20.12.13

Απολογισμός 2013 και προγραμματισμός τεχνικών έργων ΤΕΙ Θεσσαλίας

Με ανακοίνωση του αναπληρωτή προέδρου Τεχνικών Υπηρεσιών και Πληροφορικής μάθαμε τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τα έργα που έχουν καθυστερήσει και τα νέα που θα ξεκινήσουν.
Εντυπωσιακό να διαβάσετε τα έργα που το ΤΕΙ σκοπεύει να δημιουργήσει. Από φωτοβολταϊκά πάρκα, υπόγεια σύραγγα στα φανάρια (χρόνια συζητείται) και καταφύγιο άγριας πανίδας(!).


 Ακολουθεί η ανακοίνωση όπως δημοσιεύτηκε στο teilar.gr.



Αγαπητοί Συνάδελφοι


Με το παρόν σύντομο δελτίο και για την πληρέστερη ενημέρωση της κοινότητας του ΤΕΙ, προβαίνω ως αρμόδιος αναπληρωτής πρόεδρος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πληροφορικής, σε έναν συνοπτικό απολογισμό της πορείας των κυριότερων τεχνικών έργων (εκτός πληροφορικής), που υλοποιούνται σήμερα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Παράλληλα θα δώσω και το στίγμα των κυριότερων έργων που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο κατάλογος αυτός δεν έχει κλείσει, αλλά είναι δυναμικός και εξαρτάται από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό, από τις προτάσεις των ενδιαφερομένων, αλλά και από τα προσφερόμενα προγράμματα χρηματοδότησης.

Για λόγους διαφάνειας τα έργα έχουν χωριστεί σε τρεις επιμέρους κατηγορίες, για τα οποία γίνεται μία πολύ σύντομη περιγραφή της πορείας υλοποίησής τους.

1.      Συνεχιζόμενα έργα

Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας είχαν δρομολογηθεί 3 μεγάλα έργα.
1.1. Κτήριο πληροφορικής (με αρχικό χρόνο παράδοσης :  27-08-2009)
1.2. Κτήριο Β (ΣΤΕΓ) (με αρχικό χρόνο παράδοσης :  27-08-2009)
1.3. Ανακαίνιση των παλαιών εστιών του συγκροτήματος Α (με αρχικό χρόνο παράδοσης :  18-03-2013)

Για τα παραπάνω τρία έργα, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, αλλά και από τον προϋπολογισμό του ΤΕΙ, είχαν σταματήσει οι εργασίες λόγω αναστολής χρηματοδότησης των έργων. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Γούλας Παναγιώτης, κατά τη μετάβασή του στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2013, επέτυχε την εκταμίευση 2,8 εκατομμυρίων ευρώ για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των παραπάνω έργων. Η κίνηση αυτή ήταν ιδιαίτερη επιτυχής, διότι για όλα τα τριτοβάθμια ιδρύματα εκταμιεύθηκαν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 25% μόνο για το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Η εκταμίευση είχε ως αποτέλεσμα από τον Αύγουστο του 2013 να γίνει η επανέναρξη των εργασιών και με γρήγορους ρυθμούς να οδεύουν προς την ολοκλήρωση τους, ειδικότερα:

Α) Το κτήριο της πληροφορικής παραλαμβάνεται προσωρινά εντός του μήνα Δεκεμβρίου, ενώ συμπληρωματικά έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως η :
1) σύνδεση του κτηρίου με οπτική ίνα,
2) η ολοκλήρωση δομημένης καλωδίωσης εντός του κτηρίου,
3) η διάνοιξη παραθύρων στην πρόσοψη του κτηρίου, που δεν είχαν προβλεφθεί,
4) η εγκατάσταση τηλεφωνικού κέντρου στο κτήριο και
5) η εγκατάσταση WI-Fi εντός του κτηρίου.

Από το νέο έτος θα δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση των εργαστηρίων και ο εξοπλισμός του των εργαστηρίων για τη χρήση του κτηρίου.

