5.9.12

"Αγώνας για τη φοιτητική στέγη"

Η εξασφάλιση στέγης αποτελεί τον πρώτο στόχο των φοιτητών και σπουδαστών που εισήχθησαν και φέτος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε κάποιο από τα Πανεπιστήμια της χώρας μας.Kάθε χρόνο, μαζί με τις εγγραφές των νέων φοιτητών ξεκινά παράλληλα και ένας «αγώνας δρόμου» για την ανεύρεση στέγης στην πόλη που πρόκειται να μείνει ο νέος φοιτητής.


Η Λάρισα είναι μία από τις γνωστές φοιτητουπόλεις, με την Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Βιοτεχνολογίας, αλλά κυρίως με τις 17 σχολές του ΤΕΙ ενώ σύμφωνα με κύκλους της κτηματαγοράς χαρακτηρίζεται από τις φθηνές σε σύγκριση, με άλλες πόλεις, όπως Θεσ/νίκη, Κρήτη, Πάτρα κ.λπ.
Μπορεί οι περισσότεροι μαθητές να συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό τους, με βάση την οικονομική κρίση, επιλέγοντας σχολές στην πόλη τους ή σε γειτονικές, ή σχολές που προσφέρουν στέγη (αστυνομικές και στρατιωτικές), ωστόσο όπως είναι φυσικό δεν κατάφεραν όλοι να πετύχουν τον στόχο τους.
Ουσιαστικά οι νέοι «πελάτες» που εμφανίστηκαν στον ορίζοντα αναμένεται να δώσουν «το φιλί της ζωής» στην προβληματική κτηματαγορά και να καλύψουν την «τρύπα» των πολλών ξενοίκιαστων διαμερισμάτων. Φέτος η οικονομική κρίση που μαστίζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλάζει αρκετά τα δεδομένα της κτηματαγοράς. Έτσι σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκονται οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια, έστω και παλιά κτίρια, αρκεί να είναι κοντά στη σχολή ή σε στάση αστικού λεωφορείου.
Όσοι έχουν την οικονομική άνεση επιλέγουν να μένουν μόνοι και οι υπόλοιποι φοιτητές να ενοικιάζουν και μεγαλύτερα διαμερίσματα, για επιμερισμό των εξόδων. Αυτό όμως γίνεται πιο εύκολα σε μεγαλύτερα έτη, μιας και οι πρωτοετείς είναι απίθανο να προλάβουν να δικτυωθούν. Οι τελευταίοι (μαζί με τους γονείς τους) βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στην πόλη μας, για «το κυνήγι του θησαυρού». Κάποιοι τα τελευταία χρόνια δείχνουν να μην βιάζονται, προτιμούν αρχικά τη διανυκτέρευση στα φθηνά ξενοδοχεία της Λάρισας και όταν κοπάσει η ζήτηση και προκύψει στον ιδιοκτήτη η απελπισία ότι «η γκαρσονιέρα θα μου μείνει ξενοίκιαστη» και ρίξει τις τιμές, τότε θα προχωρήσουν στην εκμίσθωση της φοιτητικής στέγης.
ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Οι τιμές σε γκαρσονιέρες και δυάρια ποικίλουν ανάλογα την παλαιότητα του κτιρίου και τις ανέσεις που προσφέρει.
Έτσι οι τιμές για μια γκαρσονιέρα κυμαίνεται από 150-220 ευρώ, ανάλογα με την παλαιότητα, τη θέση που βρίσκεται, την επίπλωση και την αυτόνομη θέρμανση. Για δυάρι η τιμή ξεκινά από 200 ευρώ και φθάνει τα 300 ευρώ, ενώ το τριάρι που προσφέρεται για συγκατοίκηση από 300-400 ευρώ.
Όσον αφορά στις επιλογές των γονιών και των νέων φοιτητών αρκετοί είναι αυτοί που συνεργάζονται με μεσιτικά γραφεία και κυρίως αυτοί που δεν έχουν άνεση χρόνου. Στα πλεονέκτημα της επιλογής του μεσιτικού γραφείου συμπεριλαμβάνονται η εγγύηση για την καταλληλότητα του κτιρίου, αφού τα περισσότερα έχουν ήδη ελεγχθεί από στελέχη του γραφείου. «Στη χειρότερη περίπτωση στο τρίτο διαμέρισμα που θα επισκεφτεί ο ενδιαφερόμενος θα κλείσει την συμφωνία» δηλώνει στην «Ε» γνωστός μεσίτης. Στον αντίποδα εφόσον προκύψει η συμφωνία ο ενοικιαστής θα καταβάλει στο μεσιτικό γραφείο το μισό ή όλο το πρώτο ενοίκιο.
Σύμφωνα με τους μεσίτες της Λάρισας «η κυρίαρχη τάση παραμένει η γκαρσονιέρα στο κέντρο, αλλά κοντά σε σημείο όπου περνά το αστικό λεωφορείο, ενώ όσοι έχουν την οικονομική άνεση στρέφονται στο δυάρι. Λίγες οι περιπτώσεις της συγκατοίκησης. Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, αρκετοί είναι αυτοί που επενδύουν στη φοιτητική στέγη. Μάλιστα μπορεί το σπίτι τους να παρέμεινε ξενοίκιαστο από την άνοιξη, ωστόσο δεν επιδίωξαν την μίσθωση του εκείνη την περίοδο, αλλά τώρα, ελπίζοντας στη σταθερότητα και τη διάρκεια που θα προσφέρει ο φοιτητής. Δεν τους ευνοεί όμως ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης, καθώς παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν πως αρκετά διαμερίσματα θα παραμείνουν ξενοίκιαστα.
Τα μισά του προϋπολογισμού για ενοίκιο
Όσον αφορά στον οικογενειακό προϋπολογισμό, όπως εκτιμούν οι παλιότεροι εξακόσια ευρώ στην καλύτερη περίπτωση θα βγαίνουν κάθε μήνα από τις τσέπες των οικογενειών τους. Τα μισά για το ενοίκιο και τα άλλα για όλες τις ανάγκες της καθημερινότητας.
Όσον αφορά στο μηνιαίο κόστος ζωής, φαίνεται ότι ανέρχεται στα επίπεδα του ενοικίου. Φαγητό, μετακινήσεις και ό,τι μένει για λίγη διασκέδαση. Φυσικά, εκτός των παγίων εξόδων βρίσκονται τα εισιτήρια μετ' επιστροφής, όταν ο φοιτητής θελήσει να επισκεφθεί τον τόπο κατοικίας του.
Γ. Ρούστας/Εφημερίδα Ελευθερία

.