21.6.10

Cronos: επιτέλους όλα σε ένα!

Μια πολύ αξιόλογη δουλειά έγινε από 2 φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής με την δημιουργία της ιστοσελίδας Cronos.teilar.gr η οποία δημιουργήθηκε ως πτυχιακή εργασία.

Μέσω του Cronos ο κάθε φοιτητής μπορεί να γραφτεί και να συνδυάσει τον λογαριασμό του στο Dionyso, με το e-class και το webmail του! Μπορεί να έχει σχεδιαστεί πάνω στο τμήμα Πληροφορικής, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλα τμήματα!


Πιο Αναλυτικά σύμφωνα με την ίδια την ιστοσελίδα:

Η παρούσα ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από φοιτητές για φοιτητές (του ΤΕΙ Λάρισας πάντα). Καθώς όλοι γνωρίζουμε, μέσα από διάφορα sites και υπηρεσίες, η πληροφορία διασκορπίζεται και χάνεται. Από την αρχή της φοίτησής μας μας φαινόταν εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθήσουμε τις ανακοινώσεις, και το χειρότερο, να μην μπορούμε όταν κάποια ιστοσελίδα ήταν πεσμένη (και ιδιαίτερα σε περίοδο εξεταστικής). Ο Cronos δημιουργήθηκε για να καλύψει αυτό το κενό ανάμεσα από τα sites του ΤΕΙ Λάρισας. Η κύρια προσφορά του είναι μια σελίδα με ανακοινώσεις από τις παρακάτω ιστοσελίδες/υπηρεσίες/πρόσωπα:
Πρόγραμμα Γραμματείας (Διόνυσος)
Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης E-class (Ανακοινώσεις όλων των μαθημάτων)
Κεντρική Σελίδα ΤΕΙ Λάρισας (Γενικές / Όλων των τμημάτων και καθηγητών)
Γραφείο Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων
Γραφείο Διασύνδεσης
Κεντρική Βιβλιοθήκη
Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου
Linux Team
Κατά την εγγραφή σας. ως προεπιλογή παρακολουθείτε ανακοινώσεις της σχολής σας και των μαθημάτων του e-class που είστε εγγεγραμμένοι. Για αλλαγή μπορείτε να επισκευτείτε τις ρυθμίσεις
Επίσης, στην παρούσα ιστοσελίδα θα μπορέσετε να βρείτε RSS Feed των παραπάνω ανακοινώσεων, καθώς και διάφορες άλλες πληροφορίες (προσωπικές και μη) από διάσπαρτες υπηρεσίες (βιβλιοθήκη, καθηγητές, δήλωση, βαθμολογία, μαθήματα e-class κτλ)

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Ο Cronos αναπτύχθηκε στη γλώσσα προγραμματισμού Python, με τη χρήση του Django Web Framework. Η ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε στο σύστημα διαχείρισης κώδικα Subversion. Ο κώδικας αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμος στο WebSVN μας. Θα είμασταν ιδιαίτερα ευγνώμωνες αν επιθυμούσατε να αποστείλετε το οποιοδήποτε πρόβλημα πάνω στον κώδικα (και όχι μόνο), στο email μας webmaster@cronos.teilar.gr. Επίσης, είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε όποιον επιθυμεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ιστοσελίδας, είτε ως μέρος άλλης πτυχιακής είτε όχι.

Πιο αναλυτικά, κατά την εγγραφή ο φοιτητής μέσα από ένα Wizard δηλώνει τα στοιχεία του από τις υπηρεσίες Γραμματείας (http://dionysos.teilar.gr) E-class (http://openclass.teilar.gr) και Webmail (http://myweb.teilar.gr) τα οποία και αποθηκεύονται σε openLDAP server, μαζί με άλλα στοιχεία που τραβάει το σύστημα από τις παραπάνω υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα, ο φοιτητής έχει τις ανακοινώσεις που έχει επιλέξει, καθώς και προσωπικά στοιχεία (βαθμολογίες / email κτλ) ενοποιημένα σε μια κοινή διεπαφή. Η ύπαρξη του LDAP server σαν μέσο αποθήκευσης αντί για τη βάση δεδομένων του Django χρησιμοποιήθηκε για δύο λόγους κυρίως: Πρώτον ήταν πολύ εύκολο να υλοποιηθεί, χάρη στην υποστήριξη authorization backends του Django. Δεύερον, η ύπαρξη LDAP δίνει νέα έκταση στην εφαρμογή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί απίστευτα (για παράδειγμα με το ίδιο account ο φοιτητής να μπορεί να κάνει login σε οποιοδήποτε εργαστήριο της σχολής και να έχει τις προσωπικές του ρυθμίσεις στο καθένα).


Συντελεστές:

Η ιστοσελίδα Cronos ξεκίνησε ως πτυχιακή εργασία των φοιτητών Σπανού Ιωάννη και Χατζημίχου Θεόδωρου, υπό την επιτήρηση του καθηγητή Σωμαρά Χρήστου. Άλλοι συντελεστές είναι οι παρακάτω:

  • Τσιώκος Γ. (πολύτιμη βοήθεια στο design)
  • Κούτσικος Γ. (artwork)


2 σχόλια :

  1. Μπράβο στα παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/6/10 00:28

    ευχαριστούμε για την προώθηση ελπίζουμε να το απολαύσετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία και κατά προτίμηση ούτε Greeklish! Επίσης για να μπορείτε να συζητείται πιο εύκολα αποφύγετε την επιλογή Ανώνυμος και κάντε χρήση της επιλογής Όνομα/Διεύθυνση url

Κακόβουλα σχόλια, υβριστικά, spam ή που θίγουν πρόσωπα θα ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ χωρίς καμία προειδοποίηση!

Διαβάστε τους όρους χρήσης του blog εδώ

.