20.6.11

LinuxTeam News !

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε τα νέα αλλά και τις δράσεις του LinuxTeam τα τελευταία δύο εξάμηνα.


Το LinuxTeam News θα είναι μηνιαίο οπότε δεν θα έχει τόση μεγάλη έκταση. Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις διορθώσεις σας καθώς και τι θα θέλατε να
δείτε στο επόμενο.
Ελπίζουμε ότι θα απολαύσετε την ανάγνωση!





Ανακοινώσεις

LinuxTeam στο GSoC

Μέλος του LinuxTeam ο Θοδωρής Χατζημίχος θα συμμετάσχει φέτος στο Google Summer Of Code (GsoC). Το GsoC είναι ένα πρόγραμμα που το διοργανώνει η Google στο οποίο συμμετέχουν project ανοιχτού λογισμικού. Ο Θοδωρής μέλος της κοινότητας Gentoo θα συμμετάσχει με το project “ Αντικατάσταση της ιστοσελίδας του www.gentoo.org με Django CMS”. Περισσότερα για το project θα βρείτε εδώ και όσο αναφορά την πρόοδο του Project θα βρείτε εδώ.


cronos.teilar.gr / diogenis.teilar.gr

Οι δύο αυτές διευθύνσεις είναι αποτέλεσμα πτυχιακών. Η ιστοσελίδα Κρόνος αποτελεί μια ενοποίηση των υπηρεσιών του ΤΕΙ Λάρισας (e-class, mail, dionysos). Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
O Διογένης διαχειρίζεται την ηλεκτρονική εγγραφή εργαστηρίων του ΤΕΙ.
Ο Κρόνος δουλεύει ήδη και μπορείτε κανονικά να κάνετε εγγραφή ενώ ο Διογένης θα μπει σε λειτουργία από το επόμενο εξάμηνο κανονικά.


Συνέδρια που συμμετείχαμε
To LinuxTeam κάθε χρόνο προσπαθεί να συμμετέχει είτε με ομιλίες είτε να δώσει το παρόν στα συνέδρια ΕΛ/ΛΑΚ που διοργανώνονται από τις κοινότητες και όχι μόνο.


Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού 2010

Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το LinuxTeam συμμετείχε στην Παγκόσμια ημέρα Ελεύθερου λογισμικού. Το LinuxTeam βρέθηκε στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, μαζί με ενημερωτικό υλικό και ενημέρωνε του περαστικούς για τα οφέλη του ΕΛ/ΛΑΚ στην εκπαίδευση, στο σπίτι, στις επιχειρήσεις και όπου αλλού βρίσκει εφαρμογή. Φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε εδώ.


Openfest 2011 ΤΕΙ Πειραιά

Το OpenFest είναι ένα φεστιβάλ ανοιχτού κώδικα και ελεύθερου λογισμικού που διοργανώνεται από τους φοιτητές του τμήματος Η.Υ.Σ.. Το LinuxTeam όπως και πέρσυ, έτσι και φέτος έδωσε το παρών. Ο Δημήτρης Παπαπούλιος μέλος του LinuxTeam μετά την περσυνή πολύ καλή του ομιλία για το LinuxTeam, φέτος έκανε μία παρουσίαση για την ελληνική κοινότητα Gentoo με όνομα Slot it || die και θέμα την “Παρουσίαση εργαλείων χειρισμού γλωσσών προγραμματισμού στη διανομή (gcc-config, perl-cleaner, python-updater)”. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ.


