3.9.12

Κόκκορας: «Θα σωθούν τα Τμήματα του ΤΕΙ/Λ»

Ο απερχόμενος, λόγω συνταξιοδότησης, πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας κ. Γιάννης Κόκκορας μιλώντας στον διευθυντή του larissanet.gr Χρήστο Μπεχλιβάνο

Μετά από 35 χρόνια εργασίας, εκ των οποίων τα τελευταία 7 στη θέση του προέδρου του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Λάρισας, ο Γιάννης Κόκκορας κλείνει τις τελευταίες εκκρεμότητες και σε λίγες ημέρες θα είναι συνταξιούχος. Τον συναντήσαμε αυγουστιάτικα στο γραφείο του στο ΤΕΙ να ετοιμάζεται για τη νέα χρονιά και την ανάδειξη του νέου Συμβουλίου του Ιδρύματος. Παρότι το νέο Συμβούλιο δεν εξελέγη λόγω «διχογνωμίας» των έξι μελών του ο κ. Κόκκορας θεωρεί ότι η νέα διαδικασία βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο απερχόμενος πρόεδρος, λόγω συνταξιοδότησης, δεν μασάει τα λόγια του για τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας. Τάσσεται υπέρ της κατάργησης Τμημάτων, Σχολών αλλά και Ιδρυμάτων υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν με κριτήρια και κανόνες και πάνω απ’ όλα με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Μας εξηγεί γιατί με τις αλλαγές που θα επιφέρει το σχέδιο «Αθηνά» δεν κινδυνεύουν με λουκέτο τα Τμήματα της Λάρισας, θεωρεί «τελειωμένο» το Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων στα Τρίκαλα, εκτιμά ότι «θα σωθούν» τελικά τα Τμήματα Μηχανικής Βιοσυστημάτων και Δασοπονίας (Καρδίτσα), ενώ έχει πιθανότητες να διατηρηθεί και το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Λάρισας. Δεν κρύβει την πικρία του που η πολιτεία, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων δεν άκουγε τις τεκμηριωμένες προτάσεις των ΤΕΙ, ενώ αφήνει αιχμές και για εκείνους που εργάζονται στο Ίδρυμα αλλά δεν αποτελεί γι’ αυτούς προτεραιότητα. Ο κ. Κόκκορας πιστεύει ότι επί θητείας του  κατάφερε να βελτιώσει τα οικονομικά και επισημαίνει πως το ΤΕΙ Λάρισας δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ.


Κύριε Κόκκορα αρχίζει ομαλά η νέα χρονιά στο ΤΕΙ Λάρισας;
Η χρονιά ξεκινάει κανονικά με τις επιφυλάξεις του καινούριου νόμου που απαιτεί να βγάλουμε ένα συμβούλιο Διοίκησης, το οποίο δεν έχουμε βγάλει ακόμη. Έχουμε όμως δρομολογήσει της διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου Συμβουλίου.

Γιατί μπλόκαρε η διαδικασία;
Η διαδικασία μπλόκαρε γιατί τα μέλη είχαν διχογνωμία και συνέπεσε να είναι έξι (τρία - τρία) και δεν μπορούσαμε να επιλέξουμε τα εξωτερικά μέλη.

Με το νέο νόμο η διαδικασία για την επιλογή  διοίκησης βρίσκεται προς την θετική κατεύθυνση;
Είναι προς την θετική κατεύθυνση διότι προβλέπει σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής των εξωτερικών μελών, μετά από κάποιες επαναλαμβανόμενες συνεδριάσεις των εσωτερικών μελών, να θεωρηθεί άγονη η διαδικασία. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα και στα εσωτερικά μέλη μόνο, σε περίπτωση άγονης διαδικασίας, να βγει διαπιστωτική πράξη και να ξεκινήσουν τη δουλειά τους, παρότι εκκρεμεί η εκλογή των εξωτερικών μελών.
Στην περίπτωση που αναγκαστούμε να πάμε σε νέα ανάδειξη μελών, ο νόμος έχει ένα θετικό: αναφέρει ότι αν δεν βγούνε τα μέλη, με την πρώτη, δεύτερη και τρίτη διαδικασία, τότε παίρνεις τους αρχαιότερους καθηγητές και λύνεις το πρόβλημα. Έτσι ξεμπλοκάρει η διαδικασία.

