Χθες, η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των προέδρων των ΤΕΙ, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται το προσχέδιο και ζήτησαν τη ριζική αναμόρφωσή του. Η Σύνοδος των προέδρων θεωρεί ότι το προσχέδιο δεν διασφαλίζει τις αρχές της δημοκρατίας, της αυτοδιοίκησης και του κοινωνικού ελέγχου και δεν αναβαθμίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία. Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι αφήνει τα Τεχνολογικά Ιδρύματα με έναν αμφίβολο ακαδημαϊκό ρόλο, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις υποβάθμισης. Επιπλέον είναι γραφειοκρατικό και μη λειτουργικό, αφού για την εφαρμογή του απαιτεί 11 Προεδρικά Διατάγματα και 17 υπουργικές αποφάσεις. Σε ό,τι αφορά το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης, η Σύνοδος των προέδρων των ιδρυμάτων θεωρεί ότι εντείνει τη γραφειοκρατία, δημιουργεί συνθήκες εσωτερικών συγκρούσεων, αρμοδιοτήτων και εξωθεσμικών παρεμβάσεων.
Η υπουργός Παιδείας για πρώτη φορά αναγνώρισε την ύπαρξη... ενστάσεων, δήλωσε ότι τις επόμενες δέκα ημέρες περιμένει προτάσεις που "θα ληφθούν σοβαρά υπόψη", αλλά παρέμεινε αμετακίνητη στην ψήφιση του νόμου μέσα στο κατακαλόκαιρο. 'Οπως δήλωσε, "όλες οι διαδικασίες που αφορούν τη Βουλή θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς".
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Στο μεταξύ, το ένα μετά το άλλο τα πανεπιστήμια τάσσονται κατά του κυβερνητικού προσχεδίου. Χθες, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με ομόφωνη απόφασή της, διαπιστώνει ότι το προσχέδιο επιχειρεί και πράττει πέραν των συνταγματικών επιταγών και της δημοκρατικής παράδοσης.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου. Να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο του κυβερνητικού και κομματικού παρεμβατισμού στη διοίκηση και ανάπτυξη των ιδρυμάτων. Να μη διευρύνει αυτή την πολιτική παθογένεια προσθέτοντας και τον επιχειρηματικό παρεμβατισμό με τη μορφή δήθεν προσωπικοτήτων. Να μη μετακυλήσει το κόστος χρηματοδότησης στους φοιτητές με εισαγωγή διδάκτρων ή με προγράμματα σπουδών μικρότερης διάρκειας και μικρότερης επιστημονικής και επαγγελματικής αξίας. Να σεβαστεί τις εργασιακές σχέσεις και την ακαδημαϊκή προοπτική των υπηρετούντων και εκλεγέντων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Σύμφωνα με το ψήφισμα της Συγκλήτου, το προσχέδιο είναι αντίθετο στην υπόσταση των πανεπιστημίων, είναι αντιακαδημαϊκό, αντιδημοκρατικό και εισάγει μια αγοραία αντίληψη για εκπαίδευση, αντιμετωπίζοντας τα πανεπιστήμια ως ανώνυμες εταιρείες.
Η Σύγκλητος του Ιδρύματος καλεί το σύνολο της ελληνικής και διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και την ελληνική κοινωνία να υπερασπιστούν το αγαθό της παιδείας, ενώ δηλώνει ότι θα αντιδράσει μαζί με τα υπόλοιπα ιδρύματα σε περίπτωση κατάθεσης ή ψήφισης του νομοσχεδίου.
Ολιγαρχικό και δεσποτικό χαρακτηρίζουν το προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης οι πανεπιστημιακοί Ι. Λαλιώτου, Α. Λιάκος, Η. Νικολακόπουλος, Μ. Παντελίδου - Μαλούτα, Γ. Παπαθεοδώρου, Γρ. Πασχαλίδης, Στ. Πεσμαζόγλου, Μ. Ρεπούση, Φ. Τσαλίκογλου και Κ. Τσουκαλάς. Οι παραπάνω πανεπιστημιακοί που πήραν την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών, καλούν την υπουργό Παιδείας να προσέλθει σε διάλογο και "να ακούσει όλους όσοι ανησυχούν για την επερχόμενη κατεδάφιση των ακαδημαϊκών θεσμών που κυοφορείται από το παρόν σχέδιο νόμου".
Η συλλογή υπογραφών γίνεται στη διεύθυνση www.gopetition.com/petitions/publicuniv.html.
πηγή:εφημερίδα Αυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url
Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!
Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