Fosscomm 2011 Πάτρα

Το LinuxTeam όπως και κάθε χρόνο μετά τη διοργάνωση του 2ου Fosscomm στο ΤΕΙ Λάρισας δίνει το παρών στα επόμενα Fosscomm. Όπως πέρσυ στη Θεσαλονίκη, έτσι και φέτος μέλη του LinuxTeam παρευρέθηκαν στο Fosscomm 2011 που διοργανώθηκε στη Πάτρα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλά από τα μέλη του LinuxTeam συμμετείχαν στο Fosscomm και μέσω άλλων κοινοτήτων και project όπως στην Ελληνική Κοινότητα openSUSE (Γιώργος Μπράτσος, Γιώργος Κούτσικος, Γιώργος Τσιαπαλιώκας, Αντώνης Τσιαπαλιώκας) , την Ελληνική Κοινότητα Gentoo (Δημήτρης Παπαπούλιος, Θοδωρής Χατζημίχος) και το Enlightenment Project (Αλέξανδρος – Παναγιώτης Νάτσιος, Γιώργος Κούτσικος). Περισσότερα για το event θα βρείτε στην ανταπόκρισή μας καθώς και φωτογραφίες. Επίσης, ανταποκρίσεις μπορείτε να δείτε και στα blogs των μελών Δημήτρης Παπαπούλιος, Θοδωρής Χατζημίχος.


2η Συνάντηση ομάδας Python Βόλου σε συνεργασία με το Volug

Το Σάββατο 28 Μαϊου το LinuxTeam με τον Γιώργο Στούμπο παρευρέθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου ήταν κανονισμένη η 2η συνάντηση της τοπικής ομάδας Python του Βόλου, που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Volos L.U.G.. Σε αυτή την συνάντηση κατά κύριο λόγο έγινε παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών της γλώσσας καθώς επίσης ακολούθησαν και παραδείγματα. Περισσότερα θα βρείτε εδώ.



Συνέδρια και Workshop που οργανώσαμε
Στόχος του LinuxTeam είναι να προωθεί το Ελεύθερο Λογισμικό/ Λογισμικό Ανοιχτού κώδικα, στους φοιτητές και καθηγητές του ΤΕΙ Λάρισας. Αυτό το πετυχαίνει και με τη διοργάνωση install fest, ομιλιών αλλά και workshop στο χώρο του ΤΕΙ Λάρισας.

Install Fest 2010
Κάθε χρόνο, το LinuxTeam διοργανώνει ένα Install Fest που απευθύνεται κυρίως στους εισακτέους του τμήματος. Στόχος είναι οι νέοι να γνωρίσουν τον κόσμο του Linux μέσω μιας σύντομης παρουσίασης και να το εγκαταστήσουν στους υπολογιστές τους και μαζί να λύσουμε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να λύσουμε τυχόν απορίες τους. Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική. Φωτογραφίες από το event θα βρείτε εδώ και εδώ.


KDE Release Party

Φέτος διοργανώσαμε το πρώτο μας Release Party. Με πρωτοβουλία του Θοδωρή Χατζημίχου αλλά και του Γιώργου Τσιαπαλιώκα οργανώθηκε μία παρουσίαση στο ΤΕΙ Λάρισας που αφορούσε τις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες του KDE 4.6. Περισσότερα θα βρείτε εδώ καθώς και φωτογραφίες από το event.


Android Workshop

To LinuxTeam διοργάνωσε ένα Android Workshop με διοργανωτές/ομιλιτές τον Γιώργο Βασιλάκο και τον Γιώργο Μπράτσο. Σκοπός του workshop ήταν να παρουσιαστούν η ιστορία του Android καθώς και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μία απλή εφαρμογη για το Android κινητό μας. Υπήρχε μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή από τους φοιτητές του ΤΕΙ Λάρισας αλλά και από την κοινότητα volug που έδωσε το παρόν στο workshop.Φωτογραφίες από το workshop θα βρείτε εδώ.


Gimp Workshop

Το LinuxTeam διοργάνωσε ένα Gimp workshop με διοργανωτές/ομιλιτές τον Γιώργο Κούτσικο και τη Νικολέτα Μαργαρίτη. Το Gimp είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας για Linux αντίστοιχο του Photoshop. Ο Γιώργος παρουσίασε το πρόγραμμα αλλά και τα εργαλεία του, πώς μπορείτε να διορθώσετε εύκολα και γρήγορα μία εικόνα και η Νικολέτα έδειξε πώς μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε ένα logo για μία καφετέρια και γενικότερα, με το Path Tool. Η προσέλευση του κόσμου ήταν λίγο λιγότερη από το προηγούμενο workshop αλλά πολύ ικανοποιητική και μας έδωσε κουράγιο να διοργανώσουμε νέα workshop με τη νέα χρονιά. Φωτογραφίες από το workshop μπορείτε να βρείτε εδώ.


