18.5.11

Αρθρο του Φώτη Αλεξάκου για το ΤΕΙ Δασοπονίας Καρδίτσας

Φώτης Αλεξάκος Τοπογράφος Μηχανικός
Περιφ. Σύμβουλος, πρ. Νομάρχης Καρδίτσας
Οι Σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συμβάλλουν ιδιαίτερα στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των πόλεων που τις φιλοξενούν.
Πολύ συχνά η εικόνα των πόλεων, η ζωντάνια και η οικονομική ανάπτυξή τους αντικατοπτρίζεται στο μέγεθος των φοιτητών και του επιστημονικού δυναμικού που διαβιεί σε αυτές.

Οι Θεσσαλικές πόλεις είναι ένα παράδειγμα.


Στο γράφημα φαίνεται ο θεωρητικός αριθμός των φοιτητών στις τέσσερις Θεσσαλικές πόλεις με βάση τους πίνακες εισαγομένων. Εκτός από τη Μαγνησία, ο πραγματικός αριθμός είναι μειωμένος περισσότερο στη Δυτική Θεσσαλία και λιγότερο στη Λάρισα. Το γράφημα αναδεικνύει την μεγάλη αδικία η οποία υπάρχει εις βάρος της Δυτικής Θεσσαλίας. Οι νομοί Καρδίτσας και Τρικάλων αθροιστικά έχουν τον ίδιο πληθυσμό με την Λάρισα, η οποία φιλοξενεί υπερτριπλάσιο αριθμό φοιτητών, επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού. Στη δε Μαγνησία, επειδή πρόκειται για αποκλειστικά Πανεπιστημιακές σχολές, τα οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι πολύ περισσότερα αφού μόνον το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό αγγίζει τα 1000 άτομα. Παράλληλα οι πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες σχετίζονται κυρίως με την Μαγνησία με προφανή οφέλη για την περιοχή.

Προγραμματική δέσμευση όλων των συνδυασμών στη νέα αιρετή Περιφέρεια ήταν η άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και η ενίσχυση της Δυτικής Θεσσαλίας ώστε σε εύλογο χρόνο να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη.

Η ανακατανομή των Σχολών με στόχο την άρση της σημερινής άδικης χωροθέτησης στη Θεσσαλία, μια περιοχή που το ανάγλυφό της επιτρέπει την άνετη και γρήγορη πρόσβαση στις 4 πρωτεύουσες των νομών, είναι μια πρόσκληση και ταυτόχρονα υποχρέωση για τη νέα αιρετή Περιφέρεια. Ταυτόχρονα οφείλει να είναι η μόνιμη διεκδίκηση των φορέων της Δυτικής Θεσσαλίας. Ο παραπάνω στόχος πρέπει να συνδυαστεί και με την πίεση για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης προς όφελος των περιφερειακών ΤΕΙ.

Περιμένουμε λοιπόν από την πλειοψηφία να εισάγει προς συζήτηση το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου εκεί θα φανεί αν όσα λέμε τα εννοούμε και στην πράξη.

Όσον αφορά το ΤΕΙ Δασοπονίας. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να παρουσιάσει αναλυτικά τα στοιχεία και τα κριτήρια που οδήγησαν στην απόφαση για αναστολή εισαγωγής νέων σπουδαστών. Τα μέχρι στιγμής γνωστά συγκριτικά στοιχεία με τα αντίστοιχα ΤΕΙ Δράμας και Καρπενησίου, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η απόφαση είναι άδικη και πρέπει να ανακληθεί.

Όμως οφείλουμε να βλέπουμε και την πραγματικότητα. Το συγκεκριμένο ΤΕΙ δεν εναρμόνισε το γνωστικό αντικείμενο σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες, δεν προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης και δεν είναι πλέον ελκυστικό. Κατά μέσο όρο 20 σπουδαστές το χρόνο συνεχίζουν τις σπουδές τους. Ακόμη και στην περίπτωση ανάκλησης της απόφασης πάλι το ΤΕΙ Δασοπονίας είναι θνησιγενές. Διότι οι πτυχιούχοι μόνο στο Δημόσιο μπορούν να εργαστούν για το οποίο οι στρόφιγγες θα παραμείνουν κλειστές για αρκετά χρόνια. Επιβάλλεται λοιπόν εκτός από τις πρόσκαιρες διεκδικητικές κορώνες που σύντομα θα ξεχαστούν, να παραμείνουμε στο βασικό στόχο της ανακατανομής των Σχολών στη Θεσσαλία. Ταυτόχρονα να προσανατολιστούμε μαζί με την Πανεπιστημιακή κοινότητα στην αντικατάσταση των μη ελκυστικών Σχολών με νέες που ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανάγκες.

Από την πλευρά μας κατά την διάρκεια της Νομαρχιακής μας θητείας σε συνεχή συνεργασία με τον κ. Ταλιαδούρο, την Βθμια εκπαίδευση, τους υπευθύνους των τοπικών τμημάτων ΤΕΙ και το Δήμο Καρδίτσας πετύχαμε να έρθει στην Καρδίτσα το νέο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας - ένα τμήμα που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής - και να καλυφθούν οι πρώτες του ανάγκες όσον αφορά τις υποδομές στέγασης. Παράλληλα με την προσθήκη 8 αιθουσών στο 2ο Λύκειο και την κατασκευή του νέου Λυκείου στις Καμινάδες ανοίξαμε το δρόμο για την μεταφορά του 5ου Λυκείου και τη χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων από τη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης καταβάλλαμε σημαντική προσπάθεια για την καλύτερη ένταξη των σπουδαστών στην τοπική κοινωνία και τη σύνδεση του εκπαιδευτικού έργου των ΤΕΙ και της Κτηνιατρικής με την κοινωνία.

Καταληκτικά οι προϋποθέσεις όσον αφορά τις υποδομές είναι θετικές, η αιρετή Περιφέρεια έχει συγκροτηθεί και δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο να ξεκινήσει τώρα η ανακατανομή των Σχολών στη Θεσσαλία. Περιμένουμε λοιπόν.

Φώτης Αλεξάκος Τοπογράφος Μηχανικός
Περιφερειακός Σύμβουλος, πρ. Νομάρχης Καρδίτσας


πηγή άρθρου:http://www.trikalanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url

Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!

Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ

.