9.12.13

Ερώτησεις βουλευτών στη Βουλή για το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ Τρικάλων

5 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΘΕΣΑΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ(ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ) ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Στις 29/11 από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με θέμα:«Κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου για τους φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ Τρικάλων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε ακαδημαϊκό προσωπικό».

Τεράστιος είναι ο κίνδυνος απώλειας του χειμερινού εξαμήνου για τους φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ Τρικάλων, εξαιτίας της μη διεξαγωγής πάρα πολλών μαθημάτων, λόγω της υποστελέχωσης του Τμήματος σε ακαδημαϊκό προσωπικό.

Συγκεκριμένα το Τμήμα λειτουργεί με μόλις τέσσερις καθηγητές, ενώ είναι ιδιαίτερα ασαφές πότε και με ποιο τρόπο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα αναπληρώσει τα τεράστια αυτά κενά.



Σπουδαστές, γονείς και ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ Τρικάλων έχουν επανειλημμένα τονίσει τα τεράστια προβλήματα στην συνολική ακαδημαϊκή λειτουργία του ΤΕΙ, τα οποία επιδεινώθηκαν ιδιαίτερα μετά από την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά». Ιδιαίτερο σημείο ανησυχίας αποτελεί το γεγονός ότι 3 εβδομάδες πριν από την διακοπή των Χριστουγέννων οι διαλέξεις σε πάρα πολλά μαθήματα δεν έχουν καν ξεκινήσει, ενώ την ίδια στιγμή, δεν υφίσταται σε καθημερινή βάση γραμματεία, ούτε είναι δυνατή η λειτουργία της βιβλιοθήκης, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο προσωπικό.
Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις και θριαμβολογίες περί «αναβάθμισης» του Τμήματος από το σχέδιο «Αθηνά», καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την ομαλοποίηση της ακαδημαϊκής ζωής και την αξιοπρεπή φοίτηση των σπουδαστών σε αυτό. Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί τέλος στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ και για την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή της δημόσιας χρηματοδότησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2014.

Επειδή το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων φέρει τεράστια ευθύνη για τον κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ Τρικάλων του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
Με ποιους τρόπους θα θεραπεύσει άμεσα τα τεράστια προβλήματα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ Τρικάλων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και πως θα αναβαθμίσει την ακαδημαϊκή ζωή στο Τμήμα, σε όλα τα επίπεδα.

Οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
Δριτσέλη Παναγιώτα
Κουράκης Τάσος



ΕΠΙΣΗΣ
Ερώτηση καταθέσαν στη Βουλή την προηγούμενη βδομάδα και άλλοι 3 βουλευτές του ΚΚΕ με θέμα: "Κίνδυνο απώλειας του διδακτικού εξαμήνου, λόγω τεράστιων ελλείψεων διδακτικού προσωπικού,"


Για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας που εδρεύει στα Τρίκαλα, τα περισσότερα μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει παρότι βρισκόμαστε στο Δεκέμβρη, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα:
  • Στο Ά εξάμηνο δεν έχει ξεκινήσει το μάθημα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
  • Στο Γ’ εξάμηνο δεν έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα τα μαθήματα της Τοπογραφίας & Οικοδομικής ΙΙ
  • Στο Έ εξάμηνο δεν έχουν ξεκινήσει 5 μαθήματα: Μεταλλικές Κατασκευές, Εφαρμοσμένη Γεωματική, Δίκτυα Εγκαταστάσεων Κτιρίων, Γεωτεχνική Μηχανική στις Κατασκευές-Εδαφομηχανική, Στατιστική
  • Στο Ζ’ Εξάμηνο 4 μαθήματα: Σχεδίαση Οικοδομικών Έργων με χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, Θεμελιώσεις-Αντιστηρίξεις, Αρχιτεκτονική Παραδοσιακών Κατασκευών, Εφαρμογές Σκυροδέματος με χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.
Αυτή τη στιγμή στο τμήμα δεν υπηρετούν πάνω από 4 καθηγητές, ενώ για την κάλυψη των ανωτέρω μαθημάτων χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 7! Το Υπουργείο αντί να καλύψει τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες με προσωπικό μόνιμης, σταθερής και αποκλειστικής απασχόλησης, καλύπτει τα συγκεκριμένα μαθήματα (από την ίδρυση του τμήματος το 2009) με έκτακτους καθηγητές (συμβασιούχοι για εξάμηνο ή έτος), με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής από όλες διαχρονικά τις Κυβερνήσεις, πολιτική που έχει χαράξει εδώ και χρόνια η ΕΕ, με την συνεχή μείωση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, με την αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού με εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χαμηλά αμειβόμενη ή άμισθη εργασία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει ώστε:
  • Να προσληφθεί άμεσα μόνιμο διδακτικό προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες των σπουδών των φοιτητών.
  • Να μη χαθεί κανένα εξάμηνο σπουδών, να δοθούν οι δυνατότητες διπλών εξεταστικών, Να αναπληρωθούν τα χαμένα μαθήματα και κανένας φοιτητής να μην αναγκαστεί να καθυστερήσει με τις σπουδές του.
Οι ερωτόντες βουλευτές του ΚΚΕ
Γιώργος Λαμπρούλης
Ελένη Γερασιμίδου
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης


.