ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η απόφαση του Υπουργείο Παιδείας για αφαίρεση τριών τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων από το μηχανογραφικό δελτίο της επόμενης Ακαδημαϊκής χρονιάς, μεταξύ των οποίων και του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Λάρισας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συνθήκες και τις ανάγκες της
αγοράς στο συγκεκριμένο κλάδο.
Αναλυτικότερα είναι διαπιστωμένο, ότι:
(Α) Οι απόφοιτοι των τμημάτων τουριστικών επιχειρήσεων εμφανίζουν τον υψηλότερο δείκτη απορρόφησης από την αγορά εργασίας από οποιοδήποτε άλλο τμήμα των ΤΕΙ. Ειδικότερα οι απόφοιτοι του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Λάρισας κατέγραψαν, κατά το προηγούμενο έτος,
απορρόφηση από την αγορά εργασίας, της τάξεως του 74%, σε έρευνα που διενεργήθηκε κατά την ημέρα της ορκωμοσίας.
(Β) Η εκπαίδευση στη διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων δεν προσφέρεται από κανένα τμήμα του Πανεπιστημίου, σε προπτυχιακό επίπεδο και τα 7 τμήματα των ΤΕΙ αποτελούσαν τα μοναδικά κρατικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τουρισμό.
(Γ) Παράλληλα η εκπαίδευση στον τουρισμό αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού.
(Δ) Ο τουρισμός αποτελεί άλλωστε το μοναδικό ανταγωνιστικό προϊόν της Ελλάδος, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει κατά το τρέχον έτος και αύξηση, σε αντίθεση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
(Ε) Οι άμεσα εργαζόμενοι στον τουρισμό στην Ελλάδα, ανέρχονται σε 280.000 και οι απόφοιτοι από τα τμήματα των ΤΕΙ Τουριστικών επιχειρήσεων, ανέρχονται κάθε χρόνο μόλις σε 600 ή σε ποσοστό 0,2% των εργαζομένων στον τουρισμό.
(ΣΤ) Κατά συνέπεια οι ανάγκες για τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα ο τουρισμός να αποτελεί το πιο διαδεδομένο πεδίο προσφοράς γνώσης των ιδιωτικών κολλεγίων στην Ελλάδα.
Ο λόγος του μειωμένου αριθμού εισακτέων, στα Τμήματα Τουριστικών επιχειρήσεων κατά τα τελευταία χρόνια (και στο ΤΕΙ Λάρισας), οφείλεται στο γεγονός, ότι τα Τμήματα των τουριστικών επιχειρήσεων αποτελούν τα μοναδικά Τμήματα των ΤΕΙ, που για την εισαγωγή τους απαιτείται πρόσθετη εξέταση σε ειδικό μάθημα (ξένη γλώσσα μαζί με τους υποψήφιους των φιλολογικών τμημάτων ξένων γλωσσών των πανεπιστημίων), μάθημα, το οποίο διατηρεί τη βάση του 10. Κατά συνέπεια αποκλείονται όλοι όσοι γράψουν κάτω από δέκα (στο ειδικό μάθημα), σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΙ, αλλά και των Πανεπιστημίων, που οι υποψήφιοι δεν αποκλείονται ακόμη και με γραπτά κάτω από τη βάση. Η απαίτηση για πρόσθετες εξετάσεις σε ειδικό μάθημα λειτουργεί κατά συνέπεια αποτρεπτικά στο να δηλώσουν οι υποψήφιοι το Τμήμα.
Ενώ οι υποψήφιοι δηλώνουν (συνήθως) όλα τα τμήματα των Σχολών Διοίκησης Οικονομίας (Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής, Εμπορίας και Διαφήμισης κ.λπ.) το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, δεν το δηλώνουν λόγω των πρόσθετων εξετάσεων στη ξένη γλώσσα, αλλά και της βάσης του 10.
Το πρόβλημα αυτό έγινε αντιληπτό τα τελευταία χρόνια και για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε το 2008 η 1η Πανελλήνια συνάντηση προϊσταμένων των Τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων, στην οποία μεταξύ άλλων αποφασίστηκε και προτάθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, η κατάργηση των εξετάσεων στο ειδικό μάθημα (τη ξένη γλώσσα). Η πρόταση αυτή επαναδιατυπώθηκε και προς τη
σημερινή ηγεσία του Υπουργείου, η οποία όμως δεν εισακούστηκε, χωρίς να δοθεί καμία απάντηση.
Το κριτήριο του Υπουργείου, ότι τα τμήματα τουριστικών επιχειρήσεων δεν τυγχάνουν της προτίμησης των υποψηφίων και κατά συνέπεια εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια μικρό αριθμό εισακτέων, δεν είναι δίκαιο, αφού συγκρίνονται ανόμοια τμήματα με διαφορετικές προϋποθέσεις εισαγωγής.
Δεν γνωρίζουμε τη σκοπιμότητα αφαίρεσης των τριών τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων από το μηχανογραφικό δελτίο, αλλά σίγουρα δεν αποβλέπει στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τουρισμό, ούτε στην αύξηση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό, αλλά και ούτε στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
Βελισσαρίου Ευστάθιος - Αναπληρωτής Καθηγητής
Προϊστάμενος Τμήματος
Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Λάρισας
11.5.11
4 σχόλια :
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url
Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!
Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Η φωτιά έφτασε την γειτονιά. Το επόμενο σπίτι που θα καεί μπορεί να είναι το δικό σου. Μήπως πρέπει να αντιδράσεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήδυστυχώς το καλύτερο τμήμα τουριστικών σταματά να υφίσταται...κ. Βελισσαρίου συγχαρητήρια για το άρθρο σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήNai christo gamo ta tmimata... yparxoun kai allou touristika kai xreiazontai. stin larisa einai pantelos axrista afou oute tourismo exei , oute prokite na exei. To tei prepei na eksipiretei kai tin koinwnia nomizo. Ta touristika ti akrivws kanoun ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι πως ο "Ανώνυμος" έχει δίκιο. Ένα τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα ήταν λάθος από την αρχή. Το θέμα είναι να μπορείς να το υποστηρίξεις. Η κοινωνία της Λάρισας δεν μπορεί ούτε να απορροφήσει απόφοιτους του τμήματος...
ΑπάντησηΔιαγραφή