8.7.10

Υψηλή επαγγελματική αποκατάσταση για το τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου!

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, κατά την οποία πολλές επιχειρήσεις σταματούν τη λειτουργία τους και χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά, η επαγγελματική απασχόληση των αποφοίτων του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας, παραμένει υψηλή.

Διερευνώντας από το 2005, το παρόν και το μέλλον της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του συγκεκριμένου τμήματος οι καθηγητές αυτού, Ιωάννης Παπαδόπουλος και Γεώργιος Μαντάνης, κατέληξαν σε μια σειρά χρήσιμων συμπερασμάτων για την εικόνα στην αγορά εργασίας του συγκεκριμένου κλάδου. Σημειωτέον πως, το Τμήμα αυτό είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο και εδρεύει στην Καρδίτσα.

Από το 2004 μέχρι το 2008,οι απόφοιτοι του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου κατείχαν ρεκόρ επαγγελματικής αποκατάστασης σε επίπεδο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, με ποσοστό 72% και μάλιστα πριν από τη λήψη του πτυχίου τους.

Θέλοντας να διαπιστωθεί πώς η σημερινή κρίση έχει επηρεάσει την επαγγελματική απασχόληση των παραπάνω αποφοίτων συγκεντρώθηκαν, καταχωρήθηκαν σε ειδικό στατιστικό πρόγραμμα, επεξεργάστηκαν και αναλύθηκαν 93 ειδικά ερωτηματολόγια, που συμπλήρωσαν οι πτυχιούχοι του Τμήματος, την ημέρα της ορκωμοσίας τους, δηλαδή λίγες ώρες προτού πάρουν το πτυχίο τους, για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2010.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται παρακάτω είναι ενθαρρυντικά. Το μοναδικό ποσοστό επαγγελματικής απασχόλησης (72%) των τελειόφοιτων σπουδαστών, πριν από τη λήψη του πτυχίου τους έχει μειωθεί στο 62,4%, ποσοστό αρκετά υψηλό, αν συνυπολογίσει κανείς ότι, η κρίση έχει πλήξει και τις ελληνικές επιχειρήσεις των κλάδων ξύλου-επίπλου, όπου παρατηρείται μείωση των πωλήσεών τους σε ποσοστό ~40%.

Παρ' όλα αυτά, η αναζήτηση εξειδικευμένων στελεχών φαίνεται να διατηρείται υψηλή. Ειδικότερα, οι απόφοιτοι που κατάγονται από την Κρήτη και την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας απασχολούνται στο αντικείμενο των σπουδών τους, πριν από τη λήψη του πτυχίου τους, σε ποσοστό 100%, ενώ πολύ υψηλά ποσοστά εμφανίζουν κι αυτοί που προέρχονται από τη Θεσσαλία (73%), την Κεντρική Μακεδονία (72%) και την Κύπρο (71%).

Το παραπάνω γεγονός, σημειώνουν οι δύο καθηγητές, είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς, επίμονης και επίπονης προσπάθειας. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι, και οι ίδιοι οι απόφοιτοι έχουν ενθουσιάσει πολλές φορές τους επιχειρηματίες με τις δεξιότητές τους.

Η έρευνα αυτή, πρόσθετα, ανέδειξε ότι οι ίδιοι οι πτυχιούχοι μας, σε ποσοστό 98% είναι ικανοποιημένοι από την ειδίκευσή τους και ότι τούς προσφέρονται καλές προοπτικές εξέλιξης.

Τα παραπάνω δεδομένα σε καμία περίπτωση δεν ωραιοποιούν τις δυσκολίες και τις οικονομικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραγωγικοί κλάδοι του ξύλου και του επίπλου της χώρας μας, διαπιστώνουν οι δύο καθηγητές.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο όσον αφορά την ποιότητα της τεχνολογικής εκπαίδευσης που επιτελείται στο Τμήμα είναι το γεγονός ότι, το 90% των αποφοίτων αυτών δηλώνει πως, αν βρισκόταν πάλι σε δίλημμα επιλογής, θα επέλεγε ξανά την ίδια ειδικότητα: αυτή του Σχεδιαστή και Τεχνολόγου ξύλου - επίπλου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα απασχόλησης των σπουδαστών του Τμήματος, που αποφοίτησαν το διάστημα 6ος 2009 - 6ος 2010, εργάζονται πάνω στο αντικείμενο σπουδών τους τουλάχιστον δύο χρόνια πριν (κατά μέσο όρο) και συγκεκριμένα: σε ποσοστό 11% από το 2009, 20% από το 2008, 33% από το 2007! Ορισμένοι σπουδαστές καθυστερούν, δηλαδή, να πάρουν το πτυχίο τους, επειδή έχουν ήδη επαγγελματική απασχόληση σχετική με τις σπουδές τους.

Το ποσοστό των υποψηφίων σπουδαστών, που δηλώνει το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, ως μια από τις πρώτες επιλογές εισαγωγής του αυξήθηκε από το 48% (το 2007) στο 63% (σήμερα). Αποτελεί, κατά συνέπεια, το Τμήμα μια συνειδητή επιλογή για ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών της Γ' Λυκείου που ξέρουν και ψάχνουν "τα πράγματα" και δεν βαδίζει στα "τυφλά", επισημαίνεται στα συμπεράσματα της έρευνας.

Οι σπουδαστές του Τμήματος προέρχονται από όλα τα μέρη της χώρας (Αττική 44%, Θεσσαλία 12%, Κεντρική Μακεδονία 12%, Κρήτη 67%, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη 6% κ.ά.), αλλά και της Κύπρου (7,6%).

Ένα από τα πλέον δυνατά σημεία του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας αποτελεί η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, με τη δημοσίευση τυ Π.Δ. 97/2006, που δίνει προοπτικές σε συγκεκριμένα πεδία, ενώ στο Τμήμα λειτουργούν, σήμερα, με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή και υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό και εργαστηριακό εξοπλισμό τα εργαστήρια: Τεχνολογίας ξύλου, Ποιοτικού ελέγχου, Μηχανικής κατεργασίας ξύλου, Τεχνολογίας παραγωγής επίπλου, Τεχνολογίας και συντήρησης ξυλοκατασκευών, Εφαρμοσμένου Μάρκετινγκ Διοίκησης και Οικονομίας, Σχεδιασμού επίπλου με Η/Υ (CAD), Τεχνικού σχεδίου και Βιομηχανικού Σχεδιασμού.

Κείμενο: του Αποστόλη Ζώη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url

Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!

Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ

.