Θα είναι πιο λειτουργικό έτσι το σχήμα, όταν οριστικοποιηθεί;
Το σχήμα είναι συγκεκριμένο, δεν έχει αλλάξει το Συμβούλιο διοίκησης του Ιδρύματος, μόνο οι διαδικασίες εκλογής άλλαξαν. Όσον αφορά το Συμβούλιο διοίκησης, ισχύει ότι ίσχυε και πριν, δηλαδή είναι ένα Συμβούλιο που έχει εξωτερικά μέλη και εκτιμάτε από αυτούς που το ψήφισαν. Υπάρχουν βέβαια επιφυλάξεις εάν θα ενεργήσει θετικά ως προς την λειτουργία των Ιδρυμάτων. Αυτό μένει να το δούμε.

Μετά από 35χρόνια σε λίγες μέρες συνταξιοδοτείστε, ο καινούριος πρόεδρος που θα αναλάβει, ουσιαστικά, καλείται να είναι manager;
Όχι, θα έλεγα αυτό το ρόλο τον έχει το Συμβούλιο του Ιδρύματος απ’ όσο έχω καταλάβει και πιστεύω ότι έχω καταλάβει σωστά. Ο νέος πρόεδρος του Ιδρύματος που θα εκλεγεί στην πορεία, με διαδικασίες που θα κάνει το συμβούλιο του Ιδρύματος, θα έχει πιο πολύ έναν ρόλο εκτελεστικό, θα υλοποιεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες πολλές διαρροές στον ηλεκτρονικό και γραπτό Τύπο για το σχέδιο «Αθηνά» σύμφωνα με το οποίο θα κλείσουν δεκάδες τμήματα και σχολές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Εμείς στα ΤΕΙ αυτή τη διαδικασία του σχεδίου «Αθηνά»  την είχαμε προτείνει στην πολιτεία από τη Σύνοδο των Προέδρων που έγινε στο ΤΕΙ Λάρισας. Τότε είχαμε πάρει δύο αποφάσεις. Η μία απόφαση του Οκτώβρη του 2008  έλεγε ότι η πολιτεία πρέπει να σταματήσει την διασπορά Τμημάτων, Σχολών και Ιδρυμάτων ανά την επικράτεια και να κάνει μία επιτροπή από ακαδημαϊκούς του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα και με κριτήρια  και κανόνες να συμμαζέψει τα πράγματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από τότε λέγαμε ότι αυτό το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει σίγουρα την κατάργηση Τμημάτων, ενδεχομένως και Σχολών αλλά και Ιδρυμάτων. Επομένως δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτό αρκεί, ξεκαθαρίζω, να γίνει με κανόνες και κριτήρια.

«ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ»
Κι ενώ εμείς τα λέγαμε αυτά και τα πιστεύαμε, η πολιτεία ξαφνικά πριν από 2 χρόνια έβγαλε από το μηχανογραφικό 25 Τμήματα χωρίς κριτήρια. Ένα από αυτά τα 25 Τμήματα είναι το δικό μας Τμήμα, το Μηχανικής Βιοσυστημάτων στο ΤΕΙ Λάρισας και το άλλο το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Παράρτημα του ΤΕΙ Λάρισας που εδρεύει στην Καρδίτσα). Πέρα από κάθε αμφιβολία αυτό ήταν λάθος.
Φέτος για το ΤΕΙ Λάρισας από τα τέσσερα Τμήματα που είχαν βγει από το Μηχανογραφικό, τα δύο επανήλθαν γιατί πείσαμε ότι είχε γίνει λάθος.
Θεωρώ ότι αυτά τα δύο τμήματα δεν κινδυνεύουν.

