19.12.11

Προτείνεται η δημιουργία Σχολής Τεχνολογικών Επιστημών Ποιότητας Ζωής


ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ


 Μετά από συνεχείς συνεδριάσεις και επαφές με τους τοπικούς φορείς, η ακαδημαϊκή κοινότητα του Παραρτήματος ΤΕΙ Καρδίτσας διαμόρφωσε την τελική πρότασή της για την παραμονή των τεσσάρων Τμημάτων Δασοπονίας, Τεχνολογίας-Επεξεργασίας Ξύλου και Επίπλου, Τροφίμων-Ποτών και Διατροφής -Διαιτολογίας στην Καρδίτσα.


Η διαβούλευση έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νόμου για την λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ενόψει της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΙ Λάρισας, αύριο το πρωί, όπου θα παρθούν αποφάσεις για την μεταφορά ή συγχώνευση Τμημάτων.

Η τελική πρόταση προβλέπει την δημιουργία μίας Σχολής ΤΕΙ στην Καρδίτσα η οποία θα βασίζεται σε τέσσερα προγράμματα σπουδών, αυτά των σημερινών Τμημάτων και θα κατατεθεί προς έγκριση στη Γ.Σ. του ΤΕΙ Λάρισας με την υποστήριξη όλων των αρχών, φορέων και πολιτικών δυνάμεων του Νομού.

Ειδικότερα, ο Διευθυντής του Παραρτήματος ΤΕΙ της Καρδίτσας, αναπληρωτής καθηγητής κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος στην σχετική εισήγηση επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής   
«Η παρούσα πρόταση έχει ως σκοπό τη σύσταση και λειτουργίας μιας νέας Σχολής για το ΤΕΙ Λάρισας, με τίτλο «Σχολή Τεχνολογικών Επιστημών Ποιότητας Ζωής» (School of Life Quality Applied Sciences) με ακρωνύμιο ΣΤΕΠ (SLQ), η οποία θα αποτελεί τη βασική διοικητική μονάδα για 4 Προγράμματα Σπουδών (Δασοπονίας & Διαχ/σης Φ.Π., Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και Διαιτολογίας) με έδρα την Καρδίτσα που θα υπάγεται στο ΤΕΙ Λάρισας.

Πρόκειται για μια βιώσιμη, οικονομική και ανταγωνιστική πρόταση που λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις του Ν. 4009/2011, και κάτω από τη διοίκηση της Σχολής ΣΤΕΠ θα λειτουργούν 4 Προγράμματα Σπουδών με τα εξής χαρακτηριστικά:

•           Θα διαθέτει 30 μέλη Ε.Π., 5 ΕΤΠ, 2 ΕΡΔΙΠ και 3 διοικητικούς υπαλλήλους.
•           Θα έχει 1.800 ενεργούς σπουδαστές στο σύνολο των ετών διάρκειας των σπουδών τους,
•           Θα εισάγονται σε αυτή 320 νέοι σπουδαστές κάθε έτος και στα 4 Π.Σ. (από 100 στα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής & Διαιτολογίας, 70 στο Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου και 50 στο Δασοπονίας & Διαχ/σης Φ.Π.)
•           Θα διαθέτει ήδη σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις (πάνω από 9.000 τμ)
•           Τα εργαστήρια των 3 Π.Σ. είναι πλήρως εξοπλισμένα (εξοπλισμός τελευταίας 5ετίας πάνω από 4.500.000 €), ενώ για το 4ο Π.Σ. υπάρχει διαγωνισμός σε εξέλιξη για την προμήθεια εξοπλισμού 450.000 €.
•           Όλα τα Π.Σ. βρίσκονται σε campus στο σημερινό Παράρτημα Καρδίτσας και υπάρχουν πλήρεις υποστηρικτικές υποδομές όπως πχ. λέσχη σίτισης, φοιτητικές εστίες, βιβλιοθήκη, γραφείο διασύνδεσης, άριστες διαδικτυακές υποδομές
Και τα 4 Π.Σ. της Σχολής διαθέτουν πολλά ανταγωνιστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά το ιδιαίτερα θετικό στοιχείο είναι ότι οι σημερινές αδυναμίες των Τμημάτων αμβλύνονται σε μεγάλο βαθμό με την υπαγωγή τους στη Σχολή Τεχνολογικών Επιστημών Ποιότητας Ζωής (λεπτομερής ανάλυση σε Κεφάλαια της πρότασης).