Β) Το κτήριο Β (ΣΤΕΓ) συνολικής επιφάνειας 4.550 τμ. και Σύμβαση ύψους 2.864.751 ευρώ,  προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2014 και θα πρέπει έως το καλοκαίρι του 2014 να γίνει η σταδιακή μετεγκατάσταση των τμημάτων, των εργαστηρίων και εξοπλισμού στο εν λόγω κτήριο, ώστε να λειτουργήσει από το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Παράλληλα εκτελούνται και συμπληρωματικά έργα, ώστε το κτήριο να είναι λειτουργικό, όπως σύνδεση με το φυσικό αέριο, θεμελιακή γείωση κ.λπ.

Γ) Η στατική αποκατάσταση των παλαιών κτηρίων (Α) των εστιών, με παράλληλη ανακαίνιση  περίπου 180 μονόκλινων δωματίων του συγκροτήματος, έχει ολοκληρωθεί, ενώ έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται συμπληρωματικά έργα όπως:
1) κατασκευή εξόδων κινδύνου που δεν είχαν προβλεφθεί
2) τοποθέτηση ψευδοοροφών,
3) τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων
4) θεμελιακή γείωση και
5) εγκατάσταση λεβητοστασίου.

Υπολογίζεται έως το Μάρτιο να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και ταυτόχρονα να γίνει ο εξοπλισμός των δωματίων (με κρεβάτια – κομοδίνα - γραφεία – καρέκλες - στρώματα – καθρέπτες), ώστε να διατεθούν προς χρήση το εαρινό εξάμηνο.

1.4. Κτήριο ΣΕΥΠ
Εκτός από τα παραπάνω τρία έργα, είχε δρομολογηθεί και η κατασκευή του κτηρίου για τη ΣΕΥΠ, συνολικής επιφάνειας 4.216 τμ. και Σύμβαση ύψους 3.635.062 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ. Η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο κατασκευαστή υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2013 και το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015, ενώ προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.

1.5. Αποκατάσταση στατικής επάρκειας των  παλαιών κτηρίων του ΤΕΙ
Παράλληλα στον προϋπολογισμό του ΤΕΙ έχει προϋπολογιστεί ποσό της τάξεως των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στην αποκατάσταση της στατικής επάρκειας των παλαιών κτηρίων του ΤΕΙ, με σκοπό να δημοπρατηθεί μέσα στο 2014.


2.      Νέα έργα

Το τελευταίο διάστημα έχουν δρομολογηθεί ή προγραμματίζονται τα ακόλουθα έργα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας:

2.1. «Νέα κτήρια κτηνοτροφικών μονάδων», που αφορά στην μετεγκατάσταση των σταβλικών εγκαταστάσεων, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ και μετά από 10ετή διαδικασία. Για το έργο αυτό έχει εγκριθεί η σχετική μελέτη και ο προϋπολογισμός από τη Συνέλευση του ΤΕΙ, ενώ συμφωνήθηκε από την Περιφέρεια η ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

2.2. «Ανακατασκευή της περιμετρικής οδοποιίας με αγωγό ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων», εντός του ΤΕΙ Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ. Έχει εγκριθεί η μελέτη και θα γίνει η διεθνής δημοπράτηση του έργου στις 24/12/2013.

2.3.  «Συντηρήσεις βελτιώσεις συμπληρώσεις κτιριακών εγκαταστάσεων ΤΕΙ Θεσσαλίας». Για το έργο αυτό (το οποίο έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό) έχει ζητηθεί, με επιστολή μου,  από τα τμήματα του ΤΕΙ η κατάθεση προτάσεων που αφορούσαν στην ανακατασκευή ή συντήρηση των εγκαταστάσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανακατασκευή των κοινόχρηστων τουαλετών, στα βαψίματα αιθουσών και στις λοιπές κτηριολογικές συντηρήσεις. Τα έργα αυτά έχουν συγκεντρωθεί, έχουν ομαδοποιηθεί, γίνονται οι σχετικές επιμετρήσεις και θα προκηρυχτεί τον Φεβρουάριο του 2014, ως Έργο με τα σχετικά τεύχη δημοπράτησης.

2.4.  «Επισκευές Συντηρήσεις Διαμορφώσεις κτηρίων σπουδαστικών εστιών στο ΤΕΙ Λάρισας και στο Παράρτημα Καρδίτσας». Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου αυτού έργου προβλέπεται η συντήρηση των εστιών και η υλοποίηση επιμέρους παρεμβάσεων. Προβλέπεται να προκηρυχτεί τον Φεβρουάριο του 2014, αφού ετοιμαστούν και για το Έργο αυτό τα σχετικά Άρθρα των τευχών δημοπράτησης.