Τα άλλα δύο τμήματα κλείνουν οριστικά;
Το τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων στα Τρίκαλα δεν έχει αντικειμενικά προοπτική. Ποτέ δεν έπαιρνε σπουδαστές, είναι εξειδικευμένο Τμήμα που θα μπορούσε και υπάρχει το γνωστικό αντικείμενο σε περισσότερα από ένα μεταπτυχιακά προγράμματα. Θεωρώ ότι είναι τελειωμένη υπόθεση.
Εκείνο που ενδεχομένως έχει πιθανότητες να διατηρηθεί  είναι το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, δεδομένου ότι ο τουρισμός είναι όπως όλοι λένε από τη μία η «βαριά βιομηχανία» της χώρας και από την άλλη μεριά πάμε και καταργούμε τουριστικά τμήματα.
Πιστεύω ότι βάσει κανόνων και κριτηρίων αξιολόγησης το Τμήμα μπορεί να σωθεί. Θεωρώ δεδομένο ότι θα σωθούν το Μηχανικής Βιοσυστημάτων το οποίο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με γνωστικό αντικείμενο και το Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος γιατί είναι πέρα από κάθε αμφιβολία το καλύτερο από τα συνολικά τρία τμήματα που υπάρχουν στα ΤΕΙ με αυτό το γνωστικό αντικείμενο.

Υπάρχουν όμως και πολλά «δίδυμα» Τμήματα προς κατάργηση στη λίστα του Υπουργείου όπως Λογιστικής, Ηλεκτρολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων  που υπάρχουν σε πάρα πολλά ΤΕΙ.
Αυτά τα Τμήματα που πράγματι υπάρχουν σε πάρα πολλά Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι σίγουρα ένας άλλος τομέας όπου θα γίνουν περικοπές στον αριθμό των Τμημάτων. Εγώ θα έλεγα μιλώντας για το ΤΕΙ Λάρισας αν γίνει σωστά η δουλειά δεν κινδυνεύουμε. Έχουμε τα τμήματα Φυσικής Παραγωγής και Ζωϊκής Παραγωγής όπου η Θεσσαλία στους τομείς αυτούς είναι αν όχι πρωτοπόρα η βασική παραγωγική περιοχή της Ελλάδας.
Αν γίνει σωστά η αξιολόγηση δεν νομίζω ότι θα κινδυνέψουν αυτά τα Τμήματα, αλλά ναι, συνολικά κάποια Τμήματα θα καταργηθούν πανελλαδικά.
Όσον αφορά όμως κάποια άλλα Τμήματα, όπως το Νοσηλευτικής, εδώ μπαίνει ένα άλλο θέμα, πρέπει η πολιτεία σε αυτόν το σχεδιασμό και τις αποφάσεις που θα λάβει να ξεκαθαρίσει τα γνωσιολογικά πεδία μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, διότι Νοσηλευτικές είχαμε στα ΤΕΙ κάπου 10 και ξαφνικά έρχεται η πολιτεία και κάνει 1 ή 2 στα Πανεπιστήμια. Το ερώτημα είναι η Νοσηλευτική πρέπει να είναι στα ΤΕΙ ή στα Πανεπιστήμια; Αυτό πρέπει να απαντηθεί! Για κάποια λοιπόν τμήματα  θα μπει θέμα θεματικού διαχωρισμού. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θα έχουν τα ΤΕΙ και τι τα Πανεπιστήμια.
Αυτό που έγινε σε μεγάλο βαθμό είναι ότι Τμήματα των ΤΕΙ που είχαν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, παρότι τα φτιάχναμε εμείς, μετά από λίγο τα έπαιρναν και τα Πανεπιστήμια. Είναι σημαντικό η πολιτεία να κάνει σωστά τη δουλειά.

