8.7.11

"Πρωτοβουλίες διασφάλισης των τμημάτων στο παράρτημα Καρδίτσας..."

Στενή συνεργασία προκειμένου να μορφοποιηθεί μια ελκυστική και βιώσιμη πρόταση διασφάλισης της λειτουργίας των τεσσάρων Τμημάτων ΤΕΙ Δασοπονίας, Επεξεργασίας Ξύλου, Τεχνολογίας Τροφίμων, Διατροφής και Διαιτολογίας στην Καρδίτσα, ξεκινούν άμεσα οι τοπικοί φορείς με το επιστημονικό προσωπικό και τις Διοικήσεις.
Το έναυσμα δόθηκε στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας με τη συμμετοχή του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Κώστα Παπαλού, των περιφερειακών συμβούλων κ.κ. Ευάγγελου Λέμα, Ορέστη Ψαχούλα και Φώτη Αλεξάκου, του Διευθυντή του Παραρτήματος ΤΕΙ Καρδίτσας κ. Γιάννη Παπαδόπουλου, Προϊσταμένων και εκπροσώπων των τοπικών Τμημάτων.

Έγινε εποικοδομητική συζήτηση για το προσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας και αφορά την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Χώρα μας, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το μέλλον των τοπικών Τμημάτων.
Ειδικότερα, στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος επισήμανε τα εξής:
«Η σημερινή σύσκεψη γίνεται στον απόηχο μιας σειράς αρνητικών εξελίξεων στο χώρο της παιδείας που έχουν πλήξει ιδιαίτερα την περιοχή μας. Θυμίζω ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας τον Σεπτέμβριο, δεν θα ανοίξουν περίπου 1 στα 2 σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και χιλιάδες μαθητές θα αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά για να αποκτήσουν τη στοιχειώδη μόρφωση τους. Θυμίζω επίσης ότι η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας πάρθηκε μονομερώς, χωρίς να προηγηθεί διάλογος και βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω, πως μαζί με τα σχολεία χάθηκαν και πολλές δεκάδες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών.
Ακολούθησε η σχολή Δασοπονίας, η οποία δεν περιελήφθη στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων και δεν πήρε εισακτέους. Η απόφαση και εδώ ήταν αιφνιδιαστική. Παρά τις θετικές αξιολογήσεις που είχε η σχολή, το υπουργείο πήρε την απόφαση να την κλείσει, όχι με ακαδημαϊκά αλλά με πολιτικά κριτήρια, που υπακούουν σε λογικές ισορροπιών.
Τις τελευταίες ημέρες γνωρίζουμε όλοι πως υπάρχει έντονη κινητικότητα γύρω από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Κινητικότητα που αφορά μια σειρά αποφάσεων και ρυθμίσεων που για τα επόμενα χρόνια θα αλλάξουν ριζικά τον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.
Στα πλαίσια αυτής της κινητικότητας ακούγονται πολλές σκέψεις και προτάσεις περί συγχωνεύσεων, καταργήσεων και μεταφοράς σχολών, ακόμη και από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Εξ αιτίας των πιο πάνω, συγκαλέσαμε τη σημερινή σύσκεψη, με απώτερο στόχο να αποσαφηνίσουμε όσο γίνεται αυτό το θολό τοπίο και να πληροφορηθούμε από την ακαδημαϊκή κοινότητα και από το υπουργείο, τις προθέσεις τους γύρω από τα παραπάνω ζητήματα.
Εμείς ως Περιφερειακή Ενότητα θέλουμε να δηλώσουμε σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν θα δεχθούμε άλλα τετελεσμένα. Θα αγωνιστούμε ώστε να προασπίσουμε κατακτήσεις πολλών χρόνων. Θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του τόπου μας και των κατοίκων του».
Από την πλευρά του ο κ. Παπαλός τόνισε ότι «από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γι’ αυτό θα πρέπει ο Νομός να προετοιμαστεί το γρηγορότερο δυνατό».
Χαρακτήρισε αδήριτη ανάγκη να αποσαφηνιστεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των νέων Σχολών και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τοπικών Τμημάτων ΤΕΙ, όπως οι άριστες κτηριακές εγκαταστάσεις, η πλούσια υλικοτεχνική υποδομή και η υψηλή ποιότητα του επιστημονικού δυναμικού τους.
Ο κ. Παπαλός υπογράμμισε παράλληλα ότι σε περίπτωση που τοπικά Τμήματα υπαχθούν σε Σχολή με έδρα εκτός του Νομού μας, είναι σημαντικό η φοίτηση στο πρώτο έτος σπουδών να γίνεται στην Καρδίτσα εξασφαλίζοντας έτσι την μόνιμη διαμονή των σπουδαστών στην περιοχή μας.
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κάλεσε την τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα να ενεργοποιηθεί άμεσα και να ετοιμάσει μια τεκμηριωμένη πρόταση διατήρησης της λειτουργίας των τεσσάρων Τμημάτων ΤΕΙ στην πόλη μας, η οποία θα υποβληθεί στο υπουργείο Παιδείας πριν παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Παπαδόπουλος υπερτονίζοντας την βασική κατεύθυνση του κυβερνητικού σχεδίου που είναι η λειτουργία βιώσιμων Σχολών και όχι Τμημάτων στην επικράτεια.
Δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός Τμημάτων που μπορούν να συστήσουν μια Σχολή, επομένως όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη των τοπικών Ιδρυμάτων είναι ανοιχτά. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι κανένας καθηγητής δεν θέλει να φύγει από την Καρδίτσα, ούτε υπάρχει βούληση από την Διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας να μεταφερθούν Τμήματα στη γειτονική πόλη (όπου δεν υπάρχουν υποδομές) και επισήμανε ότι ο νέος νόμος προβλέπει οργάνωση μεταπτυχιακών και προγραμμάτων δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης επιχειρηματιών τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του Νομού μας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως κεντρικός στόχος θα πρέπει να είναι η ένταξη των τοπικών Τμημάτων σε βιώσιμες Σχολές.
Σημειώνεται ότι στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των Τμημάτων κ.κ. Γιώργος Νταλός (Επεξεργασίας Ξύλου), Αθανάσιος Μανούρας και Σταύρος Λάλας (Τεχνολογίας Τροφίμων) ενίσχυσαν την άποψη για την παραμονή και των τεσσάρων Τμημάτων στην Καρδίτσα, προτείνοντας παράλληλα την ίδρυση ισχυρών ομοειδών Σχολών στο Νομό.
Συγκεκριμένα ο κ. Λάλας τόνισε ότι η ποιο πρόσφορη λύση είναι να δημιουργηθούν δυο Σχολές στην περιοχή μας με τα ζεύγη των Τμημάτων Δασοπονίας – Επεξεργασίας Ξύλου και Τεχνολογίας Τροφίμων – Διατροφής και Διαιτολογίας.
Τέλος ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός επισήμανε ότι οι καθηγητές θα πρέπει να εργαστούν εντατικά για την ισχυρή τεκμηρίωση της πρότασης που θα υποβληθεί στο υπουργείο και οι φορείς να έρθουν σε επαφή με τους πολιτικούς του νομού μας για την υποστήριξή της… Διότι όπως είπε ο κ. Κωτσός το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και με τέτοια κριτήρια θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Οι φορείς και οι εκπρόσωποι του ΤΕΙ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε και θα είναι έτοιμη η πρόταση του Νομού για τα τοπικά Τμήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url

Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!

Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ

.