29.10.13

2450 σπουδαστές με κάρτες σίτισης, και πόσοι χωρίς;

Κάθισα και τα μέτρησα λοιπόν, 2450 άτομα είναι οι δικαιούχοι για κάρτα σίτισης.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας μετά το καλοκαίρι έλεγε σε συνεντευξή του πως περιμένανε 3.800 αιτήσεις για κάρτα σίτισης από 2000 πέρσι, και χτύπαγε το καμπανάκι του κινδύνου στο Υπουργείο Παιδείας καθώς με τον περσινό προϋπολογισμό οι αριθμοί δεν βγαίνουν.

Δεν γνωρίζουμε και δεν μάθαμε τι έγινε με το Υπουργείο, αν κάλυψε και πόσες παραπάνω κάρτες σίτισης (Μπορεί να είναι και οι 450). Το σίγουρο είναι πως πρώτη φορά φαίνεται πως η κατάσταση είναι κρίσιμη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μείναν χωρίς κάρτα σίτισης και οι περισσότεροι είναι σπουδαστές που έπαιρναν μέχρι πέρσι και το εισόδημα τους είναι χαμηλότερο και από το περσινό.


Οπωσδήποτε εγώ τουλάχιστον δεν ρίχνω κανένα μπαλάκι ευθύνης στο Γραφείο Μέριμνας, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου δηλαδή. Θεωρώ πως απτη στιγμή που εδώ και 2 χρόνια έχουν μπει στο λούκι αυτοί οι άνθρωποι να στερούν το αγαθό της δωρεάν σίτισης από σπουδαστές, ΘΕΩΡΩ πως νιώθουν τουλάχιστον άσχημα που αναγκάζονται να το κάνουν.


Εξάλλου δεν είναι πως πληρώνουν από δικά τους λεφτά, θέλουν να βοηθήσουν αλλά το Υπουργείο τους έχει κόψει τα χέρια. Έτσι δεν είναι;


Η λίστα (του Σίντλερ) με τους δικαιούχους σίτισης είναι κοινωνικό φαινόμενο μιας χώρας οικονομικής κρίσης και μνημονίων. Και μιλάμε για τροφή, ΦΑΓΗΤΟ! Από μια λίστα με φτωχούς φοιτητές με ανάγκη σίτισης, τους βάλαμε σε λίστα φτωχότερων.

Μόνο που δεν γράψαμε και την θέση του καθενός!
-Μαμά! Τα κατάφερα! Μπήκα πρώτος στη σίτιση!


ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΕΛΙΚΑ;
Χωρίς να μπορώ να μπω στο μυαλό τους, γνωρίζω πως σε γενικές γραμμές τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κριτήρια εισοδηματικά που είναι στάνταρ (π.χ. έχεις μεγάλο εισόδημα ικανό να μπεις καν στη διαδικασία) αλλά τα περισσότερα διαμορφώνονται ανάλογα την κατάσταση των υποψηφίων.

Δηλαδή ναι μπορεί να έχεις όντως χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, αλλά όταν υπάρχουν τόσοι με χαμηλότερο ακόμα εισόδημα, το κριτήριο χαμηλώνει γιατί (προφανώς) αυτοί με το χαμηλότερο εισόδημα έχουν προτεραίοτητα(αρκετά λογικό δηλαδή).

Λογικά με τέτοια κριτήρια λειτούργησε και το γραφείο Μέριμνας.


Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ;
Θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση από τον πρόεδρο κ. Γούλα για την κατάσταση;  Και αν οι αριθμοί είναι τόσο χάλια όσο εμείς νομίζουμε, θα γίνει κάποια κίνηση προς το Υπουργείο και τα ΜΜΕ;




Ο πρώην ΤΕΙτζής

.