Το σενάριο της πρότασης αυτής αποτελεί μακράν το καλύτερο, εκτιμώντας την Καθαρά Παρούσα Αξία της σε πάνω από 3.700.000 €!!!
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύσταση της Σχολής ΣΤΕΠ (πέρα από την αποδοχή και έγκρισή της από την ακαδημαϊκή κοινότητα) είναι η ταυτόχρονη λειτουργία και των 4 Π.Σ.
Φαίνεται να υπάρχουν πολύ καλές προϋποθέσεις ώστε μετά τη σύσταση ομάδων εργασίας που θα θέσουν το όραμα, την αναπτυξιακή στρατηγική και θα καθορίσουν τους στόχους της Σχολής ΣΤΕΠ και των 4 Π.Σ. θα την οδηγήσουν στην επίτευξη της αποστολής της. Ιδιαίτερα θετικές φαίνεται να είναι οι προοπτικές: α) αναμόρφωσης των 4 Π.Σ., β) της οργάνωσης και λειτουργίας Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, κοινών μεταξύ των Π.Σ. γ) ανάπτυξης συνεργασιών με Παν/μια για τη λειτουργία και υποστήριξη του τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικά), δ) λειτουργία προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, ε) λειτουργία ξενόγλωσσων Π.Σ., στ) προβολής και προώθησης της Σχολής ΣΤΕΠ, ζ) ανάπτυξης της κινητικότητας των φοιτητών και καθηγητών της Σχολής στα πλαίσια των προγραμμάτων ERASMUS. LEONARDO κλπ. η) ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα ιδρύματα του εξωτερικού σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο».
 Ενισχύεται η κτηριακή υποδομή
Εντωμεταξύ, το έμπρακτο και ουσιαστικό ενδιαφέρον του Δήμου Καρδίτσας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού να συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, αλλά και ευρύτερα του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας, όσον αφορά τουλάχιστον τις κτιριακές υποδομές του, επιβεβαίωσε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο.
Την σύσκεψη συγκάλεσε ο Δήμαρχος κ. Κώστας Παπαλός ενόψει και της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΙ Λάρισας στην οποία αναμένεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των τεσσάρων Τμημάτων ΤΕΙ που λειτουργούν στην Καρδίτσα.
Σημειώνεται ότι στη διάρκειά της θα εξεταστεί η πρόταση που συνέταξε η τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα για την αναδιάρθρωση των Τμημάτων και θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση του ΤΕΙ προς το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος κ. Κων. Παπαλός, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικ. Καραγιάννης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θωμ. Καρανίκας, ο Δ/ντης του 5ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας κ. Κων. Ζαχαρής, ο Δ/ντη του 2ου ΕΠΑ.Λ. κ. Αν. Τσίρας και ο Δ/ντης του 1ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Καρδίτσας κ. Απ. Κατσίκας που εκπροσώπησε όλο το σχολικό συγκρότημα, όπου συστεγάζονται επίσης το 1ο ΕΠΑ.Λ., το Σ.Ε.Κ., το Ι.Ε.Κ. και η ΕΠΑ.Σ.
Στη συνάντηση, η οποία αποτέλεσε συνέχεια προηγούμενων συσκέψεων, εξετάστηκαν οι δυνατότητες παραχώρησης αιθουσών και άλλων χώρων των παρακείμενων σχολικών κτηρίων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις κτιριακές υποδομές του.
Έπειτα από γόνιμο διάλογο αποφασίσθηκε να προσφερθούν προς χρήση αίθουσες και χώροι συνολικού εμβαδού 1.000 τ.μ. περίπου για να καλύψουν τις ανάγκες του Τμήματος σε αίθουσες διδασκαλίας, όσο και για τη δημιουργία των απαραίτητων εργαστηρίων με την αξιοποίηση εξασφαλισμένων χρηματοδοτήσεων για τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό τους.
Σε μια προσπάθεια επίσης να ενισχυθεί συνολικά η κτηριακή υποδομή του Παραρτήματος, αποφασίσθηκε ότι μετά τη λήξη του ωραρίου (14.30 μ.μ) οι αίθουσες των παρακείμενων σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ. θα βρίσκονται στη διάθεσή του.

πηγή:Ελευθερία

.