Επίσης μια παράμετρος που είναι πολύ σημαντική για το ποια Τμήματα θα παραμείνουν είναι εάν δεν έχουν νέους σπουδαστές και μία δεύτερη εάν υπάρχουν Τμήματα που δεν βγάζουν πτυχιούχους. Έχουμε τέτοια Τμήματα στο ΤΕΙ της Λάρισας;
Το Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης είναι από τα Τμήματα που δεν έχουν σπουδαστές. Τώρα, το ότι δεν βγάζουν πτυχιούχους είναι ένα κριτήριο διότι όταν δεν έχεις τη βάση του 10 και σε ένα τμήμα εισάγονται, λέω ενδεικτικά, 100 σπουδαστές και όλοι είναι κάτω από το 10 τι περιμένουμε; Να πάρουν όλοι πτυχίο; Όχι ποτέ δεν παίρνουν, η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς χάνει το χρόνο της σπουδάζοντας και ποτέ δεν παίρνει πτυχίο. Τώρα το ερώτημα είναι εάν αυτό πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο ή κυρίαρχο κριτήριο να είναι αν το γνωστικό αντικείμενο το χρειάζεται η πολιτεία; Για μένα το κυρίαρχο κριτήριο πρέπει να είναι το γνωστικό αντικείμενο που χρειάζεται η πολιτεία.
Εάν όμως το χρειάζεται, δευτερευόντως πρέπει να μετρήσει το άλλο κριτήριο εξετάζοντας πιο πολύ μήπως χωροταξικά δεν πρέπει να είναι το Τμήμα στην περιοχή που βρίσκεται γιατί είναι απομακρυσμένο και δεν πάνε οι φοιτητές ή και να πείσει τους υποψήφιους να το επιλέξουν.
Παράδειγμα στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής είμαστε ελλειμματικοί. Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει και στη φυτική παραγωγή. Στη ζωική παραγωγή η χώρα μας ήταν ελλειμματική από παλιά, τώρα είμαστε απλά πολύ ελλειμματικοί. Τι θα πούμε εμείς ότι δεν έρχονται πολλοί φοιτητές ή ότι δεν παίρνουν πολλοί πτυχίο;
Θα πούμε ότι θα καταργήσουμε το Τμήμα και δεν θα παράγουμε ζωικά προϊόντα; Αυτό είναι τραγελαφικό. Επομένως η δουλειά αυτής της επιτροπής είναι δύσκολη και πρέπει να γίνει σωστά, όχι τόσο για να μην γίνουν αδικίες, αλλά για να προστατευτεί το συμφέρον της χώρας.

Σας κάλεσε να σας ακούσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ξανακαταθέσατε προτάσεις;
Νομίζω και στον προηγούμενο νόμο αλλά και στις τροποποιήσεις που έγιναν πρόσφατα σε αυτόν η διαδικασία προβλέπει ότι θα ζητείται η γνώμη και των Ιδρυμάτων στις σχετικές αποφάσεις. Αυτό βέβαια δεν έγινε ακόμα. Νομίζω ότι αυτή τα στιγμή τα Υπουργεία έχουν άλλο ζόρι και δεν έχουν ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία.
Δεν εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2012 αλλά δεν θα αργήσει. Προβλέπεται όμως να ρωτήσουν και εμάς να εκφέρουμε την άποψή μας, εισηγητικά όμως είμαστε εμείς, η διατύπωση είναι τέτοια στο νέο νόμο που μπορεί να αγνοηθεί η απόφασή μας.