Συνέδριο ΕΛ/ΛΑΚ 2011 ΤΕΙ Λάρισας

Στα τέλη του Μαϊου το ΤΕΙ Λάρισας φιλοξένησε το μονοήμερο Συνέδριο που διοργάνωσε η εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Θέμα του συνεδρίου ήταν οι ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Το LinuxTeam συμμετείχε στη διοργάνωση του event με την Βασιλική Θεοδωροπούλου και τον Γιώργο Μπράτσο, καθώς και με ομιλίες από τους Γιώργο Βασιλάκο για το Android και τον Γιώργο Κούτσικο για OpenGL. Οι ενδιαφέρουσες ομιλίες και η καλή διοργάνωση συντέλεσαν σε μία πολύ ικανοποιητική προσέλευση φοιτητών και ακροατών, με βάση την ημέρα (Κυριακή) που διοργανώθηκε. Φωτογραφίες από το συνέδριο θα βρείτε εδώ καθώς και slides από τις ομιλίες θα βρείτε εδώ.



LinuxTeam Celebrations!
Εκτός από το ν' ασχολούμαστε με το Linux, διασκεδάζουμε!


Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας για το 2011 !

To LinuxTeam όπως κάθε χρόνο έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Στο δωματιάκι στο ΤΕΙ Λάρισας όλα τα μέλη του LinuxTeam έδωσαν το παρών και ευχήθηκαν για την ανοδική πορεία της ομάδας. Το φλουρί έτυχε στον κ. Βασίλη Βλάχο τον οποίο είχαμε την χαρά να έχουμε μαζί μας.


4 Χρόνια Linux Team

Το LinuxTeam γιόρτασε τα τέταρτα γεννέθλιά του. Διοργανώθηκε το σχετικό party σε κλασικό τσιπουράδικο όπου κόψαμε τούρτα. Στο πάρτυ παρευρέθηκαν όχι μόνο μέλη του LinuxTeam αλλά και μέλος της Ελληνικής κοινότητας openSUSE. Ελπίζουμε σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες και διακρίσεις καθώς και στην ύπαρξη ενδιαφέροντος από ακόμα περισσότερους φοιτητές, άξιους συνεχιστές αυτής της προσπάθειας! Φωτογραφίες θα βρείτε εδώ.



Αναφορές του LinuxTeam σε Μ.Μ.Ε(tv, περιοδικά)
Το LinuxTeam στο γυαλί και στο χαρτί.

Το LinuxTeam στην TV

Στις 30 Μαϊου καλεσμένος στην εκπομπή Escape της ΕΤ1 ήταν ο Γιώργος Μπράτσος. Η εκπομπή ήταν αφιερωμένη στο Ανοιχτό λογισμικό / Λογισμικό ανοιχτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ). Ο Γιώργος μίλησε για τη συμμετοχή του Θοδωρή Χατζημίχου στο Google Summer of Code αλλά και για τη συμμετοχή του Χρήστου Μπούνταλη από την ελληνική κοινότητα openSUSE. Αποσπάσματα από την εκπομπή θα βρείτε εδώ.


Το LinuxTeam στο Linux Inside


Αναφορά για το LinuxTeam έγινε στο πρώτο κιόλας τεύχος του LinuxInside με ένα report από το install fest που διοργάνωσε στο ΤΕΙ Λάρισας. Ευχαριστούμε τον κ. Βασίλη Βλάχο για την προσθήκη του άρθρου στη σελίδα του στο περιοδικό.



Νέα από τα μέλη του LinuxTeam
Δράσεις μελών του LinuxTeam.

Θοδωρής Χατζημίχος – Joined Gentoo Infrastructure

O Θοδωρής Χατζημίχος μπήκε στη παγκόσμια ομάδα υποδομής, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία των server που χρειάζεται η διανομή Gentoo σε όλο τον κόσμο.


