Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας απονεμήθηκε στους δρα Παναγιώτη Γούλα, καθηγητή του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής και σημερινό πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, δρα Κωνσταντίνο Πετρωτό, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ίδιου Τ.Ε.Ι. και τον επιχειρηματία Στέφανο Θάνο.
Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Κρατικό Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας απονεμήθηκε, πρόσφατα, σε δύο καθηγητές του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας κι έναν επιχειρηματία, για μια νέα εφεύρεση στο τυρί 'τύπου φέτα'. Η εφεύρεση αναφέρεται σε μορφή νανο-αλοιφής, εμπλουτισμένης με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με φυσική γεύση ή με προσθήκη διαφόρων γεύσεων και αρωμάτων.
Το τυρί 'φέτα', εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Γούλας, είναι ένα κλασικό καταξιωμένο ελληνικό προϊόν, με σχετικά περιορισμένο εύρος χρήσεων. Καταναλώνεται είτε με κύριο γεύμα είτε ως συνοδευτικό γεύματος, χωρίς συνήθως τροποποίηση της αρχικής του μορφής. Σπανιότερα, δε, αναμιγνύεται με άλλα υλικά, δημιουργώντας ενδιαφέροντα γευστικά εδέσματα, όπως τυροσαλάτα, τυροκαυτερή κ.ά.
Η σχετικά περιορισμένη ανάμειξή του με άλλα υλικά, διευκρινίζει ο κ. Γούλας, έχει να κάνει κυρίως με την αρχική δομή και η υφή του. Ακριβώς αυτή τη δομή και υφή του προϊόντος έρχεται η εφεύρεση αυτή να τροποποιήσει και να αυξήσει το διαθέσιμο εύρος χρήσεων. Προϊόν τυριού φέτας χαρακτηρίζεται εκ του γεγονότος ότι υφίσταται σε μορφή νάνο-αλοιφής, εμπλουτισμένης με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με φυσική γεύση ή με τεχνητή προσθήκη διαφόρων γεύσεων και αρωμάτων. Το προϊόν χαρακτηρίζεται από λεπτομερισμένη υφή, με σωματίδια σε επίπεδο νανοδιαστάσεων (μικρότερο του 1 μm), η οποία επιτυγχάνεται με ομογενοποίηση υψηλής πίεσης ή υπερήχων και η οποία του προσδίδει αλοιφώδη υφή ώστε να είναι δυνατή η επάλειψή του.
Η αλοιφώδης υφή, η προσθήκη ελαιολάδου και η κατ΄ επιλογή προσθήκη αρωμάτων, όπως σκόρδου, κόκκινης πιπεριάς σε γλυκιά ή πικάντικη μορφή, ρίγανης, δενδρολίβανου, ντομάτας, ελιάς και άλλων παρομοίων γεύσεων, εμπεριέχουν υψηλό ποσοστό φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών (οι οποίες προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία), ενισχύουν την πρωτοτυπία του παραγόμενου προϊόντος και την καινοτόμα χρήση ενός παραδοσιακού ελληνικού προϊόντος, που με τη μετατροπή του σε αλοιφώδη μορφή μπορεί να έχει πολύ περισσότερες εφαρμογές, ως υποκατάστατο της μαργαρίνης για κατανάλωση με επάλειψη σε φέτες ψωμιού, υποκαθιστώντας διάφορα υγρά πρόσθετα σε σαλάτες (dressing), όπως και πολλές άλλες ακόμη χρήσεις ως συνοδευτικό ή ως βασικό τρόφιμο.
Η έρευνα και οι δοκιμές του αναφερόμενου προϊόντος διήρκεσαν δύο χρόνια κι έγιναν εκτός εργαστηρίων του Τ.Ε.Ι., σε ιδιωτικό τυροκομείο.
Μιλώντας για την έρευνα, ο πρόεδρος του ΤΕΙ τονίζει ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία και η θεσμοθέτηση πιστοποιημένων εργαστηρίων, με πολυπληθείς επιστημονικές ομάδες, με υψηλά προσόντα και επιδόσεις, αλλά και με σοβαρές υποδομές. Αυτά προάγουν πραγματικά την έρευνα και τις σχετικές συνεργασίες, αλλά και την ποιοτική εκπαίδευση. Έχουν σημαντικές επιτυχίες, με συνακόλουθες χρηματοδοτήσεις και ευκαιρίες για τη βελτίωση της θέσης και των προσόντων του προσωπικού. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, τα μεγάλα θεσμοθετημένα εργαστήρια μπορούν να διαπιστευτούν και να προσφέρουν πιστοποιημένες υπηρεσίες για προσπορισμό πόρων.
Η αποτελεσματική αξιοποίηση των υποδομών και η επένδυση άλλων πόρων του ΤΕΙ, πέρα από τη χρήση για ποιοτική εκπαίδευση και έρευνα, για έργα καινοτομίας και ανάπτυξης της περιοχής και της χώρας, αποφέρει σημαντικά οφέλη στο Ίδρυμα και δίδει κίνητρα στο προσωπικό και τους φοιτητές του, καταλήγει ο κ. Γούλας.