ΔΙΔΑΚΤΡΑ-ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΠΑΣΟ: Για τα συγγράμματα έχετε κατανοήσει τι έχει γίνει τα δύο τελευταία χρόνια; Με τον τρόπο που λειτουργούσαν τα συγγράμματα, κάθε εξάμηνο 460.000 φοιτητές έπαιρναν από 10 συγγράμματα ο καθένας κατά μέσο όρο. Μόλις μπήκε το πρόγραμμα του ελέγχου και έπρεπε ηλεκτρονικά να υπάρχει καταγραφή, από τους 460.000 φοιτητές το εξάμηνο φτάσαμε στους 260.000. Ποιος τα πλήρωνε αυτά τα επιπλέον συγγράμματα;
Πάσο: Φυσικά και παίρνουν όλοι οι φοιτητές πάσο, δηλαδή αυτοί που δικαιούνται. Γιατί φέτος έχουμε 250.000 λιγότερα πάσο από τις άλλες χρονιές, τώρα που μπήκε τάξη και ελέγχονται με τον κωδικό τους όλοι οι φοιτητές; Αυτά δεν απασχολούν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος; Δεν έχει μεγάλη σημασία το ότι αυτή τη στιγμή «χτυπάμε» σπατάλες που αφορούν τον ελληνικό λαό;
Βέβαια, για να κλείσουμε απολύτως την ιστορία των διδάκτρων, δεν υπάρχει κανένα τμήμα, καμία σχολή, κανένας προπτυχιακός χώρος στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ που να υπάρχει θέμα διδάκτρων. Ούτε μπήκε ποτέ, ούτε συζητήθηκε ποτέ. Θέλω λοιπόν να το διαψεύσω με τον πλέον απόλυτο τρόπο γιατί άλλα είναι τα προβλήματα των πανεπιστημίων.
ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ:Τα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα αυτή τη στιγμή εφαρμόζουν το νέο νόμο. Προφανώς και τον εφαρμόζουν, αλλιώς δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Κατανοώ και σέβομαι τις αντίθετες απόψεις για το νόμο, τις έχω σεβαστεί και στη Βουλή, όμως είναι νόμος της πολιτείας και θα παρακαλούσα και το Κομμουνιστικό Κόμμα –παρακαλώ στη δευτερολογία για τη θέση σας- να μας εκφράσει την άποψή του για το αν πρέπει να εφαρμόζονται ή όχι οι νόμοι και αν μπορούν και αν είναι λογικό να υπάρχουν απειλές προς καθηγητές οι οποίοι εφαρμόζουν το νόμο ή απειλές ότι τα χτυπηθούν κάλπες, ότι θα καούν κτήρια ή δεν ξέρω τι άλλο. Είμαστε ή δεν είμαστε συγκροτημένη πολιτεία; Αυτός ο νόμος ο οποίος είναι απαίτηση του ελληνικού λαού, όπως και πολλοί άλλοι νόμοι, ψηφίστηκε από 260 Βουλευτές. Δεν μπορεί παρά να είμαστε υποχρεωμένοι ως πολιτεία να τον εφαρμόσουμε δίνοντας όλη τη βοήθεια που χρειάζονται τα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα που πραγματικά κάνουν έναν τεράστιο αγώνα. Αφού έχουμε πολύ θετικές νησίδες αριστείας, γιατί και πάλι σταματάμε μόνο στην αρνητική εικόνα;
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ:Έρχομαι στο θέμα των πανεπιστημίων. Υπήρξε σήμερα μια επιστολή των Πρυτάνεων του ΕΚΠΑ του Πανεπιστημίου των Αθηνών και του Πρύτανη του Πολυτεχνείου Αθηνών του Μετσοβίου προς τον Πρωθυπουργό, ώστε να παρέμβει γιατί υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τη βεβιασμένη εφαρμογή του νόμου, η οποία μάλιστα, όπως λέει η επιστολή, μπορεί να οδηγήσει και σε αλόγιστη χρήση βίας.
Θα ήθελα να πω στην Αίθουσα αυτή ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία αντιπαράθεση με τα πανεπιστήμια. Υπάρχει ένας νόμος και ο νόμος αυτός από την ημέρα που ψηφίστηκε εφαρμόζεται κανονικότατα. Όλα γίνονται με το νόμο: οι εξετάσεις, οι εξελίξεις, τα παιδιά παίρνουν πτυχίο, τα ερευνητικά προγράμματα συνεχίζονται. Ένα πράγμα μόνο δεν προχωράει: τα θέματα που έχουν σχέση με την εκλογή των νέων διοικήσεων. Αυτό είναι το μόνο στοιχείο του νόμου που δεν προχωράει.
Έχετε δίκαιο ότι οι παρατάξεις δημιούργησαν κατά περίπτωση ή πολλές φορές ή κατά κανόνα πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα. Γι’ αυτό ο νέος νόμος δίνει στις παρατάξεις το ρόλο που χρειάζονται: δηλαδή, τον ιδεολογικό και πολιτικό ρόλο, ούτε συνδιοίκηση, ούτε εξουσία, ούτε διαχείριση εστίας, ούτε διαχείριση εστιατορίου, ούτε διαχείριση εκδρομών, ούτε όλα αυτά. Αυτά όλα έχουν φύγει. Βλέπετε, όμως, ότι στην εφαρμογή του νόμου σ’ αυτό το σημείο και μόνο υπάρχει άρνηση.
Εκφράζεται στην επιστολή ότι γίνεται βεβιασμένη εφαρμογή και δεν υπάρχει χρόνος για την εφαρμογή. Ξέρετε τι έπρεπε να κάνει ο Πρύτανης για να εφαρμοστεί αυτό το άρθρο; Να υπογράψει μια διαπιστωτική πράξη όπου ήταν οι πέντε αρχαιότεροι καθηγητές, σύμφωνα με το νόμο, και αυτή η Επιτροπή να ξεκινήσει τη διαδικασία των εκλογών. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν υπέγραψε αυτή τη διαπιστωτική πράξη. Αυτό ήταν όλο που έπρεπε να κάνουν και δεν προλαβαίνουν. Τη διαπιστωτική πράξη την υπογράφει ο Υπουργός, όταν αρνείται ο Πρύτανης.
Το δεύτερο που έπρεπε να κάνουν είναι να δώσουν σε αυτές τις Επιτροπές τους καταλόγους των εκλεκτόρων, δηλαδή των καθηγητών. Υπάρχει άρνηση να δοθούν οι καταστάσεις των καθηγητών. Αυτά τα δύο πράγματα έπρεπε να γίνουν, για να μπορέσουν να γίνουν οι εκλογές και έχουμε απειλή στην επιστολή των δύο Πρυτάνεων ότι αυτό θα οδηγήσει σε αλόγιστη βία.
Ρεπορτάζ:esos.gr