24.12.14

Συναλλαγή ΔΑΠ-κυβέρνησης καταγγέλει η Θεανώ Φωτίου


Ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν συνδιαλλαγή της κυβέρνησης με την ΔΑΠ κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου. Η ΔΑΠ υπαγορεύει τη διενέργεια της εξεταστικής περιόδου στα ΑΕΙ, ενώ ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος την υλοποιεί αμέσως ως προπέτασμα καπνού για τις επικείμενες διαγραφές φοιτητών.






Από τα πρακτικά της ΒΟΥΛΗΣ:


ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Λέω λοιπόν, κύριοι Υπουργοί, ότι εσείς προφανώς έχετε ακούσει, όπως και όλη η κοινωνία, ότι η συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές πρυτάνεων και προέδρων δημιουργούσε μια ύποπτη συναλλαγή. Δηλαδή οι πρυτάνεις ήταν υποχείρια των φοιτητών, έκαναν τα χατίρια των φοιτητικών παρατάξεων και κυρίως των κομμάτων που ήταν πίσω από τις φοιτητικές παρατάξεις και που τους εξέλεγαν. Βεβαίως, πίσω από όλο αυτό, λέγατε, είναι η Αριστερά. Αυτή είχε υποχείριο τους πρυτάνεις.

Έτσι, αλλάξατε το σύστημα. Εκλέξατε τον κ. Φορτσάκη και τον αντίστοιχο πρύτανη του ΑΠΘ –θα έρθω μετά σε αυτόν-, οι οποίοι απελευθερωμένοι πλέον από το φαύλο καθεστώς των φοιτητικών παρατάξεων και των κομμάτων, όπως αποδείχτηκε, είναι ανεξάρτητοι πάντων για να διοικήσουν τα ιδρύματά τους.

Πώς τα φέρνει, όμως, ο καιρός και τελικά αποδεικνύεται ότι συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο; Αυτοί, δηλαδή, που είχαν τις πελατειακές σχέσεις με τις φοιτητικές παρατάξεις ήταν ο δικομματισμός, οι κυβερνήσεις της Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα η σημερινή.

Γιατί το λέω αυτό; Δύο τροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας το αποδεικνύουν.

Περίπτωση πρώτη: Κατ’ εξαίρεση για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 προβλέπεται για κάθε φοιτητή το δικαίωμα να εξεταστεί μετά το πέρας του χειμερινού εξαμήνου σε όλα τα μαθήματα τα οποία διδάχτηκε σε προηγούμενα εξάμηνα.

Προσέξτε: Έγγραφο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ –θα το καταθέσω στα Πρακτικά- με ημερομηνία Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου του 2014. Τι ζητάει από τον Υπουργό; Ζητάει «να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή». «Τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη ύστερα από δική μας παρέμβαση –από παρέμβαση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στον Αρβανιτόπουλο- το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε στην υλοποίηση διπλής εξεταστικής». Και παρακάτω: «Επομένως, ελπίζουμε ότι όπως και για τα δύο προηγούμενα έτη, έτσι και φέτος το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα ανταποκριθεί άμεσα σε ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας».

Στις 16 Δεκεμβρίου, την ίδια μέρα, ίσως και νωρίτερα, απαντά ο Υπουργός: Σε απάντηση του από 16 Δεκεμβρίου 2014 εγγράφου σας, σας ενημερώνουμε ότι το αίτημά σας για διεξαγωγή διπλής εξεταστικής έγινε δεκτό -την ίδια μέρα!- και έχει κατατεθεί τροπολογία που θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη.

Απάντηση της ΔΑΠ –ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος!- την ίδια μέρα, 16 Δεκεμβρίου: Άλλη μία πρότασή μας γίνεται πράξη. Η στήριξή σας μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε. Η διπλή εξεταστική είναι γεγονός.

Πότε κατατίθεται η τροπολογία που ο Υπουργός λέει ότι κατατέθηκε; Η τροπολογία κατατέθηκε στις 20-12-2014. Την ίδια μέρα, όμως, αντάλλασσαν συγχαρητήρια.

Ανεξάρτητες οι φοιτητικές παρατάξεις από την Κυβέρνηση και τα πανεπιστήμια από αυτά! Για θέμα καθαρά εκπαιδευτικό, ναι, έκανε ο κύριος Υπουργός το ρουσφέτι της ΔΑΠ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Παραλείπετε τη νεολαία ΠΑΣΟΚ, την ΠΑΣΠ. Υπάρχει ανάλογο…

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Δεν έχω τα χαρτιά της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Εάν τα είχα θα επιβεβαιωνόμουν δύο φορές, ότι ο δικομματισμός ήταν η διαφθορά των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.




.