2.5. «Ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων». Υπάρχει ανοικτή πρόσκληση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με καταληκτική ημερομηνία (Β κύκλος) 11/2/2014. Εκτός από μία υποβληθείσα  πρόταση, τα τμήματα που ενδιαφέρονται θα πρέπει να ετοιμάσουν από το νέο έτος σχετικό φάκελο.

2.6. Ένταξη των τμημάτων της έκτασης του ΤΕΙ που βρίσκονται εκτός σχεδίου στο τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο. Σκοπός είναι η μέγιστη αξιοποίηση και αναβάθμιση της αξίας της γης ιδιοκτησίας του ΤΕΙ. Η μελέτη έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2013-17 με προϋπολογισμό  83.698,11 ευρώ.

2.7. Μεταφορά των στοιχείων δήλωσης υπαγωγής αυθαιρέτων κατά τις διατάξεις του Ν. 4014/11 στο ηλεκτρονικό σύστημα σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4178/13,ώστε να ξεπεραστεί η σκόπελος της αντισυνταγματικότητας του Ν. 4014/11 και να καταστούν νόμιμα όλα τα κτίρια του ΤΕΙ.

2.8. «Δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο ΤΕΙ Θεσσαλίας». Το ΤΕΙ Θεσσαλίας καταναλώνει κάθε χρόνο περίπου 1,5 ΜW, το οποίο συνεπάγεται ένα πολύ υψηλό ετήσιο κόστος (περίπου 500.000 ευρώ). Με τη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου αποσκοπείται η ενεργειακή αυτονομία του ΤΕΙ και αφετέρου η μείωση των λειτουργικών δαπανών. Ταυτόχρονα θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική ενέργεια, αντί του φυσικού αερίου ή άλλων μορφών θέρμανσης. Το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ εντάσσεται στον μακροχρόνιο προγραμματισμό.

2.9. Δημιουργία Υπαίθριου χώρου εκδηλώσεων και παραστάσεων. Η παρέμβαση αυτή θα αφορά στη διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου και σε ελαφριές κατασκευές  στο χώρο που βρίσκεται στα δεξιά του συνεδριακού κέντρου. Ο χώρος αυτό θα μπορεί να παραχωρείται και στους σπουδαστές για υπαίθριες πολιτιστικές, μουσικές και λοιπές δραστηριότητες.

2.10.  Χαρτογράφηση των δικτύων υποδομών του ΤΕΙ και ειδικότερα των δικτύων ομβρίων, αποχέτευσης, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών, για τα οποία δεν υπάρχει η χαρτογράφηση ή τα στοιχεία δεν είναι ενημερωμένα.

2.11.  Κατασκευή υπόγειας διάβασης στα φανάρια της περιφερειακής οδού. Αποτελεί ένα έργο για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Δήμος Λαρισαίων και θεωρούμε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των σπουδαστών. 

2.12.  Καταφύγιο Άγριας Πανίδας (ορνιθοπανίδα και τριχωτά). Το ΤΕΙ Θεσσαλίας θα παραχωρήσει έκταση 15 στρεμμάτων κοντά στο κυνοτροφείο και σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων, τη Δασική Υπηρεσία και τη Κτηνιατρική σχολή σχεδιάζεται η κατασκευή ενός επισκέψιμου καταφυγίου άγριας πανίδας. Το καταφύγιο θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο.

