18.7.11

Diogenis

Η υπηρεσία Diogenis είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που επιτρέπει την ηλεκτρονική εγγραφή εργαστηριακών ομάδων.
Η ηλεκτρονική εγγραφή των εργαστηριακών ομάδων επεκτείνει τις υπάρχουσες υπηρεσίες της ηλεκτρονικής πύλης Dionysos.

Σκοπός της υπηρεσίας είναι η δημιουργία εργαστηριακών ομάδων από καθηγητές, η εγγραφή των φοιτητών σε αυτές, καθώς και ένα σύνολο λειτουργιών ελέγχου για την ομαλή και συνεπή εξυπηρέτηση των χρηστών του συστήματος.

Η υπηρεσία Diogenis, αναπτύχθηκε στα πλαίσια της πτυχιακής των φοιτητών του τμήματος Τ.Π.Τ. Τσιώκο Γεώργιο και Χρούση Στέφανο.


Τεχνικά


Ο κώδικας της εφαρμογής είναι ανοικτός και προσβάσιμος απ' όλους, αν είστε προγραμματιστής διαθέτουμε repository με οδηγίες εγκατάστασης (https://github.com/gtsiokos/diogenis).

Η προσέγγισή μας για την προσπέλαση των απαραίτητων δεδομένων στηρίζεται στη προγενέστερη - πρωτοποριακή και πολύτιμη - διαδικτυακή υπηρεσία Cronos (http://cronos.teilar.gr), έργο των Χατζημίχου Θεόδωρου και Σπανού Ιωάννη, επίσης φοιτητών του τμήματός μας, τους ευχαριστούμε θερμά για όλη τη βοήθεια που προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν.


Η υλοποίηση της εφαρμογής έγινε με το Django Framework σε γλώσσα Python, ενώ στο front-end (το περιβάλλον χρήσης της εφαρμογής) έγινε εκτεταμένη χρήση Javascript-jQuery-AJAX και CSS3.

Η επιλογή τις γλώσσας Python για το server-side τμήμα της εφαρμογής δεν είναι τυχαία. Η γλώσσα Python (http://www.python.org) τυγχάνει να έχει θερμή υποστήριξη από μια μεγάλη παγκόσμια κοινότητα
επαγγελματιών και εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες μέσω αυτής και προσφέρει αρκετά εργαλεία για την δημιουργία ευέλικτων διαδικτυακών εφαρμογών με την χρήση modules.

Η Django (https://www.djangoproject.com) είναι ένα python framework που περιέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την κατασκευή και την διαχείριση εφαρμογών που προσανατολίζονται στο Διαδίκτυο. Μας επιτρέπει να εισάγουμε προγραμματιστική λογική στις ιστοσελίδες μας και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε κοινά φορμά (templates) για την εμφάνιση των σελίδων μας.

Λόγο του ιδιωτικοποιημένου χαρακτήρα της βάσης δεδομένων στην οποία βρίσκονται τα στοιχεία και οι δηλώσεις μαθημάτων των φοιτητών, καθώς και της αδυναμίας, εκ μέρους δημόσιων κρατικών φορέων εκτός του ΤΕΙ - για γραφειοκρατικούς λόγους - να μας παρέχουν εξουσιοδότηση στον LDAP server του "Εύδοξου", για την αυθεντικοποίηση φοιτητών και καθηγητών, ακολουθήσαμε μια πλάγια προσέγγιση στην εξαγωγή των απαραίτητων δεδομένων, στηριζόμενοι σε concept που χρησιμοποιήθηκε στο Cronos. Περισσότερες πληροφορίες στο wiki της υπηρεσίας, το συντομότερο δυνατόν...

Σε προηγούμενη έκδοση της υπηρεσίας έγινε χρήση ενός LDAP server με απώτερο σκοπό την ευκολότερη επέκταση και διασύνδεση της υπηρεσίας με ήδη υπάρχοντα δεδομένα στη Cronos και στο μέλλον με τον "Εύδοξο". Επειδή αυτή η υλοποίηση καθυστερούσε την ανάπτυξη σε άλλες πτυχές της υπηρεσίας ο LDAP server εγκαταλείφθηκε.


Πότε θα είναι έτοιμη;

O Diogenis είναι υπό ανακατασκευή, αλλά λειτουργεί πειραματικά στην αρχική του μορφή (http://diogenis.teilar.gr).
Ευελπιστούμε μέχρι τις εργαστηριακές δηλώσεις Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2011 να είναι έτοιμη προς χρήση (και testing) για 2 ή περισσότερες Σχολές.


3 σχόλια :

  1. Ανώνυμος19/7/11 20:08

    To basiko einai oti otan einai etoimo kai leitourgei tha stamatisei epitelous i maxi gia mia thesi sto ergasthrio... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/7/11 00:16

    Ντροπή σας! Τσάμπα τόσα μαθήματα πολεμικών τεχνών....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/8/11 14:49

    Exei kai to eclass tetoia dynatotita
    sto proigoumeno examino, stin uml, vaseis2 kai analysi&sxediasmo etsi eginan oi engrafes

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url

Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!

Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ

.