των παραρτημάτων της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Το ΤΕΙ Δομικών Έργων είναι βιώσιμο επομένως, εξασφαλίζει θέσεις διδακτικού και όχι μόνο, προσωπικού για τη Λάρισα, οπότε οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για μείωση του κόστους λειτουργίας στην ανώτατη εκπαίδευση και συγκέντρωση ομοειδών τμημάτων σε ένα ενιαίο κέντρο μοιάζει μια χαρά δικαιολογία για να αποσπαστεί το τμήμα από τα Τρίκαλα και να μεταφερθεί στη Λάρισα.

Όλα αυτά μπορεί, επί του παρόντος, να περιορίζονται σε επίπεδο ψιθύρων ή και θεωριών συνωμοσίας, αν θέλετε… Ωστόσο, δεν απέχουν και πολύ από το να γίνουν πραγματικότητα.
Άλλωστε, όπως ήδη είπαμε, βοηθάει και το… κλίμα. Είναι, επομένως, μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να προωθηθούν οι σχεδιασμοί μεταφοράς του στη Λάρισα την οποία δύσκολα θα αφήσουν αναξιοποίητη.

…Έστω κι αν χρειάστηκε, στην παρούσα φάση που το θέμα «σηκώθηκε» πολιτικά και επικοινωνιακά ψηλά, να κάνουν οι εμπνευστές αυτών των σχεδιασμών ένα βήμα (τακτικής) πίσω...

Του Λάζαρου Μάμαλη  
εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ

.