2.13.  Στα νέα έργα που έχουν προταθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2013-17 συμπεριλαμβάνεται και η μελέτη Επικαιροποίησης υπαρχουσών μελετών και έκδοσης οικοδομικών αδειών για την κατασκευή των κτηρίων ΣΤΕΦ, ΣΔΟ – Μεταπτυχιακών ΔΒΜ – Πολυδύναμου, Τμ. Διατροφής και Διαιτολογίας, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ

2.14.Επίσης στα νέα έργα που έχουν προταθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2013-17 συμπεριλαμβάνονται και τα ακόλουθα κτηριακά έργα:
·      Ανέγερση κτηριακού Συγκροτήματος για τις ανάγκες της ΣΤΕΦ, προϋπολογισμού 6.000.000.
·      Ανέγερση κτηριακού Συγκροτήματος για τις ανάγκες της Σχολής μεταπτυχιακών σπουδών και ΔΒΜ, προϋπολογισμού (6.000.000)
·      Ανέγερση κτηριακού Συγκροτήματος για τις ανάγκες της ΣΔΟ, προϋπολογισμού (1.500.000)
·      Ανέγερση κτηρίου πολλαπλών χρήσεων, προϋπολογισμού (1.000.000)
·      Ανέγερση κτηριακού Συγκροτήματος για τις ανάγκες του Τμήματος Διατροφής Διαιτολογίας, προϋπολογισμού (1.500.000).

2.15.  Άλλες Μικρότερες παρεμβάσεις. Εκτός από τα παραπάνω μεγάλα έργα έχει δρομολογηθεί μία σειρά από μικρότερες παρεμβάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν του επόμενους μήνες, όπως:
·         Τοποθέτηση ανελκυστήρα στο κτήριο διοίκησης
·         Θεμελιακή γείωση ΣΕΥΠ
·         Διαμόρφωση χώρων της ΣΤΕΦ 
·         Διαμόρφωση χώρων του Μητρώου
·         Αλλαγή φωτιστικών πυλώνων, που έχουν διαβρωθεί
·         Διαμόρφωση – επέκταση του χώρου δεξίωσης στο συνεδριακό κέντρο, λόγω κατάργησης της αίθουσας τηλεδιασκέψεων.
·         Τοποθέτηση WI-FI σε διάφορους κοινόχρηστους χώρους του ΤΕΙ για τη βελτίωση του σήματος internet,
·         Εσωτερική σήμανση
·         κ.λπ.


3.      Μικρότερες παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί

Παράλληλα με την πορεία υλοποίησης – επίβλεψης και προγραμματισμού των παραπάνω έργων, τους τελευταίους 4 μήνες έχει πραγματοποιηθεί και μία σειρά από μικρότερες παρεμβάσεις, περισσότερου έκτακτου και αναγκαίου χαρακτήρα, συνήθως κατόπιν έκτακτων αιτημάτων όπως:
ü  Συντήρηση 37 δωματίων των παλαιών εστιών, λόγω της απαράδεκτης κατάστασης που βρισκόταν μεγάλος αριθμός δωματίων στέγασης των σπουδαστών.
ü  Βάψιμο των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων της ΣΤΕΦ ενόψει της εξωτερικής αξιολόγησης.
ü  Βάψιμο αιθουσών και συντήρηση υδραυλικών στη Λογιστική, ενόψει της εξωτερικής αξιολόγησης του τμήματος.
ü  Μεταφορά του αγωγού άρδευσης, λόγω κατασκευαστικών παρεμβάσεων στο κτήριο Β.
ü  Μεταφορά των καλωδίων ηλεκτροδότησης, λόγω κατασκευαστικών παρεμβάσεων στο κτήριο Β.
ü  Διαδοχικές και συνεχόμενες παρεμβάσεις στο δίκτυο θέρμανσης του κεντρικού κτήριο του ΤΕΙ, το οποίο λόγω παλαιότητας παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα διάβρωσης.
ü  Αποψίλωση και καθαρισμός του αλσυλλίου στην Περιφερειακή οδό που ανήκει στο ΤΕΙ.  
ü  Παρεμβάσεις στην οροφή του κεντρικού κτηρίου του ΤΕΙ λόγω προβλημάτων στεγανότητας.
ü  Και πολλά άλλα μικρότερα, όπως αρκετές και σημαντικές αποκαταστάσεις βλαβών λόγω φθορών και παλαιότητας, τόσο στη Λάρισα, όσο και στην Καρδίτσα.

Ευχαριστώ  για την προσοχή σας και είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε παρατήρηση ή επισήμανση.


Ο αναπληρωτής πρόεδρος
Τεχνικών Υπηρεσιών και Πληροφορικής
Βελισσαρίου Ευστάθιος
Αν. Καθηγητής

.