6.3.14

Τι συμβαίνει με τις διαγραφές; [ΑΝΑΛΥΣΗ]


Την βδομάδα που πέρασε ξεκίνησε από ενημερωτικά sites/εφημερίδες να τίθεται το ζήτημα των διαγραφών φοιτητών. Μάλιστα τα δημοσιεύματα μιλάνε ξεκάθαρα για όσους σπουδαστές μπήκαν πριν το 2006, και δίνοντας ένα νούμερο 180.000 σπουδαστών σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμια. Επιπλέον πολλά δημοσιεύματα αναγράφεται (εσφαλμένα) ότι οι σπουδαστές έχουν διορία μέχρι τον Ιούνιο του 2014.












Μαζί με όλα αυτά ο Υπουργός παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος βγάζει ανακοίνωση που αναφέρει πως θα εφαρμοστεί κανονικά ο νόμος για τις διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών.






ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ;


1.
Ο μοναδικός νόμος για διαγραφές σπουδαστών που ξέρουμε, είναι αυτός του 2011.  (ν.4009/2011) ο οποίος καθορίζει πως τον Σεπτέμβριο του 2014, θα είναι η τελευταία εξεταστική για τους σπουδαστές του 2003Χ και πριν. 

2.
Στο ίδιο νόμο καθορίζεται πως όσοι σπουδαστές έχουν γραφτεί 2004Ε-2006Χ εμπίπτουν στην  κατηγορία Β, και πρέπει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015.

3.
Ο συγκεκριμένος νόμος αναδημοσιέυτηκε και τον Σεπτέμβριο του 2013 από την Ηλεκτρονική Γραμματεία ΤΕΙ Θεσσαλίας στο facebook και στο site. (το link υπάρχει ακόμα)







4.
Φυσικά αυτό οδηγάει σε μια τρέλα.
Πάντως από τα λεγόμενα του Υπ. Παιδείας ξεχωρίζουμε λίγο το
"Ο κ. Αρβανιτόπουλος υπενθύμισε πως την τελευταία διετία έχουν εφαρμοστεί νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε με διπλές εξεταστικές να δοθεί το περιθώριο σε όσους έχουν καθυστερήσει να τελειώσουν τις σπουδές τους, να το πράξουν."


Δηλαδή για να καταλάβουμε,
οι εμβόλιμες εξεταστικές φέτος και πέρσι γίναν για πραγματοποιηθούν πιο γρήγορα οι διαγραφές σπουδαστών;

Και αν ναι, το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ και το ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ενημέρωσαν ποτέ ;


Επιπλέον τι σημαίνει το μελοδραματικό σχόλιο του Υπουργού Παιδείας για τις διαγραφές που λέει:



«Είναι θέμα τάξεως και είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει και με το κόστος για τον φορολογούμενο πολίτη»

Πόσο κοστίζει ο "αιώνιος σήμερα";
Πάσο δεν παίρνει, βιβλία δεν παίρνει, κοστίζει μήπως η παρουσία του και μόνο; 




Τέλος, παρατηρούμε πως η χρήση της λέξης αιώνιος πουλάει πολύ στα ΜΜΕ και γίνετε εσκεμμένα. Όσο προχωράει ο καιρός θα μιλάμε για 180.000 ρεμάλια που δεν έχουν πάρει ακόμα πτυχίο.
Η πραγματικότητα δεν είναι όμως έτσι. Πολλοί σπουδαστές αναγκαστήκαν να δουλέψουν για να τα βγάλουν πέρα, και αφήσαν πίσω τις σπουδές τους, όλοι μας γνωρίζουμε κάποιον. 


Όπως και να χει, φαίνεται πως τα πράγματα θα γίνουν όπως λέει ο Υπουργός που είχε την καλοσύνη να ενημερώσει 5 μήνες πριν τους σπουδαστές. Οπότε οι σπουδαστές του 2006 και πριν θα έχουν τελευταία εξεταστική τον Σεπτέμβριο. (πράγμα που ακόμα νομικά δεν το έχουμε δει πουθενά βέβαια).

(Σε κάθε περίπτωση λέγεται πως μια τέτοια διαγραφή είναι δυνατόν να πάρει παράταση συνήθως μέσω Συμβουλίου ΤΕΙ. Αλλά δεν έχουμε ζήσει ξανά κάτι τέτοιο για να έχουμε εμπειρία επί του θέματος.)






.