Στο ΤΕΙ Λάρισας τη νέα χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ημέρες πόσοι σπουδαστές θα είναι εγγεγραμμένοι και πόσοι υπολογίζεται ότι θα έρθουν πραγματικά και θα φοιτήσουν;
Στη Λάρισα σε γενικές γραμμές έρχονται θα έλεγα όλοι οι σπουδαστές που περνάνε στο ΤΕΙ με την έννοια ότι φεύγουν κάποιοι σπουδαστές, αλλά έρχονται κι άλλοι, όπως συνέβαινε με τις μετεγγραφές, αλλά συν - πλην είμαστε στον ίδιο αριθμό.
Εκείνοι που δεν έρχονται σε ορισμένα Τμήματα είναι αυτοί που περνάνε στα τέσσερα Τμήματα που είπαμε εξαιτίας και των δημοσιευμάτων, που λειτουργούν αρνητικά στις περισσότερες περιπτώσεις, για την τύχη των Τμημάτων.
Βγαίνουν οι εφημερίδες και λένε ότι θα κλείσουν αυτά τα Τμήματα, πράγμα που δεν ισχύει, οπότε περνάνε 100 φοιτητές και οι 30 λένε ότι δεν θα έρθουμε να γραφτούμε αφού ακούνε σημεία και τέρατα, ενώ άλλοι που θέλουν να το δηλώσουν δεν το δηλώνουν. Είναι ένας παράγοντας που λειτουργεί αποτρεπτικά για τους σπουδαστές.
Επομένως, αυτό το θέμα χρειάζεται την προσοχή και την φροντίδα όλων, ειδικά των ΜΜΕ. Εγώ πάντως εκτιμώ ότι συνολικά αυτοί που θα περάσουν στο ΤΕΙ Λάρισας στην συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό σαφώς πάνω από το 90%, μιλώντας συνολικά για όλα τα τμήματα, θα τους έχουμε εδώ μαζί μας. Αν θυμάμαι καλά ο αριθμός των ατόμων για όλα τα τμήματα που ζητήσαμε εμείς είναι 2.000, οι θέσεις όμως που εγκρίθηκαν από την πολιτεία ήταν περισσότερες. Συνολικά με τους φοιτητές που έχουμε το ΤΕΙ είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας και είμαστε μεταξύ 18.000 και 20.000 σπουδαστών.

Μετά από 35 χρόνια στο ΤΕΙ και 7 έτη στο τιμόνι του Ιδρύματος από τη θέση του Προέδρου τι σας μένει ως απόσταγμα;
Μια πρώτη απάντηση είναι ότι έχει ένα αρνητικό. Από την εμπειρία μου στη Διοίκηση εμπέδωσα με τρόπο απόλυτο ότι ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, σε γενικές γραμμές, η πολιτεία δεν ακούει ότι και αν λέμε, όσο τεκμηριωμένα και αν το λέμε, με σπανιότατες εξαιρέσεις. Τσάμπα τις περισσότερες φορές κάναμε τις προτάσεις μας. Αυτή είναι μια αρνητική διαπίστωση που εμπέδωσα στα χρόνια που ήμουν στην διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας. Τώρα, από κει και πέρα, συνολικά στο ΤΕΙ, όπως και σε όλους τους οργανισμούς υπάρχουν θετικά και αρνητικά, είτε στοιχεία, είτε καταστάσεις, είτε συμπεριφορές. Υπάρχουν αυτοί που ανησυχούν και πάντα προβληματίζονται για να βελτιώσουν τα πράγματα, όμως δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί που δεν  έχουν ως προτεραιότητα το ΤΕΙ.
Είναι και το ΤΕΙ μια απεικόνιση σε ένα βαθμό του τι γίνεται στην ευρύτερη κοινωνία της χώρας μας, όπου όλοι γνωρίζουν, περίπου, πως είχαν και έχουν τα πράγματα. Τώρα προσπαθούμε να τα αλλάξουμε με δυσκολία, δεν ξέρω εάν θα το επιτύχουμε.
Για μένα κλείνει ο κύκλος στο ΤΕΙ Λάρισας, εγώ από την πλευρά μου ότι μπορούσα έκανα. Εμένα θα με κρίνουν άλλοι.