Αντώνης και Γιώργος Τσιαπαλιώκας – Official KDE Developers

Τα δίδυμα αδέρφια Γιώργος και Αντώνης Τσιαπαλιώκας μπήκαν στην ομάδα των επίσημων προγραμματιστών του KDΕ. Αρχικά ο Αντώνης ο οποίος ασχολείται με το kdepim (personal information management) και πιο συγκεκριμένα με την ανάπτυξη του προγράμματος Kmail το οποίο έχει σκοπό την γρήγορη διαχείρηση των emails από διάφορους λογαριασμούς και τα kdepim libraries και τον καθοδηγεί ο Τhomas Μcguire. Τη συνέντευξη που έδωσε ο Αντώνης μπορείτε να τη βρείτε εδώ.
Ο Γιώργος ασχολείτε με το plasma και το plasmate και τον καθοδηγεί ο Αaron Seigo (πρώην πρόεδρος KDE eV, τωρινός διευθύνον του plasma project). Περισσότερα μπορείτε να μάθετε στο προσωπικό του blog.



Δημήτρης Παπαπούλιος – First Gentoo Contributions

Ο Δημήτρης Παπαπούλιος ξεκίνησε και στέλνει patches στο πειραματικό αποθετήριο του Gentoo KDE team. Περισσότερα για το Δημήτρη θα βρείτε στο προσωπικό του blog.


LinuxTeam Infrastructure
Τα μηχανήματά μας!


LinuxTeam Servers

Ξεκινήσαμε με ένα UltraSparcIII, και στην πορεία περάσαμε σε Sun Ultra Enterprise 450. Για πολύ καιρό αυτά τα δύο μηχανήματα αποτελούσαν το όλο infrastructure του LinuxTeam, αλλά πλέον οι ανάγκες μας μεγάλωσαν. Οπότε τώρα έχουμε άλλα δύο μηχανήματα σε λειτουργία στο Lab μας, συν ένα HP ProLiant ML750 (με δύο VMs) που λειτουργεί στο κέντρο δικτύου. Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Ιατρέλλη για την παραχώρηση του μηχανήματος, και τους κυρίους Ντόντα, Τζιγκούρα και Μέγα στο κέντρο δικτύου για όλη την υποστήριξη που μας προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια.
Έχουμε αρχίσει να μεταφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο νέο μηχάνημα, και γενικώς να γίνεται μια ανακατάταξη ανάμεσα στους servers.



LinuxTeam Newcomers
Το νέο αίμα.

LinuxTeam Members

Φέτος το LinuxTeam μεγάλωσε. Στα επίσημα μέλη του προστέθηκαν ο Θανάσης Μπένος και ο Γιώργος Στούμπος. Νέα άτομα και παρέες πέρασαν από το lab είτε για να συζητήσουμε για το ανοιχτό λογισμικό είτε για να λύσουμε προβλήματα που αντιμετώπιζαν με το Linux. Άτομα με ιδέες και όρεξη να τις υλοποιήσουν όπως η συμμετοχή της Νικολέτας Μαργαρίτη στο Gimp Workshop έδωσε μία νέα αύρα στην ομάδα.

Περιμένουμε και άλλα νέα άτομα με όρεξη και ιδέες, να γνωριστούμε και να συνεργαστούμε με κοινό ενδιαφέρον το ανοιχτό λογισμικό.

Και φυσικά καθημερινά θα μας βρειτε στο δωματιάκι μας (απέναντι από τις πολιτιστικές ομάδες), να συζητάμε, δημιουργούμε, αναπτύσουμε, συνεργαζόμαστε, βοηθάμε και εγκαθιστούμε Linux σε ενδιαφερόμενους.



Επικοινωνήστε / Αναμειχθείτε

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με τους παρακάτω τρόπους:
email: linuxteam@teilar.gr
Mailing List: linuxteamteilar@googlegroups.com
IRC: #linuxteam-el στο Freenode
Forum: LinuxTeam subforum στο forum.teilar.net
Twitter: linuxteamteilar
Facebook: Linuxteam group

Για εγγραφή στη mailing list επισκευτείτε τη διεύθυνση http://groups.google.gr/group/linuxteamteilar. Απαιτείται λογαριασμός στο Google.





Επιμέλεια: Μπράτσος Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url

Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!

Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ

.