31.3.14

Δελτίο Τύπου Μ.Α.Σ. Λάρισας 28/3/2014

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών
 Τοπική Γραμματεία Λάρισας

Στηρίζουμε τον αγώνα των σπουδαστών της ΣΕΥΠ που είναι σε εξέλιξη εδώ και 2 βδομάδες διεκδικώντας καθηγητές για να μπορούν να γίνουν τα Το εαρινό εξάμηνο ξεκίνησε. Οι σπουδαστές του ΤΕΙ, καλούμαστε από την πρώτη μέρα να αντιμετωπίσουμε μία άθλια κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα προβλήματα που βρίσκουμε μπροστά μας είναι ατελείωτα. Δεν μπορούμε να έχουμε ούτε τα αυτονόητα.


 • Σε λίγο έρχεται το Πάσχα και ακόμα στη σχολή της ΣΕΥΠ δεν γίνετε ούτε το 50% των

 • Κάνουμε «προσευχές» για να καταφέρουμε να χωρέσουμε σε κάποιο εργαστήριο, να μη μας βάλουν σε λίστα αναμονής. Αφού μπούμε στο εργαστήριο, αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι απαράδεκτο. Ενώ ο νόμος προβλέπει όριο 25 ατόμων υπάρχουν τμήματα του ΤΕΙ όπως η Λογιστική, ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΥΝ 30-40 σπουδαστές. Είναι αδύνατο να πραγματοποιούνται εργαστήρια κάτω από αυτές τις συνθήκες ενώ δημιουργείται κίνδυνος ακόμα και για την υγεία μας.

 • Πετάνε σπουδαστές έξω από εργαστήρια με τη δικαιολογία ότι το έχουν παρακολουθήσει ξανά. Την ίδια στιγμή δεν τους επιτρέπεται να δηλώσουν πάνω από 35 ώρες με αποτέλεσμα σπουδαστές που είναι πάνω από το 8ο εξάμηνο, να καθυστερούν να πάρουν το πτυχίο τους, ενώ απειλούνται με διαγραφή.
 • Στην ΣΤΕΓ σπάνε τις θεωρίες και τις ΑΠ σε μονόωρα τμήματα γιατί δεν έχουν καθηγητές και δεν χωρούν τα παιδιά μέσα στα εργαστήρια.

 • Όλα τα εργαστήρια στη Μηχανολογία γίνονται μισές ώρες (από τις προβλεπόμενες με 35 άτομα , με τη μορφή θεωρία εργαστηρίου ξεχωριστή από το εργαστήριο).
 • Σε πολλά μαθήματα σε όλες τις σχολές πληρώνουμε τις σημειώσεις του μαθήματος 7-8€ γιατί αλλιώς δεν θα μπορεί να γίνει το μάθημα.

 • Οι κάρτες σίτισης που έχουν δοθεί είναι μειωμένες κατά 1.200. Δεν φτάνουν ούτε για το 1/10 των σπουδαστών. Η πλειοψηφία των σπουδαστών είναι αναγκασμένη να πληρώνει 4€ για να φάει στη λέσχη.

 • Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 300 δωμάτια για 17.000 σπουδαστές. Τα ανακαινισμένα 70 δωμάτια δεν έχουν δοθεί σε σπουδαστές ενώ είναι έτοιμα. Ταυτόχρονα αυτά τα 300 δωμάτια είναι γεμάτα στη μούχλα δεν υπάρχουν οι βασικές συνθήκες υγιεινής.

 • Η πρακτική άσκηση πληρώνεται με 176€ ή με 2€ μεικτά την ώρα, χωρίς ασφάλιση και πολλές φορές εκτός αντικειμένου.
 • Καθημερινά οι σπουδαστές αναγκάζονται να πληρώνουν 1,20€ τουλάχιστον την ημέρα , 35-40€ τον μήνα για τις μεταφορές τους . Υπάρχουν σπουδαστές που χάνουν εργαστήρια , ή έρχονται με τα πόδια στο ΤΕΙ.

 • Οι ίδιοι οι Πρόεδροι των ΤΕΙ ,στην τελευταία Σύνοδό τους, ομολόγησαν ότι λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί το εαρινό Αυτό που μας λένε είναι πως δεν έχουν καθηγητές, πως η κατάσταση είναι δύσκολη και πως πρέπει να τη δεχτούμε όπως είναι. Στους βιομήχανους, τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές να δίνουν εκατομμύρια ξέρουν. Για τις σπουδές μας και το μέλλον μας δεν δίνουν φράγκο, Οι ίδιοι που τα σκάνε στους βιομήχανους, τις τράπεζες, τους εφοπλιστές είναι οι ίδιοι που κούρεψαν 100 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά των ΤΕΙ ενώ ταυτόχρονα αφήνουν τις σχολές χωρίς τους έκτακτους καθηγητές, από τους οποίους το 2009 πραγματοποιούνταν το 80% Ο υπεύθυνος υπάρχει και έχει και ονοματεπώνυμο. Είναι οι κατευθύνσεις και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι η πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων με πρωταγωνιστές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τα λοιπά δεκανίκια του Ευρωμονόδρομου που συνδιαμόρφωσαν και συναποφάσισαν αυτή την πολιτική στα όργανα της ΕΕ και στην συνέχεια την έκαναν πράξη στη χώρα μας. Σε αυτές τις κατευθύνσεις εντάσσεται ο νόμος πλαίσιο και το σχέδιο «Αθηνά», το σύνολο των αναδιαρθρώσεων σε ΤΕΙ και ΑΕΙ. Στη ίδια γραμμή κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, που όλα αυτά τα χρόνια στα όργανα της ΕΕ, μέσα στα πανεπιστήμια έχει βάλει πλάτη στην προώθηση και υλοποίηση αυτής της πολιτική χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θέση του για την κοινοτική οδηγία 36/05 και την αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων, η στήριξη στα συμβούλια διοίκηση που έβαζαν τους μανατζαρέους μέσα στα πανεπιστήμια, ζητήματα δηλαδή που αντιστοιχίζονται πλήρως με τη λογική της «υγειούς επιχειρηματικότητας» την οποία διαμηνύει από το Συνέδριο του ΣΕΒ μέχρι το Τέξας των ΗΠΑ. Με όλη αυτή την πολιτική κάνουν τα ΤΕΙ επιχειρήσεις και μας μετατρέπουν από σπουδαστές σε πελάτες για να μας κάνουν αύριο τσάμπα εργάτες. Αυτό αποδεικνύει και η έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας που αναφέρει: «Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μερικά Τμήματα σε Πανεπιστήμια, κυρίως όμως σε ΤΕΙ, που παρουσιάζουν ισχνή ακαδημαϊκή οντότητα, μπορούν να μετατραπούν σε 3ετούς ή και 2ετούς διάρκειας».

 Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος. Κουτσουρεμένη μόρφωση για τα φτωχόπαιδα των ΤΕΙ. Να είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των αφεντικών που μας θέλουν φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι για να γεμίζουν οι τσέπες τους. Μας παρουσιάζουν σαν μέλλον τα 5μηνα προγράμματα που προσφέρουν 300-400 ευρώ και μετά μία θέση ξανά στην ανεργία. Μας καλούν να πούμε και ευχαριστώ.


 ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΟ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ!


 Γυρνάμε την πλάτη στις δυνάμεις της υποταγής, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, τους υπαλλήλους των Βιομηχάνων μέσα στα πανεπιστήμια, τα τσιράκια της κυβέρνησης, που για να προωθήσουν όλη αυτή την πολιτική έχουν στήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό τρομοκρατίας και εξαγοράς συνειδήσεων.

Θέλουν το Σπουδαστικό κίνημα ισοπεδωμένο υποστηριχτή Γυρνάμε την πλάτη στους σημαιοφόρους της «κυβέρνησης της αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ, τα ΕΑΑΚ και την ΑΡΕΝ, όλοι τους θέλουν τους σπουδαστές στην άκρη και τις επιχειρήσεις να αλωνίζουν σε ΑΕΙ ΤΕΙ.

 Όλοι τους έχουν συμβάλλει στην άσχημη κατάσταση που υπάρχει στο σπουδαστικό κίνημα, στους σπουδαστικούς συλλόγους. Δεν ανεχόμαστε Τους απαντάμε με οργάνωση, αγώνα για τις σπουδές και το μέλλον που μας να παίζουν με το μέλλον μας. Έχουμε δικαίωμα στις δωρεάν και αξιοπρεπείς σπουδές, στην Εμείς έχουμε την δύναμη, εμείς θα τους κάνουμε να την νιώσουν.

 Κάνουμε κάθε εξάμηνο και τμήμα κάστρο αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών μας, ενάντια σε αυτούς που ευθύνονται για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στις Έχουμε μπροστά μας την μάχη της απεργίας την Τετάρτη 9 Απρίλη, η συμμετοχή των σπουδαστών θα πρέπει να είναι μεγάλη. Καλούμε όλους τους σπουδαστές μέσα από τα εργαστήρια και τα μαθήματά τους, τους συλλόγους τους να πάρουν απόφαση για συμμετοχή στη συγκέντρωση μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού κέντρου Λάρισας, τους μικρούς αγρότες, τους μαθητές, τον υπόλοιπο λαό.

 Η Τοπική Γραμματεία Λάρισας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καλεί σε Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης την Τετάρτη 2 Απρίλη στο χώρο του ΤΕΙ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 ΤΩΡΑ επαρκής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων μας από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών! Να επιστραφούν τα αποθεματικά των σχολών μας που «κουρεύτηκαν»!
 ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ κάρτες σίτισης σε όσους σπουδαστές έχουν κάνει δηλώσει κάρτα σίτισης.
 ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ οι εστίες που είναι έτοιμες , χωρίς κανένα χρηματικό αντίκτυπο, να ανεγερθούν νέες εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης των σπουδαστών.
 ΔΩΡΕΑΝ μεταφορές για τις γραμμές 9,12 με την επίδειξη του πάσο.

 Κατάργηση του νόμου πλαίσιο και του σχεδίου «Αθηνά», μπλοκάρισμά τους! Όχι στο ΤΕΙ επιχείρηση που μας κάνει πελάτες! Να πραγματοποιηθούν όλα τα μαθήματα και τα εργαστήριά μας! Κανένας σπουδαστής έξω από εργαστήριο ή θεωρία! Κανένα υπεράριθμο εργαστηριακό τμήμα, που βάζει σε Να δοθούν διευκολύνσεις σε σπουδαστές που είναι πάνω από το 8ο εξάμηνο για να μπορέσουν να πάρουν πτυχίο!

Καμία διαγραφή σπουδαστή που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του!

 Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, που να καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών.

.