Τι θεωρείται στην 35χρονη πορεία σας ότι ήταν το πιο σημαντικό λιθαράκι που βάλλατε;
Νομίζω ότι το πιο σημαντικό λιθαράκι συνδέεται με το ότι επί της διοικήσεως μου βελτιώθηκαν τα οικονομικά του Ιδρύματος κατακόρυφα, τόσο τεκμηρίωσης των αρχικών αιτημάτων προς την πολιτεία που αύξησε τις χρηματοδοτήσεις, όσο και με ενέργειες που έφεραν επιπρόσθετα χρήματα στο ΤΕΙ Λάρισας και αυτό συνδυάζεται με το γεγονός ότι η διοίκηση ήταν καθαρή από κάθε άποψη. Το ΤΕΙ δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ σε κανέναν. Τώρα τα οικονομικά δυσκόλεψαν εξαιτίας του  κουρέματος των 7 – 8 εκατομμυρίων που είχαμε υπόλοιπα στα ταμεία μας και τα χάσαμε γιατί η πολιτεία τα έκανε ομόλογα χωρίς να μας ρωτήσει και μετά τα «κούρεψαν», αλλά εξακολουθούμε να μην έχουμε πρόβλημα.
Πρόσφατα ήρθε η έγκριση του προϋπολογισμού. Θα κάνουμε την αναθεώρηση και για το κοντινό μέλλον δεν θα έχουμε οικονομικά προβλήματα.

Για τον νέο πρόεδρο που θα σας διαδεχθεί πιο θα είναι το μεγάλο στοίχημα; Να διατηρήσει τις Σχολές, τα Τμήματα ή την έρευνα;
Η νέα διοίκηση συνολικά θα πρέπει να προασπίσει αντικειμενικά εκείνα τα Τμήματα που πρέπει να προασπίσει, όπως εκείνα που είπαμε στην αρχή με βάση σωστά και ορθά κριτήρια. Όσο κι αν φαίνεται αυτονόητο και εκεί που έχεις δίκιο πρέπει να το παλέψεις, επομένως ένας τομέας είναι αυτός, γιατί γρήγορα θα γίνει το σχέδιο «Αθηνά».
Για την έρευνα δεν το συζητάμε, ήταν και είναι ένας τομέας που θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα, άσχετα αν το ΤΕΙ Λάρισας είναι μέσα στα πρώτα 3 ή 4 όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της έρευνας.
Σίγουρα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Επομένως αυτός είναι ένας άλλος τομέας που πρέπει να δραστηριοποιηθεί ο νέος πρόεδρος και βέβαια συνολικά να συμμαζέψει, όπου δεν τα έχουμε συμμαζέψει εμείς, και να βελτιώσει την εσωτερική λειτουργία του Ιδρύματος.
Θα χρειαστεί να γίνουν νέοι κανονισμοί λειτουργίας και εκεί θα πρέπει να δοθεί βάρος. Οι νέοι κανονισμοί να είναι όχι μόνο σωστοί αλλά και να εφαρμόζονται. Είναι πολλοί τομείς, ήδη είπαμε τρεις, αλλά η νέα διοίκηση θα πρέπει να προσπαθήσει και θα χρειαστεί και να πείσει, γιατί σε κάποια μέλη της κοινότητας τα νέα όργανα της διοίκησης δεν είναι τόσο αρεστά. Ας πούμε για το συμβούλιο διοίκησης. Εκτιμάτε ότι θα έπρεπε να είναι μόνο από καθηγητές του Ιδρύματος και όχι από εξωτερικά μέλη, άρα το νέο συμβούλιο διοίκησης, όποτε θα το έχουμε, θα πρέπει να πείσει και για την αποδοχή του σε ένα βαθμό, που και αυτό θα έχει μια δυσκολία και επιβάλει, αν θέλετε, να τα κάνουν όλα σωστά. Αυτό είναι καλό από μία άποψη, ώστε να έρθει μετά η συνολική αποδοχή από τα μέλη της κοινότητας.
Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστώ.
Και εγώ σας ευχαριστώ.

Ρεπορτάζ: larissanet.gr

.